aA
Tikras vasaros simbolis – prinokęs ir gardus arbūzas – yra vienas mėgstamiausių vaisių, kuris ypač naudingas atplūstant vasariškai šilumai. Nors dažnai valgomas tiesiog suraikytas ir atstoja desertą, arbūzas gali būti naudojamas kur kas įdomiau – kepamas ant grilio ar net dedamas į troškinius.
Arbūzas
Arbūzas
© Shutterstock

Ar žinojote, kad arbūzai...?

  • Iš gimtosios Afrikos į kitas šalis paplito X a. Šiuo metu daugiausia arbūzų pasaulyje užaugina Kinija – šioje šalyje arbūzas yra dažna dovana einant į svečius.
  • Visgi kur kas įdomiau Japonijoje, kur auginami įvairių formų arbūzai, ypač populiarūs – kvadratiniai. Arbūzai auginami specialiose kvadrato formos dėžėse – vaisiui didėjant, jis pritaiko savo formą prie dėžės, kurioje yra. Taip susiformuoja ne tik kvadratiniai arbūzai – šiuo metu Japonijoje galima rasti ir trikampių ar net širdelės formos arbūzų.
  • Sakoma, kad didelis arbūzų mėgėjas buvo rašytojas Markas Tvenas – šiuos vaisius jis yra pavadinęs angelų maistu.
  • Arbūzai noksta ilgai – nuo 85 iki 100 dienų, o kai kuriems jų reikia ir daugiau laiko. Šiluma ir saulė – būtinos sąlygos, kad arbūzai augtų dideli ir skanūs.


Gineso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausias pasaulyje arbūzas svėrė kiek daugiau nei 118 kilogramų. Jis užaugintas 1990 m. JAV, Tenesio valstijoje.

Arbūzas – ant grilio, į troškinį ar glotnutį


Arbūzas, neabejotinai, vasaros vaisius, kurio pardavimus lemia ne tik sezonas, bet ir oro temperatūra už lango. Kuo dosniau šildo saulė – tuo dažniau pirkėjų krepšelyje atsiduria ir arbūzas.

„Matome, kad susidomėjimas arbūzais auga sulig vasaros pradžia, o ypač šokteli sulaukus daugiau karščio ir saulėtų dienų. Akivaizdu, kad šis vaisius – puikus pasirinkimas norint atsigaivinti šiltą vasaros dieną, o kad jis nepabostų, kviečiame išbandyti pačius įvairiausius arbūzo panaudojimo būdus“, – sako „Barboros“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė.

Arbūzas
Arbūzas
© Shutterstock

Nors milžiniški, į rekordų knygą patenkantys arbūzai – retenybė, tikrai ne vienas, į namus parsinešęs šį vaisių, susimąstė – o kaip jį visą suvalgyti? Baimintis, kad dalį arbūzo reiks išmesti, neverta – būdų, kaip ne švaistyti, o sunaudoti visą vaisių, yra gausu.

Grilintas arbūzas. Rengiate grilio vakarėlį? Ant grotelių pasikepinę mėsos, žuvies ar daržovių, čiupkite ir išbandykite grilintą arbūzą. Tereiks supjaustyti arbūzą didesniais gabalėliais, apipurkšti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais. Kiekvieną arbūzo gabaliuko pusę apkepkite po maždaug 90 sekundžių, o patiekite apšlakstę citrinų sultimis ir medumi.

Gaivinantis arbūzinis šerbetas. Karštą dieną norisi gaivumo, bet pamiršote nusipirkti ledų? Panaudokite arbūzą, kurio nespėjate suvalgyti! Tai lengviau nei lengva – supjaustykite arbūzą gabalėliais ir kelioms valandoms palikite juos šaldiklyje. Sušalusius arbūzo gabalėlius įmeskite į plaktuvą, jei norisi – pagardinkite kitais vaisiais, uogomis ar keliais šlakeliais citrinų sulčių – ir plakite tol, kol pasieksite norimą šerbeto tekstūrą.

Vasariškas glotnutis. Arbūzas – puikus ingredientas saldžiam ir gaiviam glotnučiui. Į plaktuvą įdėję norimą kiekį arbūzo, įbėrę mėgstamų uogų ar kitų vaisių, porą šaukštų graikiško jogurto, medaus ir viską suplakę, galėsite mėgautis ne tik skania, bet ir maistinga vasaros gėrybių kombinacija.

