– Sandrija, žmonės yra linkę manyti, kad saldumynai atneša daugiau žalos, nei naudos. Ar tiesa, kad nereikėtų vengti šokolado? Galbūt keli gabaliukai šokolado per dieną gali pagerinti mūsų organizmo būklę?

– Flavanoliai, esantys tamsiame šokolade ir kakavoje, gali būti naudingi žmogaus smegenų funkcijai. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad šokolade esantis flavanolių kiekis stiprina atmintį, todėl labai svarbi šokolado sudėtis – kakavos, o kartu ir flavanolių kiekis jame. Juodasis šokoladas pasižymi dideliu flavanolių kiekiu, tuo tarpu pieniškajame ir baltajame šokoladuose šio antioksidanto kiekiai yra daug mažesni.

Be to, daugelyje šokolado rūšių yra daug pridėtinio cukraus, didelis angliavandenių, riebalų ir, aišku, kalorijų kiekis. Tad, ar galima tikėtis, kad gydytojas rekomenduos valgyti būtent tokį šokoladą? Naujausi klinikiniai tyrimai rodo, kad reguliarus kakavos flavanolių vartojimas gali turėti teigiamą poveikį pažintinei funkcijai ir galbūt apsaugoti nuo amžiaus sąlygotų kognityvinių funkcijų susilpnėjimo, apsaugoti neuronus nuo pažeidimų ir uždegiminių procesų.

Juodasis šokoladas

Labai svarbu išsiaiškinti šokolado, kuriame gausu kakavos flavanolių, ryšį su neuropsichologine sveikata bei juos jungiančius mechanizmus. Būtent tolimesniais tyrimais bus bandoma išsiaiškinti optimaliausią šokolado kiekį ir vartojimo trukmę, norint gauti trumpalaikį ar ilgalaikį efektą smegenų funkcijai, atsižvelgiant į bendrus mitybos įpročius.

– Dėl kokių savybių šokoladas yra naudingas mūsų sveikatai?

Kakavą sudaro apie 380 cheminių komponentų, 10 iš jų yra psichoaktyvieji junginiai. Natūralios būklės kakavos pupelės yra beveik nevalgomos dėl didelės polifenolių koncentracijos jose, kurie suteikia itin kartų skonį. Flavanoliai (katechinas, epikatechinas, epigalokatechinas, galokatechinas bei jų dariniai) yra tam tikros formos flavonoidai, augalinės kilmės medžiagos, pasižyminčios priešuždegiminiu, priešvėžiniu, antioksidantiniu poveikiu. Dauguma tyrimų parodė, jog kakavos milteliuose esantys flavanoliai stiprina imuninę sistemą, mažina kraujospūdį, mažo tankio lipoproteinų koncentraciją (dar kitaip vadinamo blogojo cholesterolio) bei slopina jų oksidaciją, didina didelio tankio lipoproteinų kiekį, jautrumą insulinui, teigiamai veikia kraujagyslių endotelį, didina organizmo atsparumą oksidaciniam stresui, mažina nuovargio simptomus.

Juodasis šokoladas

Galutiniame kakavos produkte – šokolade, polifenolių kiekis gali būti sumažėjęs nuo 100 iki 10 proc., priklausomai nuo taikytų pupelių apdorojimo procesų (fermentacijos, džiovinimo, skrudinimo) ir produkto gamybos (dėl šios priežasties, daugelis mokslininkų savo dėmesį telkia į polifenoliais gausius kakavos miltelius).

Kakavos pupelėse vyrauja 3 grupės polifenolių: katechinai, sudarantys apie 37 proc. visos polifenolių masės kakavos pupelėse, antocianinai (sudaro tik 4 proc.) ir proantocianidinai (sudaro apytiksliai 58 proc.). Iš katechinų, epikatechinas yra vyraujantis polifenolis (sudaro iki 35 proc.), kai kitų rūšių katechinai (katechinas, galokatechinas ir epigalokatechinas) vyrauja mažais kiekiais.

Yra daug polifenolių kiekio variacijų kakavoje priklausomai nuo jos kilmės. Pavyzdžiui, fermentuotose, džiovintose pupelėse iš Kosta Rikos, katechino koncentracija yra apie 16,52 mg/g, kai kakavos pupelėse, augusiose Jamaikoje, katechino kiekis yra 2,66 mg/g. Lyginant su kitais, antioksidantų prisotintais produktais, kakavoje yra daugiau polifenolių ir didesnis jų antioksidantis galingumas nei žalioje/juodoje arbatose ar raudoname vyne.

