Užtepėlės – lengviausia išeitis

Smagus draugų pasisėdėjimas pirmiausia prasideda nuo pasiruošimo, tačiau kartais svečiai užklumpa netikėtai. Tokiu atveju prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pranešime žiniasklaidai rekomenduoja nepanikuoti ir paruošti greitus užkandžius iš namuose jau turimų produktų: „Netikėtai užsukus pro šalį važiavusiems svečiams šaldytuve bei spintelėse paieškokite produktų, iš kurių lengvai paruošite užtepėlę prie daržovių, lazdelių ar krekerių. Ją taip pat galite naudoti ir suktinukams, tortilijoms ar mini sumuštinukams. Užtepėlę vos per keletą minučių pagaminsite susmulkinę alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus arba sutrynę avokadą su citrinos sultimis. Svarbiausia nebijoti improvizuoti.“

Pasak L. Barčaitės, belaukiant svečių galima pasiruošti užtepėles, lašišos ar kumpio suktinukus su lavašu, kuriuos bus galima supjaustyti prieš nešant ant stalo ir, žinoma, pasirūpinti skirtingų sūrių, mėsyčių, alyvuogių, daržovių bei vaisių asorti atsargomis, kad atėjus svečiams beliktų tik sudėti į lėkštę ir vaišintis.

Karšti patiekalai taip pat puikiai tinka kompanijai

„Jeigu turite daugiau laiko arba norite gaminti drauge, karšti patiekalai taip pat gali būti lengvai dalijami porcijomis, pavyzdžiui, įvairūs troškiniai, ispaniška paelija arba itališkas risotto. Be pagrindinių patiekalų siūlau nepamiršti ir lengvų užkandžių: riešutų, šviežių vaisių, sausainių, kepto sūrio, lęšių traškučių bei kitų užkandžių, kurių galite įsigyti jau paruoštų“, – sako kulinarijos technologė.

Kaip teigia L. Barčaitė, svečiams geriau patiekti švediško stiliaus vaišes nei ruošti užkandžius porcijomis, nes labai sunku nuspėti, kiek gramų vieno ar kito užkandžio žmogus norės: „Taip pat visada geriau leisti draugams patiems susikomplektuoti sumuštinį ar tortiliją, nes tuomet jis pasiims tik tuos ingredientus, kuriuos gali ir nori valgyti. Švediško stiliaus stalas leidžia pačiam rinktis, ką ragauti ir kiek. Taip nepaliestas maistas neišmetamas ir leidžiama gaminiu mėgautis tam, kuriam jis patiko.“

Sveikatai palankesniais užkandžiais svarbu pasirūpinti iš anksto

Pasak prekybos tinklo sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, reikėtų vengti tų užkandžių, kuriuose yra daug cukraus, druskos ir riebalų.

„Sveikatai palankūs užkandžiai gali padėti subalansuoti visos dienos racioną, padidinti gaunamų naudingų maistinių medžiagų kiekį. Tai gali būti užkandžiai iš necukruotų vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, pieno produktų. Užkandžiai – puiki galimybė paskanauti įvairesnio maisto. Paskatinkite šeimą ir draugus išbandyti naujus maisto produktus“, – siūlo E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, šviežūs vaisiai ir daržovės, sūrio griežinėliai, jogurtas, viso grūdo, mažai pridėtinio cukraus turintys dribsniai arba įvairios viso grūdo tortilijos – tai puikus pasirinkimas sveikatai palankiems užkandžiams, o saldūs gėrimai, saldumynai, traškučiai ir kiti panašūs gaminiai ant vaišių stalo turėtų būti reta išimtis.

Kulinarijos technologė L. Barčaitė kviečia kartu su draugais pasigaminti itališkus užkandžius ir dalijasi gardžiu receptu.

RECEPTAS

Itališki užkandžiai

Užkandžiams reikės:

200 g pecorino sūrio;
400 g alyvuogių;
200 g marinuotų artišokų;
200 g saulėje džiovintų pomidorų;
160 g prosciutto kumpio;
300 g įdarytų paprikų;
100 g kaparėlių;
1 vnt. viso grūdo prancūziško batono;
Pagal skonį alyvuogių aliejaus;
1 skiltelės
esnako;
1-2 šakelės rozmarino.

Gaminimo eiga:

1. Įjunkite orkaitę grilio režimu 220 laipsnių temperatūroje.
2. Groteles įstatykite į viršutinę tvirtinimo vietą.
3. Viso grūdo batoną supjaustykite plonais griežinėliais.
4. Viso grūdo batoną apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite rozmarinu.
5. Kepkite, kol riekelės bus traškios.
6. Viso grūdo batono riekutes įtrinkite česnaku.
7. Supjaustykite sūrį.
8. Visus ingredientus išdėliokite ant didelės lėkštės, lentelės ar į nedidelius indelius.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją