aA
Praėjusią savaitę Vilniuje praūžęs burgerių festivalis tik dar kartą įrodė, kad lietuviai nebijo išbandyti naujovių ir vis labiau vertina gurmaniškus mėsainius. Tačiau šefai pastebi – populiariausių sąrašo viršuje vis dar puikuojasi klasikinis mėsainis su jautiena. Lietuviai renkasi nuo standartinio iki vieno kąsnio dydžio, spėjo pamėgti ir plėšytą mėsą.
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

Apie šiemet vyraujančias mėsainių tendencijas atsiųstame pranešime pasakoja šefai Jonas Jonušas ir Vylius Blauzdavičius bei „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

1. Įvairiausi dydžiai – nuo mažiausio iki XXL

Nuo lėkštės dydžio, aukštų, bet siaurų, žemų ir plačių, iki miniatiūrinių ar vieno kąsnio – kiekvienas renkasi pagal skonį. Tačiau, anot šefo Jono Jonušo, populiariausi išlieka klasikinio dydžio: „Nors dažniausiai valgomi standartiniai mėsainiai, mėgstami ir mažesni – vadinamieji vaikiško dydžio. Didelius renkasi tie, kurie nori pramogos – jiems tai savotiškas iššūkis, suteikiantis gerų emocijų. O restoranai į meniu įtraukia mažesnio dydžio, nes patogiau valgyti. Vietoj vieno kąsnio sumuštinukų, juos galime pamatyti ir per įvairias šventes, netgi vestuves.“

2. Vis daugiau vietos plėšytai mėsai

Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukia plėšyta mėsa, o patiekalai su ja populiarumo nepraranda iki šiol. Nors klasikinis mėsainis yra patiekiamas su kokybiškos jautienos paplotėliu, vis daugiau restoranų ir kavinių siūlo su plėšyta kalakutiena, vištiena, kiauliena ar jautiena. Toks paruošimo būdas reikalauja daug laiko, tačiau puikiai įsiliejo į greito maisto kultūrą.

„Tikrai skanūs mėsainiai ir su plėšyta jautiena. Po kelerių metų pertraukos, visai neseniai teko valgyti tikrai puikiai paruoštą. Puiku, kad plėšyta mėsa išlieka populiari ir vis dar yra gebančių nustebinti, nes tai nėra lengviausias jos paruošimo būdas. Čia iškyla ne vienas niuansas – mėsa neturi būti sausa, reikia tinkamai parinkti ir kitus mėsainio ingredientus, kad skonis susilygintų“, – sako šefas J. Jonušas.

Burgerių festivalis
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

3. Juodos, apvalios ir kvadratinės bandelės – duoklė klasikai

Nors kai kuriuose prekybos centruose tik pastaruoju metu pradeda atsirasti juodos spalvos bandelių, prieš keletą metų sparčiai užsienyje išplitusi spalvoto maisto mada kelio į lietuvių širdis dar neprasiskynė. Net sveikuoliškos, sudėtyje turinčios bulvių ar kvadratinės nenustelbė mėgiamiausios klasikos ir populiariausia vis dar išlieka „Brioche“ bandelė.

4. Tarp populiariausių garnyrų – bulvytės ir karamelizuoti svogūnai

„Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius sako, kad su garnyrais per daug nereikėtų eksperimentuoti, o lietuviai ir čia išlieka konservatyvūs bei dažniausiai renkasi klasikinį variantą – bulvytes. Štai jos būna įvairiausios: saldžios, skrudintos, supjaustytos pailgai ar skiltelėmis: „Tai yra visiška klasika, kuri nenusileidžia naujovėms. Kaip atrodytų, jei bandytume eksperimentuoti su cepelinų padažais ar įdarais? Yra patiekalas, jis turi savo pagrindines sudedamąsias dalis, su kuriomis kai kuriais atvejais geriau neeksperimentuoti, bet visuomet atsiranda bandančių.“

Lietuviai nepamiršta ir padažų – juos renkasi kone visuomet ir pačius įvairiausius, pavyzdžiui, klasikinius, aštrius, BBQ ar švelnesnius. Priprato ir prie karamelizuotų svogūnų, su kuriais mėsainių tikrai nevengia.

Burgerių festivalis
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

5. Išlieka klasikinis duetas su gėrimais

Kai prie mėsainių vien tik garnyro neužtenka, dažnas renkasi ir tinkančius gėrimus.

