Pirmiausia, ar galima moliūgus valgyti žalius?

Žalius moliūgus valgyti galima, šiaip mažai daržovių galima rasti, kurių negalima arba kitaip – nerekomenduojama valgyti be termiško apdorojimo. Tik tiek, kad reikėtų pasiieškoti sau tinkamo skonio ir malonios valgyti tekstūros. Žalias patarkuotas stambia tarka moliūgas gali būti puikiu salotų priedu, ypač, kai norisi kažko gaivesnio. Žalias patarkuotas arba smulkiai supjaustytas moliūgas su marinatu – tiesiog aliejus, citrinos sultys, druska, medaus lašelis, cinamonas – ir puikus užpilas moliūgui paruoštas.

Moliūgas

Kokie dar yra moliūgų apdorojimo variantai?

Visi įmanomi. Moliūgus galima kepti orkaitėje, keptuvėje, grilinti, virti, troškinti. Iš jų galima gaminti saldainius, tyres, drebučius, uogienes, kompotus, juos galima marinuoti, šaldyti. Moliūgus galima įdaryti – pvz. vištiena, virtomis pupelėmis, pomidorais, svogūnais, česnakais, uždengti moliūgo viršūnėle, suvynioti viską į kepimo popierių ir kepti – taip iš moliūgo pavyksta puikus troškintuvas – toks, kurį galima suvalgyti. Galima įdaryti moliūgą ryžiais su džiovintais vaisiais – irgi iškepti – nuostabus desertas. Atėjus šiam metui, reikia stengtis kuo daugiau valgyti šios daržovės – taip gausime daugybę naudingų medžiagų mūsų organizmui.

Moliūgas

Koks šios daržovės ruošimo būdas yra tinkamiausias ir sveikiausias?

Toks, kuriame daržovė yra mažiausiai apdorojama. Tam, kad geriau įsisavintų vitaminas A, gerai moliūgus derinti su lašeliu aliejaus.

Jei gaminame moliūgų sriubą, koks šalia turėtų būti ingredientų sąrašas, kad sriuba visada pavyktų?

Moliūgas

Gardžią moliūgų sriubą galima pagaminti ir iš vienos rankos pirštų ingredientų kiekio. Kuo daugiau ingredientų, tuo mažiau lieka moliūgo. Moliūgų sriubos pagrindui galima visas daržoves iškepti orkaitėje – moliūgą, svogūnus, česnakus, jei norėtumėte – morkas, batatus, porus, saliero gabaliukus, pomidorus su trupučiu aliejaus ir prieskoniais, išvirti raudonųjų lęšių ir viską sumaišyti. Konsistenciją sureguliuoti sultiniu arba vandeniu. Aš visuomet dar įdedu šiek tiek aštraus padažo, pvz. adžikos. Ir daugiau tikrai nieko nereikia. Man tokia minimalistinė sriuba yra skaniausia.

Gal žinote kokius puikius derinius su moliūgu?

Moliūgai ir lęšiai, ypač raudoni, moliūgai ir ananasai, moliūgai ir šokoladas. Ar bandėte kada pagaminti šokolado desertą su moliūgais? Tiesiog ištirpinkite juodąjį šokoladą, sumaišykite su keptų moliūgų tyre. Pagardinkite cinamonu, imbieru – ir prašom, šokoladinis kremas paruoštas. Moliūgai puikiai dera su kokosų pienu, taip pat cinamonas, gvazdikėliai ir moliūgai – puikūs draugai. Labai tinka aitriųjų paprikų aštrumas, žuvis, jūros gėrybės – viskas tinka. Ar bandėte kada nors pagaminti granolą su moliūgų tyre?

Moliūgas

Su kuo derinant ši daržovė nedraugauja?

Man atrodo, kad tokių nėra. Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir krevetėmis – nuostabu, moliūgai kepti orkaitėje su jogurtiniu padažu – labai gardu. Moliūgų ir šokolado desertas – super, moliūgai ir varškė – tobula, moliūgai, braškės ir manų kruopos – gardus desertas vaikams. Ir, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama.

