aA
Pomidorai karaliauja lietuvių šiltnamiuose. Tačiau, ar žinojote, kad pomidorų gimtinė yra Andai (dabartinė Peru, Bolivija ir Ekvadoras), o pirmieji juos vartojo actekai ir inkai. Tiesa, ankstesni pomidorai skyrėsi savo išvaizda nuo dabar mums puikiai pažįstamų – tuo metu jie buvo mažos rūgščios uogos, kurios augo ant mažų krūmų sausose, saulėtose vietose Andų kalnuose, Pietų Amerikoje prieš maždaug 350 mln. metų.
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© Shutterstock

Tiksliai nėra žinoma, kada žmonės pradėjo kultivuoti pomidorus, bet, manoma, kad tai tikrai buvo 500 m. pr. Kr. Iki 16-ojo amžiaus europiečiai nežinojo šio vaisiaus – tol kol Kristupas Kolumbas atvežė mažus geltonus pomidorus į Portugaliją. Ir tuomet pomidorai greitai adaptavosi virtuvėje ir paplito plačiai visoje Europoje iki pat šiaurinės jos dalies. Pavyzdžiui, britai žavėjosi pomidorais dėl jų grožio, bet tikėjo, kad jie yra nuodingi, todėl pomidorai Didžiojoje Britanijoje ir jos kolonijose Šiaurės Amerikoje buvo laikomi netinkamais valgyti daugelį metų. Tačiau 18 a. viduryje pomidorai Didžiojoje Britanijoje jau plačiai naudojami kulinarijoje ir valgomi. Į Indiją pomidorai pateko dėka portugalų tyrinėtojų 16-ojo amžiaus pradžioje. Kadangi pomidorai klesti karštoje, saulėtoje aplinkoje, augalai pateko į Indijos dirvožemius ir dabar Indija yra antra pagal dydį pomidorų augintoja pasaulyje.

Pomidorai
Pomidorai
© Shutterstock

Pomidoras daržovė ar vaisius?

Pomidorai yra viena populiariausių vasaros sezono daržovių. Kulinarijos pasaulyje jie dažniausiai įvardinami kaip daržovė, tačiau girdimas ir kitas jų pavadinimas – vaisius. Pagal biologinę klasifikaciją, vaisiai formuojasi iš žiedo, turi sėklas (obuoliai, mėlynės, braškės, persikai), daržovės yra augalų šaknys, stiebai, lapai ar kitos sudėtinės dalys. Pagal kulinarinę klasifikaciją, daržovės ir vaisiai klasifikuojami pirmiausiai pagal jų skonį ir tekstūrą. Vaisiai dažniausiai yra minkšti, saldūs, nors gali būti ir rūgštūs arba aštrūs savo kvapu bei skoniu. Daržovės pasižymi itin švelniu skoniu, tačiau pasitaiko ir aštresnių šių produktų. Jos yra griežtesnės tekstūros nei vaisiai. Nors dauguma daržovių galima valgyti žalias, kai kurioms iš jų reikia terminio apdorojimo.

Pomidorai
Pomidorai
© Shutterstock

Remiantis biologiniu apibrėžimu, pomidorai yra vaisius. Jie formuojasi iš mažų gelsvų žiedų ir savyje turi daugybę sėklų, kurios gali būti panaudojamos kitų pomidorų išauginimui. Pastaruoju metu yra kultivuojamos modernios pomidorų veislės be sėklų. Kulinarijoje pomidorai naudojami vieni arba poroje kartu su kitomis daržovėmis ruošiant pikantiškus patiekalus. Ir čia jie vadinami daržovėmis, nors techniškai, pagal mokslinius standartus pomidoras yra vaisius. O taip nutiko dar 1893 metais, Jungtinėse Amerikos Valstijose, teisinio ginčo su pomidorų importuotoju metu, kuris teigė, kad jo pomidorai turėtų būti laikomi vaisiais, siekiant išvengti aukštesnio daržovių tarifo. Tačiau teismas nusprendė, kad pomidorai bus klasifikuojami kaip daržovės pagal jų kulinarinį pritaikomumą, o ne botaninę klasifikaciją.

Tiesa, yra ir kitų vaisių, kurie dažnai laikomi daržovėmis: agurkai, pipirai, baklažanas, cukinija ir moliūgas. Kad ir koks bebūtų pomidoras – vaisius ar daržovė – jo maistinės savybės ir nauda sveikatai dėl to nesikeičia.

