aA
Grybai – vieni seniausių žmogaus valgomų produktų, kuriuose gausu vertingų maistinių medžiagų. Švieži, džiovinti ar sūdyti bei jų sultys arba miltai yra puiki kulinarinė žaliava skaniems patiekalams gaminti.
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© DELFI montažas

Grybai dar vadinami augaline mėsa, nes juose – nemažai baltymų. Žmogaus organizmas pasisavina apie 70 proc. tokių baltymų. Mineralinėmis medžiagomis grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o kalio bei kalcio kiekiu prilygsta žuvims ir mėsai. Be to, juose gausu vitaminų, daug fosforo, kalio, vario ir ypač seleno. Norėdami iš grybų pasisavinti kuo daugiau maistinių medžiagų, turime kuo geriau juos sukramtyti. Laukiniuose valgomuose grybuose yra 84–95 proc. vandens ir nemažai – 4–6 proc. – prastai ar visai neįsisavinamos medžiagos chitino. Chitinas suyra grybus smulkinant, ir tada jie geriau virškinami.

Pagal maistinę vertę, skonį, paplitimą, grybai skirstomi į keturias kategorijas. Baravykai priklauso aukščiausiajai kategorijai. Tai – rudeniniai grybai, kurių augimo sezonas dažniausiai trunka iki spalio vidurio (pirmųjų šalnų).

Baravykai
Baravykai
© DELFI montažas

Tikriniai baravykai (Boletus edulis) – vieni vertingiausių mėsingų valgomų grybų ne tik Lietuvoje, bet ir visame šiauriniame pusrutulyje. Auga birželio–lapkričio mėnesiais po eglėmis, ąžuolais, beržais, pušimis, drebulėmis. Vartojami švieži, daugiausia džiovinti, galima marinuoti, sūdyti, šaldyti, gaminti sultis. Pasižymi gydomosiomis savybėmis. Lietuvoje rastas didžiausias baravykas svėrė 2 kg.

Baravykai
Baravykai
© DELFI montažas

Yra ir kitų rūšių baravykų: aitrusis pušininis (Boletus pinophilus), „raudonasis“ (Boletellus projectellus), rudakepuris aksombaravykis (Xerocomus badius), dar kitaip – šilbaravykis, aitrusis pušynbaravykis (Tylopilus felleus), geltonasis baravykas (Suillus variegatus), baravykas paąžuolis (Boletus luridus), perkūnbaravykis (Boletus erythropus).

Baravykai
Baravykai
© DELFI montažas

Baravykai – vieni labiausiai vertinamų grybų dėl išskirtinio skonio, aukštos maistinės vertės, ypač dėl didelio baltymų kiekio, palyginti su kitais grybais, dėl didelio kiekio antioksidantų – beta karoteno, likopeno ir vitamino C. Antikoksidantai mažina oksidacinį stresą, susijusį su laisvųjų radikalų susidarymu, slopina uždegiminius procesus. Baravykuose esantys biokomponentai (tiksliau, biopolimerai), turintys nuo vėžio saugančių savybių, kelia visuotinį mokslininkų susidomėjimą. Tad šie laukiniai grybai gali būti naujas terapinis (prevencinis) pasirinkimas gydant storosios žarnos vėžį, tačiau būtini klinikiniai tyrimai su žmonėmis, kad būtų patvirtinta tokia prielaida. Cholesterolio ir riebalų baravykuose nėra, bet nereikia užmiršti, kad, ruošiant grybus, beveik visada naudojame riebalus, todėl patiekalo kaloringumas gali pasikeisti.

Baravykai
Baravykai
© DELFI montažas

Baravykuose gausu geležies, taip pat seleno, mangano, cinko, B grupės vitaminų, ypač B1, B2, B3, B12, taip pat vitamino A. Baravykai svarbūs sveikatai ir dėl skaidulų kiekio. Priminsiu, kad skaidulos – labai svarbi maistinė medžiaga mūsų žarnyno mikrobiotai, skatina sotumo jausmą. Baravykų išskirtinumą lemia ir šių grybų pikantiškas skonis. Jie puikiai tinka vegetariškiems ir veganiškiems patiekalams gaminti.

