aA
Mūsų protėviai naudojo krienus kaip vaistą ir kaip maistą. Egiptiečiai apie krienus žinojo dar 1500 metais pr. Kr. Tai – kryžmažiedė daržovė (kaip brokoliai, žiediniai, lapiniai (kale) kopūstai, ropės, ridikai, garstyčių sėklos).
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Krienų skonis ir kvapas pasižymi aštrumu, dirgina akis, nosį ir gerklę. Jį suteikia alilo izotiocianatas, susidarantis iš gliukozinolatų, būtent sinigrino skilimo metu.

Krienai – nuo seniausių laikų visame pasaulyje paplitusi daržovė
Krienai – nuo seniausių laikų visame pasaulyje paplitusi daržovė
© Shutterstock nuotr.

Šviežiose krienų šaknyse yra daug gliukozinolatų, iš kurių dideli kiekiai sinigrino, gliukobrasicino, neoglukobrasicino ir gliukonasturino. Be to, yra kumarinų, fenolio rūgščių ir askorbo rūgšties, daug fermento peroksidazės ir labai daug vitamino C. Vitaminas C – galingas antioksidantas, dalyvaujantis kolageno sintezės procesuose, padedantis pasisavinti geležį. Fermentas peroksidazė – labai svarbus veiksnys, saugantis ląstelių DNR nuo pažaidos. Žmogaus kūnas ir ląstelės kasdien patiria neigiamą daugelio DNR žalojančių medžiagų poveikį iš maisto ar aplinkos, pvz., ultravioletinė ar jonizuojamoji spinduliuotė, virusai, oksidaciniai agentai. Šie veiksniai gali pakenkti DNR, jie taip pat turi įtakos lipidų ir baltymų funkcijoms ir sugeba sunaikinti ląstelės membraną ar net ląstelės visumą. Labai svarbu rasti priemonių, galinčių apsaugoti žmogaus organizmą ir ląsteles bei sumažinti DNR pažeidimus, kuriuos sukelia genotoksiniai poveikiai. O krienuose esantis fermentas peroksidazė pasižymi būtent tokia ypatybe.

Krienas
Krienas
© DELFI montažas / Shutterstock

Krienai tradiciškai buvo naudojami kvėpavimo takų, šlapimo takų infekcijoms gydyti. Jų lapai padeda esant stipriems uždegimų procesams (bronchitui, radikulitui) numalšinti. Lapų tinktūra naudojama peršalus, karščiuojant. Krienai turi antioksidacinį, antimikrobinį, spazmolitinį, citotoksinį ir odą dirginantį poveikį dėl izotiocianatų, susidarančių tarkuojant jų šaknis.

Krienai
Krienai
© Shutterstock nuotr.

Krienai dažniausiai valgomi nedideliais kiekiais, todėl įprastoje porcijoje labai mažai kalorijų, tačiau joje yra keli mineralai ir augaliniai junginiai. Vienas valgomasis šaukštas (15 gramų) paruoštų krienų suteikia 7 kilokalorijas, mažiau nei 1 g baltymų ir riebalų, apie 2 gramus angliavandenių ir 0,5 g skaidulų. Šaknyse yra ir nedidelis kiekis kalcio, kalio, magnio, folatų ir kitų mikroelementų.

Krienuose esantys gliukozinolatai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis, antibakterinėmis, nuo vėžio saugančiomis savybėmis. Gliukozinolatai ir izotiocianatai, esantys krienų šaknyse, gali apsaugoti nuo vėžio slopindami vėžinių ląstelių augimą ir skatindami jų mirtį. Kai kurie krienų junginiai, pavyzdžiui, sinigrinas, taip pat gali veikti kaip antioksidantas ir kovoti su laisvųjų radikalų ląstelėms daroma žala. Šios reaktyvios molekulės (laisvieji radikalai), esant per dideliam jų kiekiui organizme, gali padidinti lėtinių ligų, įskaitant vėžį, riziką.

Krienas
Krienas
© DELFI montažas / Shutterstock

Peroksidazė, fermentas, esantis krienų šaknyse, padeda suaktyvinti ir sustiprinti galingą antivėžinį junginį. Alilo izotiocianatas, aliejus, išsiskyręs sutarkavus krienų šaknis, gali turėti stiprių antibakterinių savybių. Moksliniai tyrimai rodo, kad jis gali kovoti su daugybe pavojingų bakterijų, įskaitant E. coli, H. pylori ir salmonelėmis (salmonella). Būtent izotiacianatai gali prisijungti prie fermentų ir sumažinti bakterijų augimą. Tyrimais nustatyta, kad žalių kryžmažiedžių vartojimas, kitaip nei termiškai apdorotų, pagerina izotiocianatų biologinį prieinamumą. Žinoma, kad krienai sukelia deginimo pojūtį nosyje ir gerklėje, – dėl šios priežasties jie dažnai naudojami peršalimo ir kvėpavimo problemoms palengvinti. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 1500 žmonių, parodė, kad papildas, kuriame yra 80 mg džiovintų krienų šaknų ir 200 mg nasturtų, buvo toks pat veiksmingas kaip ir tradicinis antibiotikas, gydant ūmias sinusų infekcijas bei bronchitą.

