Svetainė Thisisinsider.com pataria įsidėmėti 10 produktų sąrašą, kurių šaldytuve laikyti nereikia.

1. Sviestas

Daugelio manymu, sviestą reikia laikyti šaldytuve, nes jis – pieno produktas. Laikomas arti šilumos šaltinio (pavyzdžiui, šalia karštos orkaitės) ar tiesioginiuose saulės spinduliuose, sviestas gali apkarsti, bet jei įdėsite sviestą į matinį indą, o šį pastatysite šaltai, sviestas gali pergyventi mus visus. Neseniai atliekant archeologinius kasinėjimus Airijoje buvo rastas sviesto gabalėlis, kuriam, manoma, beveik 3 000 metų!

Jei vis tik iki galo netikite, kad sviesto nereikia laikyti šaltai, pabandykite atpjovę nedidelį gabalėlį palaikyti jį sviestinėje, spintelėje. Taip pamatysite, per kiek laiko suvalgote tą sviesto gabalėlį ir kaip jums geriausia jį laikyti. Beje, šaldytuve yra maži skyreliai, skirti būtent sviestui, kad šis stipriai nesušaltų.

2. Bazilikai


Šia prieskonine žolele pagardinsite praktiškai bet kokį patiekalą. Rūpestingos šeimininkės bazilikus laiko šaldytuve. Deja, bazilikai linkę sugerti kvapus ir skonius iš aplinkos, o šaldytuve kvapų ir skonių paletė bus nemaža.

Iš tiesų šviežius bazilikus geriausia laikyti pamerktus į stiklinę lyg gėlių puokštę – tada jie bus skanesni, žalesni, o gal net atbaidys museles.

3. Svogūnai


Svogūnai, priešingai nei bazilikai, nesugeria kvapų, o paskleidžia savo kvapą į aplinką, ypač jei laikomi uždaroje erdvėje, pavyzdžiui, šaldytuve. Svogūnus geriausia laikyti sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.

4. Medus


Medus – vienintelis maisto produktas, kuris negenda. Šis geltonas gamtos stebuklas neapkarsta, nesupelija, o tiesiog kristalizuojasi, sukietėja. Medus – nuostabus produktas, o korių vaškas naudojamas įvairioms paskirtims – baldams blizginti, vaškinėms žvakėms gaminti.

Laikyti medaus šaldytuve ne tik nebūtina – stovėdamas šaltai jis greičiau kristalizuosis. Šaldytuve medus nesuges, bet taps kietesnis. Verčiau išimkite medų iš šaldytuvo ir laikykite jį spintelėje.

5. Aštrūs, sojos ir žuviai skirti padažai

Sojos padažas

Aštriuose, sojos ir žuviai skirtuose padažuose daug rūgšties, todėl jie metų metus nesuges, netgi stovėdami ne šaldytuve. Paslaptis – bendras jiems visiems komponentas actas. Jo padažuose yra gausiai, todėl jiems ir nebūtinas šaltis.

6. Uogos


Uogų šaldytuve tyko ne viena grėsmė. Šaldytuve – daug drėgmės, dėl to uogos greičiau genda. Antra, uogose ir vaisiuose yra daug vandens, jie minkšti, todėl jei padėsite juos arti šaldiklio, gali užšalti. Na, o tai keičia struktūrą ir skonį (ne į gerąją pusę).

Nuplautas uogas sudėkite į dubenį, o jei visų nesuvalgote, pastatykite ant stalo ar spintelės – tegu atlieka interjero puošmenos funkciją. Neišmeskite dėžutės, su kuria nusipirkote uogas! Tų plastmasinių dėžučių dugnas būna su skylutėmis, tad jos tinkamos daiginti sėkloms.

7. Pyragai, tortai

Morkų pyragas

Pyragams ir tortams – šaldytuve ne vieta. Tiesa, kai kurių rūšių saldėsiams visgi reikės šaltos aplinkos. Kaip žinoti, kuriems? Kai kurie tortų, pyragų glajai greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve. O jei pyragas atšildytas, perteptas sviestiniu kremu, aplietas šokoladu ir jūs ketinate jį suvalgyti per pora dienų, galite laikyti spintelėje.

Jei kankina abejonės, saldžius kepinius visada dėkite į šaldytuvą, tik uždenkite, įdėkite į plastmasinę dėžutę arba įvyniokite į maistinę plėvelę. Šaldytuve kepiniai greičiau džiūsta, todėl ilgai ten nelaikykite, suvalgykite per kelias dienas arba įdėkite į šaldiklį.

8. Pomidorai


Klasikinis šiltnamių augalas – pomidorai yra skanūs, vertingi, o šaltai laikyti jų nereikia. Šis vaisius (taip taip, pomidorai – vaisius) mėgsta šilumą, o šaldytuve greitai praranda skonį. Taip pat pasikeičia tekstūra, tad jie tampa mažiau gardūs. Jei kada kavinėje valgėte sumuštinį su pomidoro riekelėmis, kurios buvo nenatūraliai suminkštėjusios, praradusios skonio ryškumą, žinokite – taip nutiko todėl, kad sumuštinius laikė šaldytuve.

Laikykite pomidorus ant spintelės (tik ne tiesioginiuose saulės spinduliuose), tada jie išsaugos tekstūrą ir skonį, praėjus daug laiko nuo tada, kai buvo nuskinti.

9. Pagardai


Kaip anksčiau vardinti padažai, įvairūs pagardai, kaip antai kečupai ir garstyčios, yra rūgštūs, nes juose daug acto. Būtent dėl šios priežastys pagardai mėnesių mėnesius gali stovėti spintelėje ir nesugesti.

Gali būti, kad ant kečupo ar garstyčių indelio etiketės rasite rekomendaciją laikyti gaminį šaldytuve. Taip rekomenduojama, nes laikui bėgant kečupo ar garstyčių skonis gali išsivadėti, tiesa, taip nutinka po kelių ar keliolikos mėnesių.

10. Kava


Gaji nuomonė, kad kavos pupeles ir maltą kavą reikia laikyti šaldytuve. Atsiminkime, kad šaldytuve – daug drėgmės, kuri gali paveikti maltą kavą ar pupeles, t. y. pasikeis jūsų rytinio gėrimo skonis, aromatas.

Kad ir kokiu būdu verdatės kavą, pupeles ar jau sumaltą kavą geriausia laikyti sandariame inde vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Vis tik, jei kavos turite daug ir matote, kad artimiausiu metu jos nesuvartosite, laikykite ją šaldiklyje. Ekspertai įtaria, kad tai vis tik pakeis kavos skonį, bet bus saugiau nei šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)