Teikia energijos ir pasotina

Bananų rastume beveik kiekvienuose namuose – saldžius ir minkštus juos mėgsta tiek patys mažiausieji, tiek tėvai. Tai puikus ir nebrangus užkandis praalkus, kai iki pietų dar lieka kelios valandos.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, bananai tikrai turėtų atrasti vietą kiekvieno žmogaus mityboje: „Juose gausu vitaminų C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai bei kraujotakai palaikyti. Kiekvienas sportuojantis, daug dirbantis ar tiesiog aktyvus žmogus žino, kad jeigu nespėjo pavalgyti, tai prieš treniruotę ar kitą daug energijos reikalaujančią veiklą suvalgęs bananą išties pajaus didesnį jėgų antplūdį.“

Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus.

„Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, be to, juose naudingų medžiagų randama mažiau“, – primena gydytoja dietologė.

Gudrybės, kad kuo ilgiau nesunoktų

Pasak prekybos tinklo komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, bananų spalva dažniausiai nusako ir skirtingą jų panaudojimą: „Žalsvi ar lengvai gelsvi bananai tiks užkandžiavimui, o štai geltoni su taškeliais labiausiai pravers gaminant įvairius kepinius bei desertus. Tad kuo daugiau žalios spalvos, tuo ilgiau bananai išsilaikys nepernokę.“

Be to, specialistėpataria bananų geriau nelaikyti šaldytuve – labiausiai jiems tiktų kambario temperatūra. „O norėdami juos kuo ilgiau išlaikyti neparudavusius, bananų galus apvyniokite maistine plėvele – taip pristabdysite jų nokimą. Taip pat nepatariama jų laikyti šalia obuolių ir pomidorų, kurie skleidžia etileno dujas, tad bananai noksta greičiau“, – atkreipia dėmesį.

Nesuvalgytus, bet jau parudavusius bananus galima ir užšaldyti: vėliau juos galima panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti.

Iškepkite apkepą

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja išsikepti apkepą. Jei norėsite jo saldesnio, užsivarvinkite klevų sirupo.

Bananų ir avižinių dribsnių apkepas

Reikės:

3-4 didelių prinokusių bananų;
2 ½ puodelio stambių avižinių dribsnių;
100 g smulkintų graikinių riešutų;
2 puodelių pieno;
1/3 puodelio rudojo arba turimo cukraus;
2 didelių kiaušinių;
½ šaukštelio druskos;
½ šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
½ šaukštelio cinamono;
¼ šaukštelio malto muskato riešuto.

Kaip gaminti:

* Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
* Gerai sutrinkite bananus šakute. Sudėkite juos į didelį dubenį kartu su cukrumi, kiaušiniais, druska, vanile, kepimo milteliais, cinamonu ir muskato riešutu. Gerai išplakite.
* Supilkite pieną ir vėl plakite, kol visi komponentai susijungs.
* Galiausiai įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintus graikinius riešutus.
* Avižų mišinį supilkite į 24x24 cm dydžio kepimo indą ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 45 minutes arba kol viršus ir kraštai taps auksinės spalvos.

Patiekite šiltą arba laikykite šaldytuve ir mėgaukitės šaltu. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)