aA
Diskusijos apie tai, kas tinkamiau jūsų sveikatai, – margarinas ar sviestas, tęsiasi jau ilgą laiką. Vienos nuomonės ir tikslaus atsakymo nėra, tačiau pabandysime išryškinti teigiamas ir neigiamas šių abiejų produktų savybes.
Sandrija Čapkauskienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Tiek sviestas, tiek margarinas yra maistiniai riebalai. Kas tai? Maistiniai riebalai – tai su maistu gaunami riebalai, kurie gali būti nesotieji, sotieji ir transriebalai.

Nesotieji riebalai – tai mononesočiosios riebalų rūgštys (omega 9, omega 5 ir omega 7), jų daug alyvuogių aliejuje, avokaduose, riešutuose, sėklose. Polinesočiosios riebalų rūgštys – tai omega 3 riebalų rūgštys (jų itin daug riebiose žuvyse, linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose, kanapių sėklose, šiek tiek yra rapsų aliejuje) ir omega 6 riebalų rūgštys (šių yra sezamų, saulėgrąžų aliejuose, riešutuose, sėklose). Abiejų rūšių riebiosios rūgštys – omega 3 ir omega 6 – labai svarbios organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad pastaruoju metu mūsų organizme žymiai pakitęs omega 3 ir omega 6 balansas dėl vartojamų netinkamų ir nepakankamų maisto produktų.

Sotieji riebalai – sočiosios riebalų rūgštys (SRR) – sudaro pagrindinį lipidų kiekį riebioje mėsoje, nenugriebto pieno produktuose, svieste, lašiniuose. Sočiųjų riebalų rūgščių gausu ir kokosuose bei kokosų aliejuje, daug jų turi mėsainiai, sausainiai, picos ir kiti nesveiki greitieji užkandžiai. Mokslininkai ir dietologai rekomenduoja, kad SRR neturi sudaryti daugiau nei 10 % suvartojamų kalorijų normos.

Tokių riebalų kiekis, pagal LR įsakymą, nuo lapkričio 1 d. būtinai turi būti pateiktas produkto etiketėje. Leidžiamas transriebalų kiekis – 2 g 100 g produkto.

Transriebalai susidaro ilgai kaitinant aliejus ar pramonėje specialiai hidrinant augalinius riebalus. Tokie riebalai naudojami gaminant margariną ir riebalų gaminius, kepant ar gruzdinant įvairius produktus. Iš dalies sukietinti riebalai naudojami konditerijos gaminiams ir greitiesiems užkandžiams gaminti. Natūralių transriebiųjų rūgščių nedidelis kiekis yra mėsoje (daugiausia jautienoje) ir pieno produktuose. Visuotinai sutarta, kad transriebalai didina širdies kraujagyslių sistemos ligų riziką. Tokių riebalų kiekis, pagal LR įsakymą, nuo lapkričio 1 d. būtinai turi būti pateiktas produkto etiketėje. Leidžiamas transriebalų kiekis – 2 g 100 g produkto.

Pasirinkimas tarp transriebalų (margarino) ar sočiųjų riebalų (sviesto).

  • Transriebalai didina vadinamojo blogojo cholesterolio (MTL – mažo tankio lipoproteinų) ir mažina gerojo cholesterolio (DTL – didelio tankio lipoproteinų) koncentraciją.
  • Sotieji riebalai (svarbus suvartojamas jų kiekis) gali didinti MTL (bet mažiau nei transriebalai) ir neturi poveikio DTL.

Sviestas – tai standūs valgomieji riebalai, gaminami iš grietinės arba grietinėlės. Pieno riebalų turi būti 80–90 procentų. Apie 11 proc. sočiųjų rūgščių sviesto sudėtyje sudaro trumposios grandinės riebalų rūgštys, iš kurių būdingiausia – sviesto rūgštis. Sviesto riebalų rūgšties yra karvių, avių, ožkų ir galvijų piene. Butiratas, susidarantis iš sviesto rūgšties, mažina uždegiminius procesus virškinamajame trakte ir naudojamas gydant Krono ligą. Sviesto lydymosi temperatūra – 30 °C. Kuo riebalų lydymosi temperatūra artimesnė žmogaus kūno temperatūrai, tuo žmogaus organizmas juos lengviau įsisavina. Sviesto maistinė sudėtis: apie 82 proc. riebalų, 0,5 proc. baltymų, 1–1,3 proc. angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų A, B1, B2, D, E, vitamino PP. Sviesto laikymo temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 3 °C. Esant tokiai temperatūrai, jis gali būti laikomas apie 30 parų. Jei temperatūra 6 °C, sviestą laikyti galima 20 parų.