Moliūgas

Rudenį kepsime ir moliūgų pyragus, tačiau koks jūsų mėgstamiausio moliūgų pyrago receptas?

Nuostabūs sūrio pyragai su moliūgais, varškės apkepai. Mieliniai pyragai tiesiog atgyja su moliūgu tyre, tad siūlau ir išsikepti moliūginę briošę – sviestinį mielinį pyragą su įmaišyta į tešlą moliūgų tyre.

Moliūgas

Sviestinis pyragas

  • 30 g mielių
  • 150 ml pieno
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 200 ml moliūgų tyrės
  • 120 g minkšto sviesto
  • 500 g miltų
  • 1 šaukšto nutarkuotos apelsino žievelės
  • 50 g apelsinų ir citrinų cukatų
  • 1 kiaušinio trynio patepti


Trupiniams:

  • 40 g cukraus
  • 60 g šalto sviesto
  • 60 g miltų
  • 40 g smulkintų lazdyno riešutų


1. Paruoškite dvi 20 cm ilgio kekso formas. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C.
2. Mieles sumaišykite su šaukšteliu cukraus, 3 šaukštais miltų ir pašildytu pienu. Palikite šiltoje vietoje, kad suaktyvėtų.
3. Kiaušinius supilkite į mielių masę, suberkite cukrų, druską. Sumaišykite, sudėkite moliūgų tyrę, apelsino žievelę, cukatas. Pradėkite minkyti tešlą, dalimis dėkite sviestą. Minkykite tešlą, kol taps glotni ir blizganti. Palikite kilti maždaug valandą.
4. Trupiniams pagaminti sudėkite visus produktus į smulkintuvą ir įjunkite jį minutei – kol susidarys trupiniai.
5. Sudėkite tešlą į formas, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad kiltų. Pyragų apimtis turi padvigubėti. Atsargiai patepkite pyragų paviršius tryniu (jei labai tirštas, galima atskiesti 1 šaukštu vandens arba pieno), užberkite trupinių.
6. Kepkite maždaug 40 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Patikrinkite mediniu iešmeliu, ar pyragas iškepęs. Jeigu viršus labai greitai apkeps, galima apdengti maistine aliuminio folija.

Elžbieta Monkevič

Ar galime dar kur panaudoti moliūgų sėklas, kurios lieka jį išvalius?

Tai aišku – sėklas išvalyti, apdžiovinti ir valgyti, naudoti taip, kaip naudotume pirktines.

O kaip su žieve? Gal ir ją galima kažkaip apdoroti, kad būtų tinkama vartoti?

Dar prieš kokius 15 metų toks klausimas niekam nekiltų. Išmestumėme, arba geriausiu atveju į kompostą ir tiek. Dabartinis gamtos tausojimo suvokimas bei drąsesnis požiūris į maistą liepia mums daryti kitaip. Plonesnę jaunų moliūgų žievę galima kartu kepti, – pvz. tiesiog supjaustykite nedidelį moliūgą skiltelėmis, pašlakstykite aliejumi, prieskoniais ir iškepkite – orkaitėje arba ant grilio, patiekite gardų padažą ir ta žievė labai smagiai suvalgoma. Taip gauname papildomai ląstelienos. Storesnę žievę galima sudžiovinti ir sumalti – tokiais milteliais galima būtų gardinti sriubas, troškinius, daržovių arba kruopų patiekalus.

Moliūgas

Jeigu moliūgas užima per daug vietos, skirkite jam laiko ir pagaminkite moliūgų tyrę – taip turėsite gardų priedą pyragams, troškiniams, padažams, pagrindą sriuboms.

Moliūgų tyrė


Moliūgą nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į išklotą kepimo popieriumi skardą.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas suminkštės.
Sutrinkite iškepusius moliūgus trintuvu.
Moliūgų masę sudėkite į audiniu išklotą sietą, suriškite ir pakabinkite virš indo, kad nutekėtų sultys. Tyrė turi tapti tiršta. Pagamintą tyrę užšaldykite nedideliuose indeliuose, o vėliau naudokite esant poreikiui.

Moliūgas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)