Organizmas geba greitai pasisavinti polifenolius katechiną ir epikatechiną (iki 55 proc., pikas pasiekiamas po 2–3 valandų), kai kitų polifenolių pasisavinimas yra menkas. Cukrus ir riebalai šokolade padeda greičiau pasisavinti esamus polifenolius, o pieno baltymai mažina. Pagalvokite apie tai, prieš valgydami pienišką šokoladą.

– Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis šokoladą?

– Mano patarimas būtų tik tikras juodasis šokoladas (daugiau nei 80 proc. kakavos). Kuo skiriasi juodasis, pieniškas ir baltasis šokoladai? Klasikinį juodąjį šokoladą sudaro apie 70 proc. kakavos, 30 proc. cukraus ir gali būti kakavos sviesto. Klasikiniame pieniškame šokolade, kakavos milteliai sudaro 40 proc., 35 proc. cukrus ir 25 proc. pieno milteliai. Klasikinį baltąjį šokoladą sudaro 30 proc. kakavos sviestas, 30 proc. pieno milteliai ir 40 proc. cukraus. Juodojo šokolado yra įvairių rūšių, tad pasirinkimas platus. Rinkitės kuo natūralesnį, su didesniu procentiniu kakavos kiekiu. Kartu gausite ir didesnį kiekį veikliųjų medžiagų – antioksidantų, stiprinančių Jūsų sveikatą.

Juodasis šokoladas

– Kokiais kiekiais reikėtų vartoti šokoladą, kad jis nepakenktų, bet suteiktų organizmui naudos?

– 1–2 gabaliukai, 1–2 kartus per savaitę. Pabandykite lėtai ištirpinti tą šokolado gabalėlį burnoje (priglauskite jį prie gomurio), nesuvalgyti jo greitai. Tik tuomet pajusite visą šokolado skonį. Šokoladas suteikia sotumo pojūtį, o kartu padeda atsipalaiduoti endorfinams – malonumą sąlygojančioms cheminėms medžiagoms, kurios išsiskiria bendraujant, sportuojant, mylintis. Padidinkite tikrosios kakavos, o kartu ir šokolado vartojimą, kartu užtikrindami tinkamą kalorijų suvartojimą (nes tai yra taip pat svarbus dalykas) ir optimizuokite iš šių maisto produktų gaunamą naudą.

Ar žinojote, kad šalys, kuriose gausiai valgomas šokoladas, pasižymi didesniu Nobelio laureatų skaičiumi? Taip teigiu, remdamasi 2012 m. atliktu tyrimu, paskelbtu viename iš stipriausių mokslinių žurnalų „New England Journal of Medicine“. Žinoma, tai gali būti ir sutapimas, tačiau ryšys tarp Nobelio premijos laureatų ir šalių, kuriose šokoladas vartojamas daugiausia, galimai egzistuoja. Neabejoju, kad būtų sunku padidinti savo galimybes laimėti Nobelio premiją, padidinus suvartojamo šokolado kiekį, bet pabandyti galima.

Juodasis šokoladas

– Koks šokoladas yra kenksmingas, kurio nevertėtų rinktis?

– Baltasis ir pieniškas dėl cukraus kiekio, kitų sudedamųjų medžiagų.

– Kas gresia mėgaujantis šokoladu dažnai ir dideliais kiekiais?

– Kadangi šokoladas yra riebus produktas, jo perteklius gali skatinti svorio prieaugį, ypatingai jei dažnai valgoma daug cukraus turinčio šokolado.

– Kokios yra šokolado laikymo klaidos?

– Viena didžiausių klaidų – šokolado laikymas šaldytuve. Šokoladas turi būti laikomas sausai. Jis linkęs pasiimti šalia esančių produktų kvapus, todėl šokoladą laikykite kuo atokiau nuo itin intensyvų kvapą turinčių produktų. Optimali temperatūra šokoladui laikyti – 18 º C. Šokoladiniai triufeliai švieži išliks iki 2 savaičių, tačiau atkreipkite dėmesį į galiojimo terminą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)