Sviestas
Sviestas
© Shutterstock

Pirmasis margarinas, sudarytas iš jautienos taukų, išplaktų su pienu, buvo patentuotas 1869 metais Prancūzijoje. 1902 m. W. Normanas Vokietijoje patentavo aliejaus kietinimo hidrinimo būdu procesą. Tai labai išplėtė augalinių aliejų rinkos galimybes ir margarino prieinamumą. 1969 m. margarino gamyba Europoje ir JAV pradėjo konkuruoti su sviestu. O 2000 m. margarinas tapo vienu iš pagrindinių stalo riebalų. Jis tapo universaliu riebalu namuose ir maitinimosi paslaugų pramonėje, plačiai naudojamas ruošiant padažus, kepinius ar kepant keptuvėje patiekalus.

Margarinas – tai hidrinimo metu chemiškai sukurtas produktas, gaunamas iš augalinių ir gyvūninių riebalų, pieno ir priedų (druskos, cukraus, kvapiųjų medžiagų, dažiklių), emulsijos. Skoniui pagerinti ir maistinei vertei padidinti kai kurių rūšių margarino sudėtis papildoma sviestu, grietinėle, vitaminais (A ir E), omega 3 rūgštimis. Kai kurių margarinų sudėtyje yra fitosterolių, manoma, mažinančių blogojo cholesterolio (MTL – mažojo tankio lipoproteino) kiekį kraujyje. Margarinui gaminti naudojamos žaliavos skirstomos į dvi grupes: žaliavos riebaliniam pagrindui paruošti (tai aliejus, hidrinti, gyvūniniai ir pieno riebalai) ir žaliavos, būtinos emulsinei masei pagaminti (tai pienas, grietinėlė, vanduo, druska, cukrus, kvapiosios medžiagos, emulsikliai, stabilizatoriai, raugai). Šiandien margarinui gaminti naudojami rapsų, kukurūzų, saulėgrąžų, sojų, hidrinti palmių, dygminų, medvilnės sėklų aliejai. Margarino lydymosi temperatūra – 23–40 °C.

Margarinas
Margarinas
© Shutterstock

Kuo kietesnis margarinas, tuo daugiau hidrintų riebalų jį sudaro. Iš dalies hidrinto margarino (minkšto) sudėtyje yra daugiau vandens arba skystų augalinių aliejų, todėl jis turi mažiau kalorijų ir riebalų. Ir nors jame yra mažiau sočiųjų ir transriebalų nei įprastame margarine, vis tiek gali būti šiek tiek hidrintų aliejų. Mažesnio riebumo margarinai, turintys per daug vandens ir stabilizatorių, naudojamų maistui ruošti ir kepti, ne tirpsta, o dažnai dega. Ir toks margarinas negali pakeisti sviesto gaminant tam tikrus kepinius. Kai kurie nauji margarinai turi nedaug sočiųjų riebalų rūgščių, juose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių (jų kiekis priklauso nuo aliejaus, kurį naudojant buvo pagamintas margarinas) ir nėra transriebalų. Kadangi margarino sudėtyje, palyginti su sviestu, yra mažiau sočiųjų riebalų rūgščių, jis neturi „sveikųjų“ riebalų rūgščių kaip miristino riebalų rūgštis ir sviestinė riebalų rūgštis, kurios yra sviesto sudėtyje.

Kaip rekomenduoja mitybos specialistai, dėl širdies kraujagyslių sistemos ligų rizikos sviestas pateikiamas produktų sąrašo viršuje kaip sveikatai žalingas produktas, kurio sudėtyje yra daug sočiųjų rūgščių. Tačiau pastaruoju metu teigiama, kad sviesto įtaka širdies kraujagyslių ligoms ir antrojo tipo diabetui bei mirtingumui nėra visiškai įrodyta. Pateikiama tik maža ar net neutrali sviesto vartojimo ir sirgimo diabetu, širdies kraujagyslių sistemos ligomis bei mirštamumo sąsaja.

Sotieji riebalai, kurių yra mėsoje, svieste, sūryje (labai svarbus šių riebalų kiekis, turint omeny mūsų maisto racioną), neužkemša mūsų kraujagyslių ir nedidina rizikos susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Šią riziką didina suvartojamo cukraus perteklius ir transriebalai.

Sviestas
Sviestas
© Shutterstock


Kaip pasirinkti?

  • Jei perkate margariną, pasirinkite mažiausią transriebalų kiekį (net 0 g) ir paanalizuokite etiketę – ar naudoti pusiau hidrinti riebalai.
  • Atminkite, kad etiketėje gali būti parašyta, jog nėra transriebalų, jei vienoje porcijoje jų mažiau nei 0,5 g.
  • Jei margarino sudėtyje yra pusiau hidrintų riebalų, vadinasi, jame bus ir transriebalų, nesvarbu, kad etiketėje užrašyta, jog transriebalų kiekis 0 g.
  • Transriebalai yra kieti kambario temperatūroje, taigi kuo kietesnis margarinas, tuo daugiau transriebalų jame.
  • Analizuodami margarino etiketes, būtinai atsižvelkite ir į sočiųjų riebalų rūgščių kiekį.
  • Jei perkate sviestą, geriau būtų pasirinkti žole šertų gyvūnų.