Arbūzas
Arbūzas
© Shutterstock

Arbūzo žievelė – taip pat valgoma. Pabandykite kai ką neįprasto – ne išmeskite, o suvalgykite arbūzo žievelę. Ši arbūzo dalis – daržoviška ir puikiai tinkama naudoti, pavyzdžiui, troškiniams kartu su brokoliais ar morkomis. Susmulkinkite arbūzo žievelę (prieš tai pašalinę jos viršutinę ploną tamsiai žalią odelę) plonomis juostelėmis ir panaudokite gamindami kvapnų „stir-fry“ tipo troškinį. Žievelė nesunkiai suminkštės sugerdama padažą, o jūs galėsite didžiuotis sunaudoję visą arbūzo vaisių ir neiššvaistę maisto.

Vaisių dubuo iš arbūzo. Paprastas būdas panaudoti arbūzą kartu su žieve – iš jo pasigaminti dubenį. Perpjaukite arbūzą per pusę, jo minkštimą išskobkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais – suberkite atgal į dubenį iš žievės ir papildykite kitais norimais vaisiais ir uogomis. Paprasta ir greita, tačiau labai skanu ir atrodo įspūdingai – toks spalvingas dubuo tikrai vilios pasivaišinti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
1.0000

Ar tiesa, kad ledai padeda norintiems sulieknėti ir kokius rinktis norint gauti energijos?

Ar nuo ledų storėjama? O gal lieknėjama? Jie vėsina? Skaitykite atsakymus įvisus klausimus: Orams...

Augalinio „pieno“ įvairovė – kokį rinktis gaminant desertus, nesaldžius patiekalus, o kurį pilti į kavą

Žmonėms pradėjus vis labiau domėtis augaline mityba ir jos privalumais, neišvengiamai jų...

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba (1)

Pomidorai yra tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį...

Nors visi serbentai naudingi sveikatai, vieni – ypatingai: kaip juos paruošti žiemai, kad neprarastų vertingų medžiagų

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai , bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti...

Top naujienos

Delfi PliusVladimiras Laučius

Antonas Geraščenka: Vakarų antiputiniška koalicija turi bent dvi silpnas vietas

Rusija turi ekonominių išteklių kariauti dar porą metų, bet svarbus lūžis rusų sąmonėje...

Įtaria Europoje programuojant krizę: padėtį Lietuvoje sunkina viena aplinkybė

Europos Sąjungai bus sunku įveikti dabartinius ekonomikos iššūkius, jeigu nepasikeis jos kursas,...

Būsimo pirmoko mama pasidalino, kaip taupiai suruošė sūnų mokyklai: vietoj 350 eurų sumokėjo vos 50 (1)

Ruošiant vaikus naujiems mokslo metams labiausiai tėvų pinigines paplonina ne naujos...

Karas Ukrainoje. Karo ekspertas: Putino tikslai pasikeitė Zelenskis: katastrofa Zaporižioje sukeltų pavojų visai Europai

Rusijos publicistas Andrejus Piontkovskis įsitikinęs, kad Rusijos prezidentas siekia paliaubų.

Pirmieji pokyčiai: nuo antradienio keičiasi testavimosi tvarka

Antradienį COVID-19 ligai diagnozuoti įsigalioja ir namuose atlikti greitieji savikontrolės...

Ernestas Naprys

Kaip situaciją mato milžiniškų pinigų valdytojas: atsibudome po baliaus, rusai užtaisė karą, bet rimtiems žmonėms galimybių dabar daugiau

Didžiausio Baltijos šalių privataus kapitalo investuotojo „BaltCap“ vadovaujantis partneris...

Verslas PliusDebby Wu, Jeran Wittenstein ir Ian King

Itin perspektyviam sektoriui – juodžiausias nuosmukis per dešimtmetį

Puslaidininkių akcijų vertė smuko po to, kai bendrovė „Micron Technology Inc.“ įspėjo dėl...

Rekordinei sausrai išdžiovinus milžinišką vandens rezervuarą šiurpūs radiniai ėmė lįsti vienas po kito

Sausros nusekintame Jungtinių Valstijų Mido ežere buvo rasti dar vieno žmogaus palaikai , ir vos...

Kardiologės žinia metantiems svorį: dėl kelių klaidų gali ištikti net infarktas ar insultas

Per pandemiją priaugau apie trisdešimt kilogramų. Kadangi nesu patenkinta savo svoriu, pradėjau...