Maistinės pomidoro savybės

Labiausiai pomidoras žinomas dėl savo antioksidacinių savybių. Pagrindiniai karotenoidai, esantys pomidore, tai likopenas, beta-karotenas ir liuteinas. Pagrindiniai fenoliniai junginiai yra flavanonai ir flavonoliai (rutinas, kvarcetinas, kaemferolis).

Pomidorai
Pomidorai
© Shutterstock

Moksliniais tyrimais įrodyta – pomidorų maistinė vertė turi neutralizuojantį poveikį senėjimui ir tokių degeneracinių procesų, kaip oksidacinis stresas, vėžys, aterosklerozė, odos ir širdies kraujagyslių ligų formavimasis bei laisvųjų radikalų kaupimasis, eigai. Oksidacinės reakcijos, vykstančios mūsų organizme, sąlygoja laisvųjų radikalų formavimąsi – katabolinių reakcijų apykaitos produktus (fiziologiškai, laisvųjų radikalų susidaro 1-3%, tačiau jų koncentracija didėja dėl netinkamos mitybos, streso, supančios aplinkos užterštumo, žalingų įpročių), kurių susikaupimas žaloja mūsų organizmo audinius ir biomolekules (plazmos ir ląstelių membranų lipoproteinus), o šių procesų pasekoje vyksta ląstelių senėjimas, formuojasi įvairios degeneracinės ligos, blogėja kraujo lipidų koncentracija. Antioksidantai yra būtini kovai su laisvaisiais radikalais. O pomidoruose esantis antioksidantų kiekis yra tikrai didelis – 1 kg šviežio produkto yra apie 500 mg įvairių antioksidantų: 160-240 mg vitamino C, 10-200 mg karotenoidų (bendrai), 30-50 mg fenolinių rūgščių, apie 10 mg vitamino E, 20-60 mg flavonoidų, 0,1-0,4 mg folatų, o taip pat ir nedidelis kiekis mineralų: kalio, seleno, cinko ir vario.

Pomidorai
Pomidorai
© Shutterstock

Pastarųjų metų naujausi moksliniai tyrimai įrodė, kad nėra tiesioginio ryšio tarp apsauginio efekto ir likopeno vartojimo atskirai. Kitais žodžiais tariant – vieno likopeno vartojimas nėra toks efektyvus savo apsauginiu poveikiu kaip, kad viso pomidoro įtraukimas į mitybos racioną. Supanti aplinka, mityba, produkto apdorojimas sąlygoja karotenoidų pasisavinimo stiprumą iš maisto. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad likopeno absorbcija (pasisavinimas) yra žymiai didesnė, jei pomidoras yra termiškai apdorotas. Bioaktyviųjų medžiagų absorbcija yra stipresnė termiškai apdorotų pomidorų lyginant su šviežių vaisių vartojimu. Buvo apskaičiuota, kad prinokusiame, termiškai apdorotame pomidore likopeno yra apie 60-180 mg/kg, kai šviežiuose produktuose likopeno koncentracija 5-10 mg/kg mažesnė. Ypatingai raudonos spalvos pomidoruose likopeno koncentracija yra didesnė. Kadangi organizmas negali pats gamintis likopeno, jis būtinai turi būti gaunamas su maistu.

Pomidorai
Pomidorai
© Shutterstock

Likopeno pasisavinimas taip pat labai stipriai priklauso nuo maisto racione esančių riebalų kiekio. Kai vartojame produktus, turinčius savyje likopeno, šio svarbaus karotinoido pasisavinimui labai svarbūs du faktoriai – kaip pomidorai paruošti (ypatingai terminis jų apdorojimas) ir kiek kartu su likopeno turinčiu produktu sunaudojama riebalų. Dar 2004 metais atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad valgant salotas su aliejumi, karotenoidų koncentracija kraujyje žymiai didesnė nei valgant jas be jokių riebalų.

Todėl labai rekomenduoju į racioną įtraukti pomidorus – tiek žalius, tiek termiškai apdorotus. Tik termiškai apdorojant pomidorus reikia laikytis vienos pagrindinės taisyklės – trumpas gaminimo laikas (3-4 min.) ir neaukšta temperatūra. Taip padidės galingo antioksidanto likopeno bioaktyvumas ir neprarasime viso vitamino C resursų.

Iš visų vitaminų, esančių pomidoruose, daugiausiai yra vitamino C: 30-50 mg/100 g šviežio produkto. Kadangi tai vienas mažiausiai stabilių vitaminų, jis greitai prarandamas produkto apdorojimo, virimo/kepimo metu ar tam tikromis laikymo sąlygomis. Vitaminas C yra jautrus karščiui ir kai kuriems metalams, todėl apdorojant produktus, kuriuose daug vitamino C, reikia vengti jų sąlyčio su geležimi ir variu. Tačiau, vitaminas C išlieka pakankamai stabilus rūgščiose sąlygose, būdingose apdorojant pomidorus.