Baravykai
Baravykai
© DELFI montažas

100 g šviežių baravykų:

  • 20 kcal
  • 4,1 g angliavandenių
  • 2,7 g skaidulų
  • 4 g baltymų
  • 0,6 g riebalų

Baravykai
Baravykai
© DELFI montažas

30 g džiovintų baravykų:

  • 105 kalorijos
  • 15 g angliavandenių
  • 7 g skaidulų
  • 7 g baltymų
  • 0 g riebalų
  • 6 mg geležies (33,6 % RN)


Rekomenduojama baravykų per daug neplauti, nes vanduo įsisunkia į juos, tad grybai suminkštėja, paranda dalį aromato. Baravykus galima kepti neapvirtus arba tik perliejus šiltu vandeniu. Sviestas, svogūnai ir truputis česnakų pagerina grybų skonio savybes. Grybus kepkite tik su sviestu, ne su augaliniu aliejumi. Jie gali būti užšaldomi ne aukštesnėje kaip -18 ºC temperatūroje.

Baravykai paprastai laikomi saugiais grybais, nors kai kurie žmonės gali būti alergiški ar jautrūs jiems, tad labai svarbu valgyti tinkamai paruoštus šviežius, jaunus ir nepažeistus grybus. Žalių baravykų valgyti nepatariama.

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(237 žmonės įvertino)
4.2489

Specialistė išaiškino, kaip geriausia apdoroti moliūgus: bus ir sveika, ir labai skanu (26)

Rudenį pilni daržai moliūgų, tačiau dažnai nežinoma, ką iš jų skanaus ir vertingo būtų...

Mokslų daktarė apie daržovę, kuri saugo nuo vėžio: ją dažnai užmirštame, o nauda nepamatuojama (145)

Kopūstai , kaip ir brokoliai, briuseliniai kopūstai, žiediniai , lapiniai ( kale ) ar...

Maistas išsinešti: kaip karantinas pakeitė vartojimo tendencijas?

Greitėjantis gyvenimo ritmas natūraliai keičia mūsų kasdienius įpročius. Jei prieš...

5 pavojai, kurie tyko, jei geriate per daug vandens su citrina (5)

Vandens su citrina naudą liaupsina sveikatos srities specialistai, garsenybės. Teigiama, kad jis...

Lietuviai iš miškų grybus neša pilnais krepšiais: mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, kokia iš to nauda (44)

Grybai – abejingų nepaliekanti miško gėrybė: vieni juos mėgsta, kiti – nė negali...

Top naujienos

Kartą lietuviai jau išgyveno pandemiją: tais metais tauta ėjo „išmirimo keliu“ (148)

Gyvenimas pandemijos sąlygomis nėra saldus: tą galėtų paliudyti ne tik šių dienų lietuviai,...

Vyraus debesuoti ir drėgni orai (7)

Lietuvos orams įtaką turės Šiaurės Europoje plačiai išsiskleidęs žemo atmosferos slėgio...

Koronavirusas vėl kerta darbo rinkai: auga prastovose esančiųjų darbuotojų skaičius (26)

Šalyje sparčiai augant koronavirusinės infekcijos susirgimų skaičiui, prastovose esančių...

Laukiamiausioje Čempionų lygos akistatoje – Messi ir „Barcelonos“ triumfas Turine (3)

UEFA Čempionų lygoje „Barcelona“ iškovojo antrą pergalę iš eilės. Katalonai trečiadienį...

Išgirdusi agresyvaus vėžio diagnozę vilnietė Ana jau laukėsi: buvo nusiteikusi blogiausiam (8)

Mažajai Arianai dar nėra nė metukų – neįtikėtinai ramiai ir viskuo besidominčiai mergaitei...

Giedraitis tritaškius metė pro šalį, tačiau „Baskonia“ šventė pergalę Ispanijoje (1)

Penktą pergalę Ispanijos ACB lygoje iškovojo Vitorijos „Baskonia“ (5-3). Roko Giedraičio ir...

Šimonytė įvardijo, kas ir kaip galėtų valdyti koronaviruso krizę: valdžia negalėjo atsipalaiduoti (411)

Buriamos centro dešinės koalicijos kandidatė į premjeres, Ingrida Šimonytė trečiadienį...

Verslininkų kovoje dėl milijonų – keisti sutapimai teisme (14)

Kol „ Arvi “ įkūrėjas Vidmantas Kučinskas sulaikytas Slovėnijoje, Lietuvoje tęsiasi jo...

|Maža didelių žinių kaina