aA
Braškės – tos uogos, be kurių neįsivaizduojamas vasaros sezonas. Vieni jas valgo šviežias, be jokių papildomų priedų, kiti – su cukrumi ir pienu, kaip vaikystėje, treti gamina desertus ar verda uogienes. Tačiau ar žinote, kuo braškės naudingos organizmui? Ir kaip jas tinkamai laikyti?
Braškės
Braškės
© Shutterstock

Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė teigia, kad braškės yra labai naudingos mūsų sveikatai.

„Braškės vertinamos dėl itin didelio kiekio vitamino C, mangano, kalio, vitamino B9 koncentracijos. 8 vidutinio dydžio braškėse yra 94 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos (RPN), 20 proc. mangano RPN, 4-5 proc. kalio RPN ir vitamino B9 – 6 proc RPN. Šiek tiek mažiau yra geležies, vario, magnio bei fosforo, o taip pat vitaminų B6, K ir E.

Braškės
Braškės
© Shutterstock

Braškėse yra antocianinų, kurie labai svarbūs širdies sveikatai, taip pat ir elagitaninų, kurie kovoja su bakterijomis ir mažina vėžio riziką. Vartojant braškes sumažėja „blogojo“ cholesterolio oksidacija, oksidacinis stresas, žalingas priešuždegiminių ir skausmą malšinančių vaistų ir alkoholio poveikis. Braškės naudingos akims, odai ir kt.“, – aiškina specialistė.

Anot jos, labai svarbus braškių laikymas ir sandėliavimas, nes netinkamai laikomos šios uogos gali prarasti visas savo naudingas savybes.

„Maksimali braškių laikymo trukmė yra 2 dienos – per tiek laiko uogos nepraranda daug vitamino C ir polifenolių. Braškės netampa pavojingos po 2 dienų, tiesiog ilgiau jas laikant prarandama daug maistinių medžiagų. Nustatyta, kad optimali braškių laikymo temperatūra yra gana žema – 2 ºC šilumos, o visuomenės sveikatos organizacijos šaldytuve rekomenduoja nustatyti 4,4 °C temperatūrą kaip saugiausią maistui laikyti.

Braškės
Braškės
© Shutterstock

Braškės labai trapios, todėl jas tvarkant ir sandėliuojant reikia būti itin atsargiems. Prieš dėdami jas į šaldytuvą, pašalinkite pažeistas uogas. Neplautas ir nesmulkintas sudėkite į sandarų indą, kad jos neprarastų drėgmės. Nepalikite per ilgai braškių kambario temperatūroje arba tiesioginės saulės spinduliuose, nes tai jas sugadins“, – perspėja S. Čapkauskienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kaip perkant braškes įsitikinti, kad uogos yra kokybiškos, šviežios ir skanios.

„Braškės turi būti nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio.

Uogų šviežumą parodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir tvirtai laikosi ant uogos – tokia braškė šviežia. Kokybiškas uogas galima atpažinti ir iš jų kvapo. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus“, – teigia specialistai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(22 žmonės įvertino)
4.5000

Ar tiesa, kad ledai padeda norintiems sulieknėti ir kokius rinktis norint gauti energijos?

Ar nuo ledų storėjama? O gal lieknėjama? Jie vėsina? Skaitykite atsakymus įvisus klausimus: Orams...

Augalinio „pieno“ įvairovė – kokį rinktis gaminant desertus, nesaldžius patiekalus, o kurį pilti į kavą

Žmonėms pradėjus vis labiau domėtis augaline mityba ir jos privalumais, neišvengiamai jų...

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba (1)

Pomidorai yra tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį...

Nors visi serbentai naudingi sveikatai, vieni – ypatingai: kaip juos paruošti žiemai, kad neprarastų vertingų medžiagų

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai , bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti...

Top naujienos

Profesorius Mažeikis: Ukrainoje laukia lemiamas mūšis, nuo kurio baigties priklausys labai daug (3)

Ukraina neslepia kaupianti pajėgas ir besiruošianti išlaisvinti Rusijos okupuotą Chersono miestą....

Verslas PliusAurimas Perednis, laida „Iš esmės“

Naujas valdžios planas – griežtesnė automobilių kontrolė ir techninė apžiūra: nusitaikė į senesnius nei 17-os metų automobilius (1)

Kovodama su oro tarša miestuose valdžia nusitaikė į senesnius nei 17-os metų automobilius....

Už grotų pragarą patyręs kalinys: jau nieko nebijau, dabar – arba peilį įsmeigs, arba – nunuodys (3)

Tuo metu, kai Pravieniškių pataisos namuose siautėjo į „Pravieniškių mafiją“ susibūrę...

Lietuvoje savaitgalį lepins įspūdinga kaitra: tik vienoje šalies dalyje iškris trumpas lietus, galima perkūnija

Šeštadienio dieną virš Lietuvos ir toliau bus įsitvirtinęs aukšto atmosferos slėgio laukas.

Kremliaus propaganda skelbia rusams džiugią žinią: kariauti Ukrainoje padės 100 tūkst. Šiaurės Korėjos karių (27)

Prieš kelias dienas nuskambėjo žinia, jog Šiaurės Korėjos diktatorius nusprendė padėti...

Delfi PliusKristina Pocytė

Lietuvą šiurpinusi nusikaltėlių šeima: už grotų pasiųsti vyrai veikė šaltakraujiškai

„Nusikaltėlių šeimoje neliko vyrų“, – tokia antraštė „Delfi“ portale pasirodė dar...

Delfi PliusNatalia Drozdiak, Alex Wickham, Volodymyr Verbyany

Rusijai – nemalonios užuominos dėl lemiamo posūkio kare

Sprogimai Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Kryme, per kuriuos, kaip teigia Ukraina, sunaikinti...

Karas Ukrainoje. Reikšmingi pokyčiai kare: Rusijai dabar teks ginti „nepasiekiamą“ teritoriją žiniasklaida: ataką Kryme surengė Ukrainos specialiosios pajėgos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo, kad Rusijos pajėgos nedelsiant paliktų...