Valgomos nuo senų senovės

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad dilgėlės valgomos buvo jau senų senovėje. Jos – itin sveikatai naudingi augalai. Dilgėlėse gausu vitaminų: C, K, E, B, antioksidantų, netgi baltymų, kalcio, taip pat ir aminorūgščių bei kitų mikroelementų. Dilgėlių įtraukimas į racioną stiprina imunitetą, gerina smegenų veiklą, mažina stresą. Dilgėlės teigiamai veikia ir plaukų, odos, nagų būklę, rašoma pranešime spaudai.

Dilgėlės

Lietuvoje iš dilgėlių dažniausiai verdama arbata, tačiau vienas populiariausių ir seniausių tradicinės virtuvės patiekalų, gaminamų iš dilgėlių, – sriuba. Dilgėlių sriuba dažniausiai valgoma pavasarį ir vasaros pradžioje, kai renkami jauni dilgėlių lapai. Ir nors atrodytų, kad tai tikras mūsų šalies paveldas, dilgėlių sriuba populiari Skandinavijoje, Irane, Airijoje ir Rytų Europoje. Tiesa, kiekviename regione tokios sriubos receptai – skiriasi“, – sako J. Sabaitienė.

Kulinarijoje naudojamos panašiai, kaip špinatai

Pasak J. Sabaitienės, prieš gaminant, pirmiausia dilgėles reikėtų nuplikyti vandeniu – tokiu būdu jos nebegels. Visgi, karštame vandenyje lapų ilgai palikti nereikėtų, mat taip gali pranykti ir jų skonis, ir tekstūra, ir gerosios savybės.

„Su nuplikytais dilgėlių lapais elkitės taip, kaip ir su špinatų. Pirmiausia išspauskite iš jų vandenį. Tuomet juos galite patroškinti su grietinėle – taip gausite skanų garnyrą prie mėsos ar žuvies. Dilgėles galima naudoti ir gaminant padažą makaronams, jau nekalbant apie paprasčiausią arbatą. Kaip ir špinatus, dilgėlių lapus galima užšaldyti ledo kubelių formoje ir jomis paskaninti pačius įvairiausius patiekalus – nuo rizoto iki omleto“, – teigia J. Sabaitienė.

Dilgėlės

Dilgėlės gali būti naudojamos ir gaminant įvairiausius troškinius, karius, sriubas. Kadangi dilgėlių lapai pasižymi stipriu skoniu – iš jų galima ruošti ir įvairius padažus.

Dilgėlių sriuba

Jums reikės: šlakelio alyvuogių aliejaus, susmulkinto svogūno, kelių skiltelių susmulkinto česnako, pusės kilogramo nuluptų ir supjaustytų bulvių, 4 puodelių daržovių arba vištienos sultinio, 3/4 arbatinio šaukštelio druskos, 1/4 arbatinio šaukštelio pipirų, dviejų puodelių dilgėlių lapų, 2 šaukštų šviežio peletrūno, 1 citrinos, grietinės.

Gaminame: puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite česnakus bei svogūnus. Į puodą suberkite bulves, sultinį, druską, pipirus ir uždengę užvirkite. Troškinkite, kol bulvės labai suminkštės, apie 10–15 minučių. Kai bulvės suminkštės, atsargiai suberkite dilgėles ir išmaišykite, leiskite joms suvyti, apie 1 minutę. Tuomet išjunkite ugnį ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Įberkite smulkinto šviežio peletrūno ir įspauskite citrinos sulčių, viską vėl išmaišykite. Galiausiai viską sudėkite į dubenėlius ir pagardinkite grietine. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)