Pasirinkus vartoti sviestą, svarbu žinoti, kad jis prideda kalorijų. Tačiau sviestas gali būti svarbus, nes iš jo gauname ir riebalų, o riebalai labai reikalingi mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti: termoreguliacinei (sudaro apsauginį sluoksnį po oda, padeda palaikyti kūno temperatūrą), struktūrinei (formuoja organizmo komponentus, pvz., ląstelių membranas), energinei (teikia 9 kcal/g energijos), transportinei, be to, padeda pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus, svarbūs tam tikriems hormonams gaminti.

Maistinė sviesto ir margarino vertė:
Maistinė sviesto ir margarino vertė:
© DELFI

Sviestas – tinkamas pasirinkimas, tačiau labai svarbus suvartojamas jo kiekis (perteklius gali padidinti svorį). Nors niekada nerekomenduojamas hidrintas, transriebalų turintis margarinas, pasirinkimas tarp sviesto ir nehidrinto margarino nėra labai aiškus. Jūsų asmeniniai sveikatos tikslai, bendra organizmo būklė ir skonio ypatumai gali turėti įtakos renkantis tarp sviesto ir margarino.

Sviestas
Sviestas
© Shutterstock
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(129 žmonės įvertino)
2.8915

Afrodiziakas – ne tik moterims: veikia geriau nei šokoladas (10)

Saldžiavaisio pupmedžio sirupas yra natūralus pakaitalas šokoladui, kuris turi savo specifinį...

Visa tiesa apie riebalus: kurie – geri, kurie – blogi, į ką atkreipti dėmesį skaitant etiketes (45)

Nuo lapkričio 1 dienos įsigaliojo reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose...

Mokslų daktarės analizė: kas geriau – sviestas ar margarinas? (240)

Diskusijos apie tai, kas tinkamiau jūsų sveikatai, – margarinas ar sviestas , tęsiasi jau...

„Dievų vaisius“ – persimonai: naudingi širdies ir žarnyno veiklai 4 netikėti patiekalai su persimonais (23)

Persimonai – egzotiško skonio vieni populiariausių šaltojo sezono vaisių Lietuvoje. Mitybos...

Rudens karalius – moliūgas: 4 gardūs patiekalai (11)

Nors moliūgų kilmė nėra susijusi su Lietuva – į Europą iš Pietų Amerikos jie atvyko tik XVI...

Top naujienos

Praėjo 3 metai, kol Kornelija išdrįso pasakyti, kas su ja vyksta: simptomai tokie baisūs, kad gyvenimui vietos nebelieka (5)

Dvigubas gyvenimas: vienas – išoriniame pasaulyje, kitas – kai lieki vienas su savimi. Daugybė...

Staigmena Vilniaus vairuotojams: greičio matuokliai Vakariniame aplinkkelyje ėmė veikti kitaip (46)

Prie Vilniaus Vakarinio aplinkkelio eismo tvarkos įpratę vairuotojai sulaukė staigmenos. Trys...

Slaptos policijos operacijos užkulisiai – kaip buvo sulaikytas ginkluotas narkotikų prekeivis (43)

Ką jaučia pareigūnai, kurie privalo sulaikyti ginkluotą ir nelabai ką prarasti turintį...

Po įspūdingo mūšio Adomaitis priekaištavo LKL: suprantu, tai verslas, bet kur tada prioritetai (13)

Vilniaus „Rytas“ (4/5) antradienį vakare ne tik įveikė Bursos „Tofaš“ komandą (4/5),...

Giedrius Drukteinis

29 Volstryto maklerio taisyklės

„Tas, kas žino, nesako. Tas, kas sako, nežino“, – mėgo kartoti ilgametis legendinio Volstryto...

Dėl vieno įspūdingiausių gamtos objektų skambina pavojaus varpais: vaizdas graudus (3)

Viktorijos krioklys , kur Pietų Afrikos Zambezės upė 100 metrų krinta žemyn į plyšį...

Favoritai pastatė Čempionų lygos triukšmadarius į kampą įvarčiais prapliupo dar vienas lenkas

UEFA Čempionų lygos grupių etapą antradienį pirmosios užbaigė E grupės komandos. Paskutiniame...

5 kavinių ir restoranų gudrybės, kurios kenkia mūsų organizmui

Absoliutus sąžiningumas verslo pasaulyje – reiškinys retesnis, nei norėtųsi. Dauguma...

Gimtadienį švenčianti telenovelių žvaigždė Gabriela Spanic pasidalijo jautria žinute: dėkoja už svarbiausią dovaną (2)

Antradienį 46-ąjį gimtadienį švenčianti telenovelių žvaigždė Gabriela Spanic pasidalijo...