aA
Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukta ne tik šiltuoju metų laiku. Kodėl cukinijų receptai populiarėja visame pasaulyje ir ką iš šviežio jų derliaus verta išmėginti šiemet?
Nustebsite sužinoję – tai vienas iš nedaugelio produktų, kuris efektyviai mažina cholesterolio lygį: tinka ir lieknėjantiems, ir susirūpinusiems širdimi
© Shutterstock

Augantis cukinijų populiarumas

Iš pažiūros kukli cukinija Lietuvoje toli gražu – ne naujokė. Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko apkerėti europiečių ir jau daugelį metų auga bei duoda gausų derlių Lietuvoje. Tie, kurie galimybės auginti cukinijų savo darže neturi, šviežią jų derlių nesunkiai atrasti gali parduotuvių lentynose.

Cukinijų populiarumą tarp daržovių mėgėjų neabejotinai lemia tai, jog veikiausiai nėra tokio patiekalo, su kuriuo ši daržo gėrybė nederėtų. Pasak Brigitos Baratinskaitės, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovės, cukinijos valgomos ir žalios, ir apdorotos, puikiai dera sriubose, troškiniuose, grilio patiekaluose ir net desertuose.

Cukinijos gali pasigirti ne tik skoninėmis savybėmis, bet ir nauda sveikatai: jos pasižymi itin mažu kaloringumu (100 g tik 17 kcal), turi nedidelį angliavandenių kiekį, o skaidulų gausu. Be to, tai vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurių sudėtyje mažai natrio ir riebalų, tad ją į valgiaraštį verta įtraukti ne tik besirūpinantiems kūno linijomis, bet ir širdies veikla.

Cukinijos
Cukinijos
© Shutterstock


„Renkantis cukiniją, reikia atkreipti dėmesį į jos kietumą ir žievelę – pastaroji turi būti sodrios, blizgios spalvos, be skylučių ar dėmių. Patiekalams gaminti geriausiai tinka mažesnės ir vidutinio dydžio cukinijos, mat cukinijos „rekordininkės“ gali būti karstelėjusios“, – pataria B. Baratinskaitė.

Pasak Maisto gamybos departamento vadovės, Lietuvoje įprasta valgyti tik pačią cukiniją, tačiau italai jau nuo neatmenamų laikų ne mažiau vertina ir šios gėrybės žiedus. Ryšulėliais parduodami žiedai, anot ekspertės, Italijoje laikomi tikru delikatesu, jie įdaromi sūriais, žolelėmis ar tiesiog iškepami tešloje. Šįkart ekspertė ragina išbandyti ne tik cukinijų žiedų receptą, bet ir kitus kelionėmis Italijoje dvelkiančius receptus.

Sūriu įdaryti cukinijų žiedai

Reikės:

10-12 cukinijų žiedų, 3/4 stiklinės rikotos, 1/4 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio, druskos, pipirų ir saujos mėgstamų žolelių, 75 g kukurūzų arba bulvių krakmolo, 35 g miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 160 ml labai šalto gazuoto vandens, aliejaus skrudinimui.

Gaminame:

1. Atsargiai nuplaukite cukinijų žiedus, išvalykite nešvarumus iš vidaus ir nusausinkite.

2. Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį, kietąjį sūrį, druską, pipirus ir smulkintas žoleles – tai bus įdaras, kurį į žiedus galime įspausti konditeriniu maišeliu ar švirkštu. Įspaudę įdarą, žiedo viršūnėlę užspauskite, kad masė tvirtai laikytųsi ir nebėgtų per kraštus.

3. Kitame dubenėlyje sumaišykite tešlą: krakmolą, miltus, kepimo miltelius, gazuotą vandenį. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite cukinijų žiedus, prieš tai kiekvieną panardinę tešloje. Žiedus kepkite po 1-2 min. iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį.

4. Apkepusius žiedus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Patiekite su mėgstamu padažu ar daržovėmis. Skanaus!

Cukinijų pasta su krevetėmis

Reikės:

2 vidutinio dydžio cukinijų, 300 gramų šviežių nuluptų krevečių, 1-2 skiltelių česnako, 1/2 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos, 125 ml baltojo vyno, 2 šaukštų citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus kepimui, saujelės smulkintų petražolių ir kalendros, druskos ir pipirų.

Gaminame:

1. Nuplaukite cukinijas ir pjaustykle ar skustuku supjaustykite neluptas daržoves plonais, spagečių formos šiaudeliais. Į keptuvę pilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, dėkite atitirpintas krevetes ir pakepinkite apie 2 min. Įspauskite ant krevečių česnako skilteles, suberkite smulkintą aitriąją papriką ir supilkite vyną. Viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar keletą minučių, kad vynas šiek tiek nugaruotų.

