aA
Sriuba yra ne tik skanus ir maistingas, bet ir figūrai naudingas patiekalas. Tačiau daugelis žmonių nesusimąstydami į sriubas prideda ingredientų, kurie gerokai sumenkina sriubos vertę, rašo justcoolidea.ru.
© Shutterstock

Balti kvietiniai miltai

Jie dažnai beriami į sriubas, kad šios taptų tirštesnės ir riebesnės. Nors miltai labai stipriai nepakeis sriubos sotumo, jie pridės kalorijų.

Sultinio kubeliai

Reklamose jie atrodo neįtikėtinai apetitiškai ir nekaltai. Tačiau tokiuose kubeliuose būna mažiausiai du kenksmingi komponentai:

  • natrio glutamatas (Е621) – skonio stipriklis, pavojingas nėščioms moterims, sukeliantis priklausomybę maistui, alergiją ir kt.
  • Dirbtiniai dažikliai – daugelis jų gali kauptis organizme ir sukelti lėtines ligas.

Makaronai

Makaronai, vermišeliai, lakštiniai yra vieni labiausiai paplitusių sriubų ingredientų. Patiekalas, pagamintas su makaronais, įgauna visai kitą skonį ir tampa kur kas sotesnis. Tačiau prieš įmerkiant šaukštą į tokią sriubą vertėtų prisiminti, kad iš baltų kvietinių miltų pagaminti makaronai nesuteikia jokios naudos – tik papildomų kalorijų. Vis dėlto visiškai atsisakyti makaronų neverta: į sriubas galite dėti spagečius iš cukinijų ar naudoti pilno grūdo makaronus.

10 ingredientų, kurių sriubai geriau nenaudoti
© Shutterstock

Baltieji ryžiai

Ryžiai taip pat yra įprastas sriubų ingredientas. Tačiau baltosios ryžių rūšys yra paprastųjų angliavandenių šaltinis. Taigi keiskite juos rudaisiais ryžiais, bolivinės balandos kruopomis ar miežiais.

Konservuotos daržovės

Jei sriuboms naudosite pirktines konservuotas daržoves, savo sriubą papildysite didžiuliu kiekiu druskos ir konservantais, taip pat skonio stiprikliais. Pavyzdžiui, net nedidelėje konservuotų pupelių skardinėje yra beveik 400 mg druskos – tiek pat druskos turi bulvių traškučių pakelis. Taigi pirktinius konservus keiskite naminiais ruošiniais arba, dar geriau, šviežiomis daržovėmis.

Sultys

Sriubų ir kitų patiekalų receptuose dažnai siūloma naudoti daržovių sultis, kurios esą pagerina aromatą ir skonines savybes. Tačiau sultis geriau keiskite šviežiomis daržovėmis. Pirmuoju atveju garantuotai gausite papildomų kalorijų, nes sultyse cukraus būna daugiau negu pačiose daržovėse.

10 ingredientų, kurių sriubai geriau nenaudoti
© Shutterstock

Daug druskos turintys sultiniai

Kad sutaupytų laiko ir sumažintų kalorijų kiekį, daug žmonių naudoja pirktinius pusfabrikačius, konkrečiau kalbant, sultinius. Tačiau gamintojų tikinimai, kad tokie sultiniai turi mažai kalorijų, retai būna pagrįsti. Maža to, tokie sultiniai visuomet turi natrio glutamato, taip pat daug druskos. Ši druska gali suduoti rimtą smūgį sveikatai: ji sukelia tinimus ir pilvo pūtimą, daro neigiamą įtaką kraujo spaudimui. Taigi pirktinių pusfabrikačių geriau venkite.

Pomidorų padažas

Nedėkite į sriubą pirktinio pomidorų padažo, nes jame būna daug cukraus ir maisto priedų. Puikia alternatyva taps švieži pomidorai.

10 ingredientų, kurių sriubai geriau nenaudoti
© Shutterstock

Cukrus

Kiekvieną dieną žmonės vidutiniškai suvartoja maždaug 82 g cukraus, o tai beveik dvigubai viršija organizmui būtiną normą. Taigi jei esate prancūziškos svogūnų sriubos (kuri neapsieina be cukraus) mėgėjas, pasistenkite sumažinti į ją dedamo cukraus kiekį.

Druska

Bet kokiame sriubos recepte rasite pastabą: druskos pagal skonį. Tačiau jei sriubai jau naudojote konservuotas daržoves, sriubos daugiau nebesūdykite.

Nepaisant to, kad čia paminėti ingredientai jokios naudos nesuteikia, jų visiškai atsisakyti taip pat neverta. Tiesiog raskite jiems sveikesnį pakaitalą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
3.6000

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Naujausi orų modeliai parodė, koks bus likęs gruodis: ar dar verta tikėtis šalčio (33)

Laidoje „DELFI diena“ sinoptikė Izolda Marcinonienė tikino, kad artimiausios dienos bus...

Turkija vėl keičia nuomonę: dėl Baltijos šalių gynybos planų taškas dar nepadėtas atnaujinta (393)

NATO negalės paskelbti Baltijos šalių gynybos plano, kol nebus paskelbtas planas dėl pavojaus,...

Europos plieno industrija išgyvena krizę: patiria nuostolius, atleidžia darbuotojus (14)

Europos plieno pramonė patiria dar vieną krizę: finansiniams nuostoliams ir darbo vietų mažinimui...

Palanga kaip reikiant pasistengė: sužibusi kalėdinė eglutė nutvieskė visą kurortą (14)

Švenčių laukimu pradedanti gyventi Palanga prieš pat eglutės įžiebimą pakvietė kurorto...

Naujas mokestis gresia šimtams tūkstančių: labiausiai pajus dyzelininių automobilių savininkai (363)

Valdantieji nepasiduoda ir ketina naująjį taršių automobilių mokestį įvesti kartu su 2020 metų...

Iš dviejų Europos čempionato pusfinaliuose dalyvavusių lietuvių į finalą prasibrovė tik vienas

Jungtinės Karalystės Glazgo mieste vykstančiame Europos trumpo (25 m) baseino plaukimo čempionate...

Landsbergienė traukiasi nuo savo verslo vairo – dirbs samdytas vadovas (397)

Privačių mokyklų UAB „ Karalienės Mortos mokykla “ bei darželių UAB „ Vaikystės sodas “...

Unikalios Kauno vietos – jų istorijos privers atkeliauti čia iš kitų miestų

Seniai buvote išvykę už savo miesto ribų? Galbūt pasiilgote kvapą gniaužiančio Lietuvos...

Vaikai ir dovanos: psichologė pasakė, kiek yra per daug ir kodėl nereikėtų gąsdinti, kad Kalėdų Senelis nieko neatneš

Ar jau pasirūpinote kalėdinėmis dovanomis? Jei dar ne, bent dalis jūsų jau apie jas galvoja....

Šaltam penktadienio vakarui – karštas itališkas užkandis

DELFI TV laidų vedėjas Arnas Mazėtis specialiame projekte „Italija namuose“ tęsia kulinarines...