„Norint išrinkti tinkamiausius gėrimus, nereikia kiekvienam būti aukščiausio lygio ekspertu, svarbu nepersistengti ir lietuviai tą žino. Prie riebesnių renkasi kartesnius, o prie mėsainių su paukštiena – šviesesnius ir lengvesnius gėrimus. Nors būdami pakankamai konservatyvūs, išbandyti skirtingus skonių derinius ryžtasi vis dažniau“, – įžvalgomis apie derinimą su alumi dalijasi V. Čičelis.

6. Gamina ir patys namuose

Mėsainiai tampa ne tik greitu užkandžiu kavinėje per pietus ar gurmaniška vakariene restorane. Vis daugiau lietuvių juos kepti išbando ir namuose, ypač vasaros metu iškylaudami gamtoje. Tuo labiau, kad receptų ir aukščiausios klasės produktų pasirinkimų šiandien galima atrasti pačių įvairiausių. Pradedantieji renkasi klasikinius mėsainius, nes juos paruošti nėra taip sudėtinga. Entuziastai nebijo eksperimentuoti ir gamina netgi su elniena.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Mėsos technologas patarė, ko šiukštu nedaryti su mėsa, jei norisi sultingos (44)

Sultingas, aukštos kokybės ir puikiai paruoštas mėsos kepsnys suvilioja ne vieną. Ir jei...

Pristatė unikalų pasiūlymą Vilniuje: tokių lietuviškų linksmybių užsieniečiai dar nematė (20)

Naujo lietuviško startuolio „feelZcity“ kūrėjai ėmėsi suplanuoti tokią vakarienę, kurios...

Paragauti garsiojo šefo ruoštų patiekalų nusidriekė ponų eilės (34)

Sostinėje įsikūrę žymiausius pasaulio baldų, porceliano, krištolo bei sidabro gamintojus...

TOP 30. Geriausi 2019 metų restoranai Lietuvoje – pirmasis dešimtukas (98)

Ketvirtus metus iš eilės sėkmingai besivystantis „ 30 geriausių restoranų “ Lietuvoje...

Vasaros meniu: kokios maisto tendencijos bus populiarios šį sezoną

Vasara – bene vienintelis metų laikas, kuomet žmonių įprastas gyvenimo ritmas keičiasi iš...

Top naujienos

Skandalas, apie kurį Lietuva turėjo nesužinoti: seseris vienuoles kaltina nuslėpus baisią paslaptį (22)

Ši istorija buvo per daug baisi ir nemaloni Bažnyčiai, todėl į jos sūkurį patekusios seserys...

Planuose – naujas oro uostas tarp Vilniaus ir Kauno, dabartinio sostinėje lauktų liūdnas likimas (17)

Jei oro keleivių srautai šalyje ir toliau sparčiai augs, Lietuvoje gali būti statomas visiškai...

Pasaulyje greičiausiai auganti ekonomika – visgi ne tokia ir greita

Indijos statistika piešia kur kas gražesnį ekonomikos augimo vaizdą, nei liudija kuklesnė...

Rajonas, kuriame garbina nusikaltėlius: kuo daugiau žmonių nužudei – tuo „kietesnis“ esi (53)

„Narkotikus parduodi ar žmones žudai?“ - entuziastingai klausia maždaug dešimties metų...

Kardashianų realybės šou užkulisiai: plona riba tarp cirko ir realaus gyvenimo

Įnikus į realybės šou „Kardashianų šeima“ („Keeping Up With the Kardashians“) serijas...

Smurto banga Lietuvoje tęsiasi: ekspertai atvėrė didįjį skaudulį šeimose (144)

Šiuo metu visuomenė taip sparčiai keičiasi, kad žmogaus psichika net nelabai sugeba taip...

Ką pasauliui sumelavo Lietuvoje filmuoto serialo „Černobylis“ kūrėjai? (143)

Penkių serijų HBO televizijos serialas „ Černobylis “ žaibiškai sudrebino pasaulį ir, vos...

Į Lietuvą sugrįš +32 laipsnių karštis: žada audringą savaitės pabaigą (3)

Pirmoji šios savaitės diena numatoma debesuota su pragiedruliais. Tankesni debesys plauks per...

Per anksti gimus dukrelei Daivai Tamošiūnaitei teko išmokti svarbiausių motinystės principų: esmines taisykles padiktavo gamta (43)

Radijo, TV laidų, renginių vedėja, filmų įgarsintoja Daiva Tamošiūnaitė nuo vaikystės buvo...