Ar ir jūs darote klaidų gamindami? Thekitchn.com išvardijo 10 dažniausiai pasitaikančių klaidų – sužinokite, ką darote ne taip, kad galėtumėte pasitaisyti ir patobulėti šioje srityje.

1. Prieš gamindami neperskaitome viso recepto.

Kartais mes taip džiaugiamės gamindami naują patiekalą, kad iškart į jį pasineriame – gaminame skaitydami. Tačiau problema ta, kad ne visi receptai surašomi veiksmų eilės tvarka, ir nėra nieko nemalonesnio nei įpusėjus gaminimą pastebėti, kad trūksta kelių ingredientų.

Patarimas: prieš gamindami patiekalą visų pirma perskaitykite visą receptą. Taip geriau suprasite, ką jums reikės daryti, ir galėsite iš anksto pasiruošti visus produktus ir įrankius, kurių jums reikės.

2. Pasirenkame netinkamo dydžio pjaustymo lentelę.

Be abejo, tos mažytės pjaustymo lentelės yra dailios, bet jos tinkamos nebent supjaustyti kelias uogas arba paruošti papuošimą gėrimams. Net jei ant lentelės kažkaip sutelpa visa višta, sunku bus dirbti švariai, tvarkingai ir saugiai.

Patarimas: suteikite sau daug erdvės darbui, įsigykite didelę pjaustymo lentą, kad prireikus ji visada būtų po ranka. Jums bus daug patogiau raikyti ir pjaustyti, be to, taip bus daug saugiau, nei bandyti viską sutalpinti ant mažos pjaustymo lentelės.

3. Pjaustome netinkamu peiliu.

Prieš imdami peilį pagalvokite, kam jums jo reikės. Gal kapoti ką nors smulkaus, pavyzdžiui, česnaką? O gal jūs pjaustysite ką nors didesnio – visą vištą? Virtuvėje reikia turėti kelis skirtingo dydžio ir paskirties peilius, vieno nedidelio neužtenka.

Patarimas: visada naudokite konkrečiai užduočiai skirtą tinkamo dydžio peilį. Įsigykite universalų šefo peilį – namų virtuvėje tokiu peiliu pjaustoma mėsa, skutami vaisiai ir daržovės, kapojamos prieskoninės žolės. Taip pat įsigykite dantytą peilį duonai ar prancūziškam batonui raikyti. O ypač mažiems produktams naudokite mažą peiliuką.

4. Gaminame netvarkingoje aplinkoje.

Dirbant netvarkingoje virtuvėje ne tik sunku susikaupti ir gaminti veiksmingai, bet ir gresia kryžminė maisto tarša.

Patarimas: švari darbo erdvė yra pirmoji gaminimo taisyklė, ir ne veltui. Sutvarkytoje aplinkoje darbas labiau organizuotas, sutaupoma laiko. Reikėtų išmokti tvarkytis gaminimo eigoje, o šalia pjaustymo lentelės pasidėti šiukšlėms ir atliekoms skirtą dubenį.

5. Produktus dedame į šaltą keptuvę.

Daugeliu atvejų reikia visų pirma įkaitinti keptuvę ir tik tada pilti į ją aliejų ir dėti produktus. Yra išimčių, pavyzdžiui, kartais kumpis pradedamas kepti šaltoje keptuvėje. Vis dėlto dažniausiai visų pirma sudėti maistą į keptuvę ir tik tada įjungti viryklę yra didelė klaida. Maistas neturi liesti šaltos keptuvės, nes tada, užuot apskrudęs, jis sugeria aliejų ar sviestą ir gali prilipti prie keptuvės.

Patarimas: prieš dėdami produktus į keptuvę įsitikinkite, kad keptuvė ir aliejus įkaitę. Taip maistas neprilips prie keptuvės ir bus gardžiai apskrudęs.

6. Gaminame mėsą iškart ištraukę iš šaldytuvo.

Nesvarbu, ką gaminate – jautieną, kiaulieną, vištieną ar žuvį – niekada nedėkite šių produktų į orkaitę ar kepsninę vos ištraukę iš šaldytuvo. Kitaip mėsos ar žuvies išorė bus perkepusi, o vidus – neiškepęs.

Patarimas: ištraukite mėsą ar žuvį iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje bent 15–20 min. Kai mėsoje ar žuvyje esantys baltymai taps kambario temperatūros, produktas iškeps tolygiau.

7. Gamindami nededame prieskonių.

Jei gaminimo metu pamiršite įdėti prieskonių, patiekalas bus beskonis, prėskas ir nesubalansuotas. Taip tik sugadinsite patiekalą, kuris galėjo būti sodraus skonio.

Patarimas: prieskoniai paryškina natūralų patiekalą sudarančių produktų skonį, todėl juos dėti reikia gaminimo eigoje, o ne pabaigoje. Jie papildo produktų skonį, sujungia juos į viena ir patiekalas iš prėsko tampa sodrus.

8. Perkrauname keptuvę.

Kai produktų keptuvėje per daug, dėl to ne tik sumažėja temperatūra, bet ir atsiranda per daug skysčio, todėl patiekalas ne skrunda, bet troškinasi garuose. Dėl to patiekalas taip pat pagaminamas netolygiai.

Patarimas: rinkitės tinkamo dydžio keptuvę pagal gaminamo patiekalo apimtį. Jei kepate mėsą, žiūrėkite, kad jos gabaliukai nesiliestų – tarp jų turi būti erdvės. Jei norite pasigaminti didesnį kiekį: a) rinkitės didesnę keptuvę; b) gaminkite dviejose keptuvėse; c) gaminkite porcijomis.

9. Neragaujame gaminamo maisto.

Gaminti maistą neragaujant yra tas pats, kas išleisti nesuredaguotą knygą. Jei maistą skaninsite jau pagamintą, vargu ar pavyks išgauti sodrų, subalansuotą skonį.

Patarimas: gamindami visada ragaukite ir jei reikia, pridėkite daugiau prieskonių ir druskos. Nebijokite ragauti daug kartų.

10. Nepaliekame pagamintos mėsos pastovėti.

Jūs alkani ir nekantraujate sėsti prie stalo, bet jei kepsnį (keptą vištieną, kiaulienos nugarinę ir kitą mėsos išpjovą) patieksite iškart, vos tik pagamintą, padarysite didelę klaidą. Pradėjus pjauti, visos sultys išbėgs ant pjaustymo lentelės ar lėkštės.

Patarimas: po to, kai ištrauksite mėsą iš kepsninės, orkaitės ar nukelsite nuo viryklės, bent penkias minutes palikite ją pastovėti kambario temperatūroje (jei tai visa višta – reikės apie 20 minučių), kad sultys pasiskirstytų po visą plotą. Jūsų kantrybė bus apdovanota – mėsos išpjova bus sultingesnė, skanesnė. Jei nerimaujate, kad mėsa atauš, tiesiog apgaubkite ją folija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)