aA
Praėjusią savaitę Vilniuje praūžęs burgerių festivalis tik dar kartą įrodė, kad lietuviai nebijo išbandyti naujovių ir vis labiau vertina gurmaniškus mėsainius. Tačiau šefai pastebi – populiariausių sąrašo viršuje vis dar puikuojasi klasikinis mėsainis su jautiena. Lietuviai renkasi nuo standartinio iki vieno kąsnio dydžio, spėjo pamėgti ir plėšytą mėsą.
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

Apie šiemet vyraujančias mėsainių tendencijas atsiųstame pranešime pasakoja šefai Jonas Jonušas ir Vylius Blauzdavičius bei „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

1. Įvairiausi dydžiai – nuo mažiausio iki XXL

Nuo lėkštės dydžio, aukštų, bet siaurų, žemų ir plačių, iki miniatiūrinių ar vieno kąsnio – kiekvienas renkasi pagal skonį. Tačiau, anot šefo Jono Jonušo, populiariausi išlieka klasikinio dydžio: „Nors dažniausiai valgomi standartiniai mėsainiai, mėgstami ir mažesni – vadinamieji vaikiško dydžio. Didelius renkasi tie, kurie nori pramogos – jiems tai savotiškas iššūkis, suteikiantis gerų emocijų. O restoranai į meniu įtraukia mažesnio dydžio, nes patogiau valgyti. Vietoj vieno kąsnio sumuštinukų, juos galime pamatyti ir per įvairias šventes, netgi vestuves.“

2. Vis daugiau vietos plėšytai mėsai

Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukia plėšyta mėsa, o patiekalai su ja populiarumo nepraranda iki šiol. Nors klasikinis mėsainis yra patiekiamas su kokybiškos jautienos paplotėliu, vis daugiau restoranų ir kavinių siūlo su plėšyta kalakutiena, vištiena, kiauliena ar jautiena. Toks paruošimo būdas reikalauja daug laiko, tačiau puikiai įsiliejo į greito maisto kultūrą.

„Tikrai skanūs mėsainiai ir su plėšyta jautiena. Po kelerių metų pertraukos, visai neseniai teko valgyti tikrai puikiai paruoštą. Puiku, kad plėšyta mėsa išlieka populiari ir vis dar yra gebančių nustebinti, nes tai nėra lengviausias jos paruošimo būdas. Čia iškyla ne vienas niuansas – mėsa neturi būti sausa, reikia tinkamai parinkti ir kitus mėsainio ingredientus, kad skonis susilygintų“, – sako šefas J. Jonušas.

Burgerių festivalis
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

3. Juodos, apvalios ir kvadratinės bandelės – duoklė klasikai

Nors kai kuriuose prekybos centruose tik pastaruoju metu pradeda atsirasti juodos spalvos bandelių, prieš keletą metų sparčiai užsienyje išplitusi spalvoto maisto mada kelio į lietuvių širdis dar neprasiskynė. Net sveikuoliškos, sudėtyje turinčios bulvių ar kvadratinės nenustelbė mėgiamiausios klasikos ir populiariausia vis dar išlieka „Brioche“ bandelė.

4. Tarp populiariausių garnyrų – bulvytės ir karamelizuoti svogūnai

„Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius sako, kad su garnyrais per daug nereikėtų eksperimentuoti, o lietuviai ir čia išlieka konservatyvūs bei dažniausiai renkasi klasikinį variantą – bulvytes. Štai jos būna įvairiausios: saldžios, skrudintos, supjaustytos pailgai ar skiltelėmis: „Tai yra visiška klasika, kuri nenusileidžia naujovėms. Kaip atrodytų, jei bandytume eksperimentuoti su cepelinų padažais ar įdarais? Yra patiekalas, jis turi savo pagrindines sudedamąsias dalis, su kuriomis kai kuriais atvejais geriau neeksperimentuoti, bet visuomet atsiranda bandančių.“

Lietuviai nepamiršta ir padažų – juos renkasi kone visuomet ir pačius įvairiausius, pavyzdžiui, klasikinius, aštrius, BBQ ar švelnesnius. Priprato ir prie karamelizuotų svogūnų, su kuriais mėsainių tikrai nevengia.

Burgerių festivalis
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

5. Išlieka klasikinis duetas su gėrimais

Kai prie mėsainių vien tik garnyro neužtenka, dažnas renkasi ir tinkančius gėrimus.

