aA
Nors moliūgų kilmė nėra susijusi su Lietuva – į Europą iš Pietų Amerikos jie atvyko tik XVI a. – šiuos gražuolius mūsų tautiečiai augina ir mėgsta jau daugybę metų. Kiekvieną rudenį, pasirodžius naujam derliui, ryškiaspalviai moliūgai tampa pagrindiniu daugelio sezoninės virtuvės patiekalų akcentu. Kuo naudingos šios daržovės ir kokiuose kulinariniuose patiekaluose geriausiai atsiskleidžia moliūgo skonis?
Kreminė moliūgo ir kokosų pieno sriuba
© Shutterstock

Organizmui naudingas nuo minkštimo iki sėklų

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, moliūgai – tai tikra rudens dovana, kurios pranašumai geriausia atsiskleidžia virtuvėje: „Moliūgai – labai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago ar sausainių. Gardinant įvairiais prieskoniais ar derinant su kitais produktais, moliūgai gali atskleisti visai naują, rodos, ankščiau neragautą skonį“.

Moliūgai itin turtingi naudingosiomis medžiagomis: juose gausu C, E, PP, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie užtikrina sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų. O ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karotenoidai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikių, – kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė.

Taip pat maisto ekspertė primena, kad ne ką mažiau nei pats moliūgas vertingos yra ir jų sėklos. „Šios sėklos yra tikras baltymų šaltinis. Jei per dieną suvalgysite saują moliūgų sėklų, organizmą iš karto aprūpinsite puse dienos baltymų normos“, – tikina V. Juodkazienė.

Skonį lemia moliūgo rūšis

Kitas įdomus faktas apie moliūgus yra jų rūšių, spalvų ir formų įvairovė. Šiai dienai suskaičiuojama apie 30 skirtingų moliūgų veislių, tačiau selekcininkai nuolat išveda naujų, praturtindami ir taip gana ryškią jų paletę.

Anot V. Juodkazienės, šalyje prie populiariausių rūšių būtų galima priskirti keletą: didįjį, paprastąjį ir kvapųjį moliūgą, kuris dar žinomas kaip muskatinis arba sviestinis.

Moliūgai
Moliūgai
© Shutterstock

„Kvapieji moliūgai pasižymi maloniu kvapu. Muskatinis moliūgas ir jo saldus minkštimas suteikia drėgmės kepiniams ir išskirtinio skonio desertams, o štai kriaušės formą turintis sviestinis moliūgas yra idealiausias pasirinkimas trintoms sriuboms ruošti.

Didieji moliūgai yra unikalūs – juos galite dalinti porcijomis, šaldyti ir gaminti pačius įvairiausius pagardus: nuo traškučių iki troškinių. Paprastojo moliūgo šeimai priskiriamas agurotis arba kitaip dar šeimininkių vadinamas spagetiniu moliūgu. Perpjovus ir iškepus orkaitėje šio moliūgo minkštimas išsiskaido į makaronus primenančius ilgus plaušus, kuriuos galima derinti su mėsa, padažais, grietine ir kitais ingredientais“, – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi dar neatrastais receptais su moliūgais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(27 žmonės įvertino)
3.4815

Rudens karalius – moliūgas: 4 gardūs patiekalai (11)

Nors moliūgų kilmė nėra susijusi su Lietuva – į Europą iš Pietų Amerikos jie atvyko tik XVI...

Mokslų daktarė įvardijo moliūgų sėklų naudą ir kaip jas reikėtų tinkamai paruošti (40)

Moliūgai ir jų sėklos kilę iš Amerikos žemyno. Manoma, kad Pietų Amerikos žemyne moliūgų...

Visa tiesa apie bananus – ekspertai įvardijo šio vaisiaus privalumus priklausomai nuo spalvos ir paaiškino, ką iš tiesų reiškia rudos dėmės ant žievelės (33)

Bananai – sotūs ir pigūs vaisiai, todėl jie – vieni populiariausių parduotuvėse perkamų...

Pilni daržai cukinijų, o apie įspūdingą jų naudą nė nežinote: mokslų daktarė paaiškino, kodėl jas verta valgyti dabar (45)

Cukinija – pati kosmopolitiškiausia vasarinių moliūgų veislė. Nuo kitų vasaros moliūgų ji...

Mokslų daktarė palygino mėlynes ir šilauoges: paaiškėjo, kurios naudingesnės (165)

Mėlynės ir šilauogės labai dažnai painiojamos – abiejų rūšių uogos yra tamsiai mėlynos...

Top naujienos

Politikai pavargo nuo Pranckiečio dramos Seime: yra paprastas scenarijus, kuris remiasi pragmatiškais skaičiavimais (49)

„Deja, ponas Pranckietis pasirinko kitą kelią – žaidimą procedūromis, kas veda į niekur arba...

Ant rekordinės vertės sutarties parašą raitęs Sabonis lieka „Pacers“ klube (40)

Nuo 2017-ųjų „Pacers“ ekipos garbę ginantis Domantas Sabonis pasirašė naują ketverių...

Katkus: Karbauskis ir „valstiečių“ partija dabar jau pasiekė dugną ir įgijo daugiau priešų (363)

„Kiekviena Lietuvos valdžia pralaimi kitus rinkimus. Tad ši valdžia pralaimės kitus rinkimus, ir...

Po rekordiškos rudens šilumos – pokyčiai savaitės viduryje (2)

Šiandien Lietuvą užkliudys virš Norvegijos besisukančio ciklono pakraštys. Per mūsų kraštą...

Lietuvoje daugėja nuo sekso priklausomų žmonių: kada malonumas jau virsta liga požymiai, išduodantys priklausomybę (56)

Priklausomybė nuo sekso – Lietuvoje vis dar apipinta mitais ir dažnai net nelaikoma rimta liga....

Kai pečiais gūžčioja net Šaras: klasiškai pataikantis „Žalgiris“ – nokautuojanti jėga laida „Krepšinio zona“ (4)

Nepaisant to, kad jo marškinėliai nebekaba sostinės arenų palubėse, Šarūnas Jasikevičius...

Po šeštą parą alinančio košmaro Alytuje – naujausios žinios: kai kur tarša viršyta 10 kartų (247)

„Tie momentiniai dalykai tikrai kelia nerimą. Dėl Miklusėnų man labai neramu, darome viską, ką...

Įpyko dėl mokesčio perkant už mažiau nei 20 eurų: Lietuvos įstatymai leidžia tokį taikyti (179)

Užsakymo paruošimo mokestis , – štai su tokiu dar iki šiol nematytu mokesčiu apsipirkusi el....

Kėdainietė tikina nuo vilko apsigynusi lenta: žiūrėjau jam tiesiai į akis (260)

Kėdainių rajono gyventojai jau kuri laiką negali ramiai gyventi dėl vis labiau įžūlėjančių...

Ar tai Europa, ar Azija: kur pasimetė gruzinai? (23)

Kas išties stebina atvykus į Gruziją, tai jos dvilypumas. Šalis, o taip pat ir visas Kaukazo...