2. Dabar į keptuvę dėkite paruoštus cukinijų makaronus, pabarstykite druska, pipirais ir viską darsyk gerai išmaišykite. Pakepinę dar 2 min., patiekalą serviruokite lėkštėse. Patiekdami apibarstykite makaronus smulkintomis petražolėmis ir kalendra. Šalia puikiai tiks griežinėlis citrinos. Skanaus!

Cukinijų carpaccio su sūriu

Reikės: 2 nedidelių žalių cukinijų, 1 citrinos, feta sūrio, alyvuogių aliejaus, saujos mėtos lapelių, druskos ir pipirų.

Gaminame:

1. Cukinijas kruopščiai nuplaukite ir skustuko pagalba supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas išdėliokite lėkštėje vienu sluoksniu.

2. Atskirame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir kelis šaukštus aliejaus. Šiuo padažu apšlakstykite cukinijas, taip pat berkite smulkintas mėtas. Patiekalą šiek tiek pasūdykite druska, pabarstykite pipirais ir ant viršaus apibarstykite sūriu. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(39 žmonės įvertino)
4.5641

Ar tiesa, kad ledai padeda norintiems sulieknėti ir kokius rinktis norint gauti energijos?

Ar nuo ledų storėjama? O gal lieknėjama? Jie vėsina? Skaitykite atsakymus įvisus klausimus: Orams...

Augalinio „pieno“ įvairovė – kokį rinktis gaminant desertus, nesaldžius patiekalus, o kurį pilti į kavą

Žmonėms pradėjus vis labiau domėtis augaline mityba ir jos privalumais, neišvengiamai jų...

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba (1)

Pomidorai yra tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį...

Nors visi serbentai naudingi sveikatai, vieni – ypatingai: kaip juos paruošti žiemai, kad neprarastų vertingų medžiagų

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai , bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti...

Top naujienos

Žmonės apstulbę nuo to, kas darosi elektros rinkoje: tai – apgaudinėjimas (1)

Rekordinės elektros kainos žmones varo į neviltį. Kai kurie gatvėje sutikti praeiviai LNK...

Ekspertas: Putinas savo generolus įvarė į spąstus

Rusijos prezidento Vladimiro Putino generolai pateko į spąstus Ukrainoje , nes, paklausę jo...

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Vokietijos politiko darbas Putinui: jis pasirinktas transliuoti Vakarams pritaikytas Kremliaus žinutes (9)

Glaudžiais ryšiais su Rusijos energetikos bendrovėmis ir šios šalies prezidentu Vladimiru...

Karas Ukrainoje. Ukrainos pajėgos sunaikino „Vagner“ samdinių bazę, įspėjama apie pavojų Zaporižios AE

Kasdienio video pranešimo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į rusus...

Tragiška avarija per Žolinę: Utenos rajone žuvo su automobiliu susidūrusio motociklo vairuotojas eismas apribotas; papildyta

Bendrasis pagalbos centas informavo, kad Utenos rajone įvyko didelė avarija .

Artėjantis šildymo sezonas gresia būti gerokai brangesniu: kišenes patuštintų ne tik vilniečiai (2)

Nors lepina kaitra, sakoma roges žiemai reikia ruošti dar vasarą, tačiau dalis vilniečių apie...

Žuvo vienas geriausių Ukrainos oro pajėgų pilotų

Kovoje su rusų pajėgomis žuvo vienas geriausių Ukrainos lakūnų Antonas Listopadas, rašo UNIAN.

Vienas lietuvis džiaugėsi pakovojęs dėl finišo, maratono trasą anksčiau palikęs kitas prisipažino braukęs ašarą specialiai Delfi iš Miuncheno

Pirmadienį prasidėjusiame Europos lengvosios atletikos čempionate valanda vėliau nei moterims buvo...

Profesorius Laurinaitis – apie darbą: kurių profesijų darbuotojai labiau linkę turėti psichinių susirgimų

Sunku patikėti, bet kai kurie skaičiavimai rodo, jog darbe praleidžiame net 50 metų. Sėkmė darbe...

Mokslininkų išradimas neįgaliųjų gyvenimą pakeis kardinaliai: kurtieji balsus „girdės“ akimis

Kurtiesiems sukurti išmanieji akiniai teisiai stikle rodo vykstančio pokalbio subtitrų...