Krienai
Krienai
© Shutterstock nuotr.

Yra nedaug informacijos apie galimą šalutinį krienų vartojimo poveikį. Kadangi krienai labai aštrūs, juos reikėtų naudoti saikingai. Per daug šios aštrios šaknies gali dirginti burną, nosį ar skrandį. Tai gali ypač varginti žmones, sergančius skrandžio opomis, uždegiminėmis žarnyno ligomis, turinčius virškinimo problemų. Galiausiai nežinoma, ar krienai yra saugūs dideliais kiekiais vaikams ir nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims.

Krienai turguje
Krienai turguje
© DELFI / Tomas Vinickas

Paprastas ir labai skanus krienų ir avokadų padažas vietoje krienų su majonezu – jums reikės kupino arbatinio šaukšto krienų, gerai prinokusio avokado, pusės citrinos sulčių ir šiek tiek druskos. Visus išvardytus ingredientus sutrinkite trintuvu ir galite skanauti kaip pagardą prie kiaušinių pusryčiams, žuvų ar mėsos patiekalų.

Krienas
Krienas
© DELFI montažas / Shutterstock

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(136 žmonės įvertino)
4.6029

Specialistė pasakė, kaip išsirinkti skanų persimoną: atkreipkite į vieną dalyką ir išvengsite nemalonaus siurprizo (41)

Persimonai – egzotišo skonio vaisiai . Populiariausi – azijietiški ir japoniški persimonai....

Mokslų daktarė paaiškino apie daržovę, kurią mūsų protėviai naudojo ir kaip vaistą, ir kaip maistą: daug prarandame jos nevartodami (56)

Mūsų protėviai naudojo krienus kaip vaistą ir kaip maistą. Egiptiečiai apie krienus žinojo dar...

Maisto specialistė paaiškino, kokia bulvių nauda ir kaip apdorotas bulves valgydami tik pakenksite sau (66)

Bulvės mūsų mitybos racione – įprasta daržovė, tačiau, atrodo, jog lietuviai savo virtuvėse...

Specialistė išaiškino, kaip geriausia apdoroti moliūgus: bus ir sveika, ir labai skanu (26)

Rudenį pilni daržai moliūgų, tačiau dažnai nežinoma, ką iš jų skanaus ir vertingo būtų...

Mokslų daktarė apie daržovę, kuri saugo nuo vėžio: ją dažnai užmirštame, o nauda nepamatuojama (145)

Kopūstai , kaip ir brokoliai, briuseliniai kopūstai, žiediniai , lapiniai ( kale ) ar...

Top naujienos

Konstitucijos ekspertas įspėja: savo pareiškimais Nausėda jau įvarė save į kampą (486)

Prezidentas Gitanas Nausėda susitikimų maratoną su premjerės Ingridos Šimonytės teikiamais...

Edgaras Savickas | D+ nariams

Valstybių skoloms šturmuojant aukštumas, ekonomistai įspėja: gali grįžti „diržų veržimosi“ politika (1)

Po pandemijos į Europą gali grįžti taip vadinama „diržų veržimosi“ politika, pasižyminti...

Alytaus savivaldybė pervedė 188 tūkstančius eurų į sukčių sąskaitą (137)

Alytaus miesto savivaldybės administracija 188 tūkstančius eurų pervedė į sąskaitą...

Po susitikimo su Nausėda Anušauskas vertinamas teigiamai, bet anglų kalbos žinios užkliuvo (145)

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) deleguotas kandidatas į...

Vengrijai – įspėjimas dėl rusiškos vakcinos: pasilikit jas sau (90)

Pirmadienį Europos Sąjunga (ES) įspėjo Vengriją, kad ji gali pirkti ir naudoti rusišką...

Lyg pasakoje: Nida pavirto tikrų tikriausia ledo karalyste papildyta nuotraukų galerija (1)

Nidos gyventojai ir ten besiilsintys žmonės ketvirtadienį pastebėjo reto grožio gamtos sukurtą...

Masinė avarija Kaune: susidūrus keturiems automobiliams, vienas apsivertė (7)

Trečiadienio popietę keturiems vairuotojams labai nepasisekė Kaune, Savanorių prospekte, ties...

Latvijoje – rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius papildyta (22)

Latvijoje per praėjusią parą nustatyta rekordiškai daug naujų koronavirusinės infekcijos...

|Maža didelių žinių kaina