Keli pagrindiniai virtuvės įgūdžiai gali padėti maitintis sveikai. „Abbey`s Kitchen“ tinklaraštininkė Abbey Sharp sako, kad jei pats gamini maistą, gali kontroliuoti, kas atsiduria tavo patiekaluose. Tai reiškia, kad jums nereikės būgštauti dėl nepageidaujamų produktų, nepakenčiamo druskos kiekio ar pernelyg didelių porcijų.

Žinoma, kaip ir dauguma suaugusio žmogaus gyvenimo įgūdžių, mokėjimas gaminti yra ilgas procesas. Egzistuoja keli pamatiniai dalykai, kuriuos reikėtų ištobulinti pačioje pradžioje – tai mokėjimas tinkamai naudotis peiliu ir gebėjimas paruošti sudedamąsias patiekalo dalis efektyviai gamybai. Kai įvaldysite šiuos įgūdžius, pereikite prie šių penkių. Išmokite juos, kol jums sukaks 30 metų, ir tuomet būsite visiškai pasiruošę karaliauti virtuvėje.

1. Išmokite virti grūdus ir jų gaminius.

Ryžiai ir makaronai yra daugybės patiekalų dalis. Rudieji ryžiai ar pilno grūdo spagečiai yra sudėtiniai angliavandeniai, kurie gali subalansuoti maistingą, daug daržovių ir baltymų turintį maistą ar tapti atskiru patiekalu.

Tačiau niekas nenori, kad šie gaminiai būtų pervirti ar nepakankamai išvirti. Prieš sumesdami makaronus į verdančio ir pasūdyto vandens puodą, perskaitykite ant pakuotės, kiek laiko juos reikia virti – kiekviena makaronų ar spagečių rūšis verdama nevienodą laiką. Jei norite įsitikinti, ar makaronai tikrai išvirė, tiesiog juos paragaukite. Makaronai turi būti tvirti, bet ne pernelyg kieti, jei, žinoma, norite, kad jie būtų paruošti al dente.

A. Sharp pataria verdant vienai daliai ryžių visuomet naudoti dvi dalis skysčio (sultinio ar vandens). Užvirinkite vandenį, suberkite ryžius, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. „Kol ryžiai verda, dangčio nenukelkite. Virkite ryžius tol, kol jie sugers visą vandenį, bet dar neprisvils prie dugno“, – įspėja ji. Paprastai ryžiai verda nuo 18 iki 24 minučių. Tą patį galima pasakyti ir apie kitus grūdus, pavyzdžiui, bolivines balandas ir dvigrūdžius kviečius (angl. farro). Gerai išanalizuokite jų virimo instrukcijas ant pakuotės: virimo laiką, temperatūrą ir skysčių proporcijas.

2. Išmokite kepti vištą.

Skrudinimas, kepimas keptuvėje, troškinimas, kepimas grilyje – šias maisto gamybos technikas tikrai turite įvaldyti, kol sulauksite 30 metų. „Kai tik suprasite pagrindines gaminimo taisykles ir kuriems maisto produktams geriausiai tinka vienas ar kitas gamybos būdas, galėsite taikyti juos daugeliui produktų“, – sako A. Sharp. Taigi, jei mokėsite keptuvėje tinkamai iškepti vištienos krūtinėlę, neturėsite vargo ir kepdami kiaulienos nugarinę.

Keptas patiekalas, kurį reikia mokėti geriausiai? Kepta višta. Tai vienas lengviausių būdų padaryti įspūdį svečiams, ir jis nėra sudėtingas. Prieš kepdami vištą gerai ją atšildykite. Tuomet ištrinkite ją prieskoniais. Nepamirškite ir vidinės ertmės (ją taip pat galite prikimšti žolelėmis, citrusiniais vaisiais ir daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, svogūnais ir kt.).

Ištrynę paukštį prieskoniais pakiškite po kūnu sparnelius ir suriškite jo kojas, kad jos neapdegtų. Įkaitinkite orkaitę iki 260 laipsnių pagal Celcijų ir kepkite vištą, kol giliausioje vištos šlaunelės vietoje temperatūra pasieks 74 laipsnius (po 10 min. kiekvienam 0,4 kg vištos).

3. Išmokite valyti kokybiškus virtuvės reikmenis.

Nepagailėjote pinigų ketaus keptuvei ir gerai orkaitei. Jos lygiai kaista, gražiai atrodo ir padeda jums pagaminti nuostabius troškinius ir kepsnius. Tačiau kai baigiate gaminti, ar žinote, kaip išplauti ketaus keptuvę, kad jos nepažeistumėte?

Ketaus keptuvės būna impregnuotos, o tai reiškia, kad gamintojas ištepa jas augalinės kilmės riebalais. Impregnavimas neleidžia maistui prisvilti prie dugno ir apsaugo keptuvę nuo rūdžių. Kad šis sluoksnis liktų nepažeistas, turite žinoti kelias ketaus keptuvių valymo taisykles. Pirmiausia, kad ir ką būtumėte kepę, nenaudokite metalinių šveitiklių ir putojančių ploviklių. Keptuvę valykite drėgnu rankšluosčiu. Jei prie keptuvės pridegė maisto likučių, tiesiog įberkite į keptuvę puodelį druskos, kol ji dar yra šilta, ir tuomet ją nuplaukite.

4. Įsiminkite pagrindinį salotų užpilo receptą.

Daugiau niekada nevalgysite nuobodžių salotų, jei įsiminsite skanaus salotų užpilo receptą. A. Sharp mėgstamiausios salotų užpilo proporcijos – trys dalys aliejaus ir viena dalis acto. Vadovaukitės šiomis proporcijomis ir eksperimentuokite su įvairiomis aliejaus bei acto rūšimis. Raudonas vyno actas ir alyvuogių aliejus, ryžių actas ir sezamų aliejus – galimybių yra labai daug.

5. Turėkite kelis įspūdingus ir klasikinius patiekalų receptus

Turint kelis savo firminius receptus, niekada neteks sukti galvos, ką valgyti. Galbūt norėsite turėti pagrindą – padažų receptų (klasikinį pomidorų padažą „Marinara“, grietinėlės padažą ir kitus), kelis paprastus mėsos patiekalus (keptuvėje keptos vištienos, grilyje keptų kepsnių) ir visuomet skanių keptų daržovių receptą (pavyzdžiui, cukinijų ar žiedinių kopūstų).

Tuomet pereikite prie eksperimentų. Ištobulinkite savo mėsainį arba atraskite skaniausią Cezario salotų receptą. Šie patiekalai neturi būti įmantrūs – paprasta klasika būna puikaus skonio ir visada palieka įspūdį. Vienas kitas jūsų pačių pridėtas ingredientas kiekvieną kartą pavers jus virtuvės superžvaigžde.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)