„Norint išrinkti tinkamiausius gėrimus, nereikia kiekvienam būti aukščiausio lygio ekspertu, svarbu nepersistengti ir lietuviai tą žino. Prie riebesnių renkasi kartesnius, o prie mėsainių su paukštiena – šviesesnius ir lengvesnius gėrimus. Nors būdami pakankamai konservatyvūs, išbandyti skirtingus skonių derinius ryžtasi vis dažniau“, – įžvalgomis apie derinimą su alumi dalijasi V. Čičelis.

6. Gamina ir patys namuose

Mėsainiai tampa ne tik greitu užkandžiu kavinėje per pietus ar gurmaniška vakariene restorane. Vis daugiau lietuvių juos kepti išbando ir namuose, ypač vasaros metu iškylaudami gamtoje. Tuo labiau, kad receptų ir aukščiausios klasės produktų pasirinkimų šiandien galima atrasti pačių įvairiausių. Pradedantieji renkasi klasikinius mėsainius, nes juos paruošti nėra taip sudėtinga. Entuziastai nebijo eksperimentuoti ir gamina netgi su elniena.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Žmogaus elgesys prie stalo išduos viską: atkreipę į tai dėmesį – perprasite iš karto (29)

Per pirmą pasimatymą visi stipriai jaudinamės. Kiekvienas nori pasirodyti iš kuo geriausios...

Halina pamokė, kaip tinkamai reikia iškepti žuvį (9)

Vasarą kepimas ant grotelių neapsiriboja tik mėsa – lietuviai mėgsta grilinti žuvį ir jūros...

Šefas iš amerikiečių parsivežė ypatingą šonkaulių marinavimo receptą (39)

„Kai hobis susuka galvą, kai jam atiduodi savo dienas ir naktis, kai daug domiesi ir tau viskas...

Patarimai, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, kad jos nereikėtų išmesti 5 skanios idėjos (7)

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis...

Atgimstančiame „Paupio“ rajone kursis Italijos virtuvės puoselėtojai

Vilniaus Senamiestyje atgimstančiame „ Paupio “ rajone įsikurs Italijos virtuvės puoselėtojų...

Top naujienos

Naujausi reitingai: Nausėdos populiarumas primena 1998-ųjų Adamkų (137)

Palankiausiai vertinamų Lietuvos politikų sąrašo viršūnėje įsitvirtino prezidentas Gitanas...

Iraniečių sulaikytame laive – latvis: dėl jo paleidimo derybos vyko visą naktį (24)

Kaip rašoma pranešime spaudai, Londonas šeštadienį patarė Didžiosios Britanijos laivams...

Užkalnis pasiekė dugną ir perka kvepalus iš turgaus (3)

Tai kas, kad Ir ne pirmą kartą toks atvejis, kai pildau kolekciją iš turgaus. Kas man? Nieko...

Paviešino kraupios avarijos vaizdo įrašą: tyrimo eiga liudininkams ėmė kelti įtarimų (28)

Kėdainių rajone įvykusios kraupios avarijos tyrimas įvykį mačiusiems žmonėms ėmė kelti...

Gyvai / 1006 km lenktynės prasidėjo „Dynami:T Energy“ nesėkme: vienas automobilis užsidegė, kitas – sustojo trasoje atnaujinta 12.27 (6)

Greta Palangos įrengtoje lenktynių trasoje jau 20-ąjį kartą prasidėjo „Aurum 1006 km...

Partijų reitingas: kol du pešasi, trečias lipa į viršų pasirodė Laisvės partijos reitingas (62)

Populiariausia politinė jėga Lietuvoje yra opozicinė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių...

Teisininko komentaras. Įdarbinti užsienietį Lietuvoje taps sudėtingiau – įvedamos kvotos (10)

Seimas priėmė įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimo įstatymo projektą,...

Ekspertai piešia siaubingą scenarijų: jau po 5 metų šimtai milijonų turės bėgti nuo krizės (135)

Potvyniai Pietų Azijoje kelia grėsmę beveik 6 mln. šalies gyventojų, o dėl liūčių sezono...

Salomėja Nėris – išteisinti ar nuteisti? knygos ištrauka (255)

Išteisinti Salomėją Nėrį ar nuteisti – šį klausimą gausiai pateikdama archyvinės medžiagos...

Grybų sezono laimikis: iš voveraičių ir ryžių paruošė labai skanų patiekalą, tereikėjo kelių papildomų ingredientų (19)

Voveraitės – vienos geidžiamiausių grybautojų laimikių. Šie grybai – ne tik labai skanūs...