Todėl labai rekomenduoju į racioną įtraukti pomidorus – tiek žalius, tiek termiškai apdorotus. Tik termiškai apdorojant pomidorus reikia laikytis vienos pagrindinės taisyklės – trumpas gaminimo laikas (3-4 min.) ir neaukšta temperatūra. Taip padidės galingo antioksidanto likopeno bioaktyvumas ir neprarasime viso vitamino C resursų.

Pomidorai
Pomidorai
© Shutterstock

Skanių ir sveikų atradimų!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(346 žmonės įvertino)
3.8988

Lietuviai iš miškų grybus neša pilnais krepšiais: mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, kokia iš to nauda (44)

Grybai – abejingų nepaliekanti miško gėrybė: vieni juos mėgsta, kiti – nė negali...

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo nepamatuojamą slyvų naudą: jos turi tik vieną nepageidaujamą poveikį (99)

Slyvos yra kaulavaisiai, priklausantys porūšiui Prunus ( Rosaceae šeima), labai giminingos...

Vaida Kurpienė: 4 taisyklės, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus įvardijo lazdyno riešutų, migdolų, anakardžių ir pekaninių karijų naudą (32)

Tyrimai rodo, kad bent kartą per savaitę riešutus vartojantys lietuviai dažniausiai juos perka...

Mokslų daktarė paaiškino, kiek reikia suvalgyti obuolių, kad apsaugotų nuo daugybės ligų (116)

Ruduo – obuolių metas. Jų soduose tiek daug, jog kartais susimastome, ar mums tokį didelį jų...

Mokslų daktarė paaiškino visiems laikams apie lietuvių pamėgtus grybus: verta valgyti juos, ar ne? (149)

Grybai – vieni seniausių žmogaus valgomų produktų, kuriuose gausu vertingų maistinių...

Top naujienos

Po pažinties feisbuke – tiesiai į lovą, o po karšto sekso – į ligoninės operacinę (107)

„Ar esi tai bandžiusi ir ar norėtum tai padaryti su manimi?“ – feisbuke su penkiolikmete...

Egzotiškos salos oro uosto vaizdai lietuvį pribloškė: nuogi, basakojai keleiviai čia yra normalu (167)

Dieną praleidęs skirtingų klanų Dani genties festivalyje ir susigundęs pakramtyti jų mėgstamo...

Sinoptikai papasakojo, kokia bus spalio pradžia: vėsiausia bus vienoje Lietuvos dalyje

Šiandien ir artimiausiomis dienomis mūsų regione stumdysis du bariniai dariniai: nuo Rumunijos...

Susirgęs šia liga dažnas taip ir neišdrįsta nueiti pas gydytoją: delsimas baigiasi sudėtinga operacija arba net vėžiu (19)

Hemorojus – dažna liga, tačiau apie ją garsiai kalbėti nesinori. Dažnas ją ignoruojame,...

Į Pirėją nevykstantis „Žalgirio“ direktorius: nerimo nemažai – žaidžiame ne taip, kaip turėtume pokalbis „Vienas prieš vieną“ (18)

Nepraėjo nė septyni mėnesiai ir Eurolyga grįžta į arenas – kai kurios iš jų bent jau...

Pirmosios ponios apranga įžiebė diskusijas: ekspertų nuomonės išsiskyrė (585)

Valstybę reprezentuojančių asmenų apranga turi ypatingą svarbą ir neretai tampa diskusijų...

Eugenijus Laurinaitis | D+ nariams

Klausk psichoterapeuto. Nemėgstu savo darbo, kaip įveikti stresą ir kodėl mums tokia svarbi kitų nuomonė? nauja laida (1)

Namai, darbas, šeima, vaikai, sutuoktinis, giminės, socialiniai tinklai ar seniausi žmonijos:...

Pagal sergamumą koronavirusu aplenkėme Italiją: kokie sprendimai laukia? (422)

Lietuvoje sparčiai daugėja sergančių koronavirusu . Naujus atvejus jau skaičiuojame šimtais, o...

Aš ikona. Grožio salono įkūrėja Oksana Pikul-Jasaitienė: kur pinigai, ten reikia ieškoti ir kitos medalio pusės (45)

Ar moterims ir šiais laikais sudėtinga kalbėti ir atvirai pasakoti apie tai, kaip sukurti...

|Maža didelių žinių kaina