aA
Pomidorai yra tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį visoms mūsų organizmo sistemoms. Šios medžiagos leidžia mums džiaugtis sveika oda, palaikyti tinkamą svorį ir turėti sveiką širdį. Vis tik ne visiems jis žada naudą – yra žmonių, kuriems pomidorus valgyti netgi kenksminga.
Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba
© Shutterstock

Tad, kam tinka juos valgyti, kokiais kiekiais ir su kuo derinant, klausiame biomedicinos mokslų daktarės docentės Sandrijos Čapkauskienės.

– Pats pomidorų derėjimo metas. Sakykite, kokia šių daržovių nauda žmogaus organizmui?

– Nepaisant to, kad botaniškai tai – vaisius, pomidoras paprastai valgomas ir ruošiamas kaip daržovė. Labiausiai pomidoras žinomas dėl savo antioksidacinių savybių. Pagrindiniai karotenoidai, esantys pomidore, tai: likopenas, beta-karotenas ir luteinas. Moksliniais tyrimais įrodyta šių antioksidantų slopinantis poveikis senėjimui, laisvųjų radikalų kaupimuisi ir iš jų pertekliaus kylančiam oksidaciniam stresui, vėžio, aterosklerozės, odos ir širdies kraujagyslių ligų formavimuisi bei eigai.

Antioksidantai būtini kovai su laisvaisiais radikalais. O pomidoruose esantis antioksidantų kiekis yra tikrai didelis – 1 kg šviežio produkto yra apie 500 mg įvairių antioksidantų: 160-240 mg vitamino C, 10-200 mg karotenoidų, 10 mg vitamino E, kitų polifenolinių junginių o taip pat ir nedidelis kiekis mineralų: kalio, seleno, cinko ir vario.

Pastarųjų metų moksliniai tyrimai įrodė, kad nėra tiesioginio ryšio tarp apsauginio efekto ir likopeno vartojimo atskirai. Kitais žodžiais tariant – vieno likopeno vartojimas nėra toks efektyvus savo apsauginiu poveikiu kaip kad viso pomidoro įtraukimas į mitybos racioną. Supanti aplinka, mityba, produkto apdorojimas sąlygoja karotenoidų pasisavinimo stiprumą iš maisto. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad likopeno absorbcija (pasisavinimas) yra žymiai didesnė, jei pomidoras yra termiškai apdorotas. Bioaktyviųjų medžiagų absorbcija yra stipresnė termiškai apdorotų pomidorų, lyginant su šviežių vaisių vartojimu.

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba
© Shutterstock


Didžiausia likopeno koncentracija yra pomidoro odoje, ir raudonos spalvos pomidoruose šios bioaktyvios medžiagos yra gausesnė. Kadangi organizmas negali pats gamintis likopeno, jis būtinai turi būti gaunamas su maistu. Likopeno pasisavinimas taip pat labai stipriai priklauso nuo maisto racione esančių riebalų kiekio. Kai vartojame produktus, turinčius savyje likopeno, šio svarbaus karotenoido pasisavinimui labai svarbūs du faktoriai – kaip pomidorai paruošti (ypatingai terminis jų apdorojimas) ir kiek kartu su likopeno turinčiu produktu sunaudojama riebalų. Tad, valgant salotas (pomidorus vienus ar kitomis daržovėmis/ lapinėmis salotomis) su aliejumi, karotenoidų koncentracija kraujyje žymiai didesnė nei valgant jas be jokių riebalų.

Tarp visų vitaminų, esančių pomidoruose, daugiausiai yra vitamino C: 30-50 mg/100 g šviežio produkto. Kadangi tai vienas mažiausiai stabilių vitaminų, jis greitai parandamas produkto apdorojimo, virimo/kepimo metu ar tam tikromis laikymo sąlygomis. Tad, termiškai apdorojant pomidorus, reikia laikytis vienos pagrindinės taisyklės – trumpas gaminimo laikas (3-4 min.) ir neaukšta temperatūra – padidės galingo antioksidanto likopeno bioaktyvumas ir neprarasime viso vitamino C resursų.

– Kam svarbiausia, kad pomidorai nedingtų iš valgiaraščio?

– Pomidoras, ypatingai vasarą, jo sezono metu, rekomenduojamas vartoti visiems – tiek šviežius, pagardinus alyvuogių aliejumi, tiek ir trumpai termiškai apdorojus. Nes jo maistinė vertė yra aukšta, jis yra galingas savo antioksidantų gausa. Tad, tik vartokite juos! Aišku, labai svarbu, kad pomidorai būtų natūraliai užauginti, tada pajusite jų ir skonį, ir kvapą, bei valgydami sunokusius pomidorus gausite daugiau bioaktyviųjų medžiagų. Priminsiu, kad pomidorai dėl juose esančio gausaus antioksidantų kiekio svarbūs širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai bei rizikai mažinti, taip pat imuninės sistemos stiprinimui, akių, burnos, odos sveikatai užtikrinti.

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba
© Shutterstock


– O kam, priešingai, pomidorų derėtų vengti?

– Žmonėms, kurie yra alergiški histamino junginiui, gali pasireikšti alerginė reakcija į pomidorus. Tai gali sukelti egzemą, bėrimą, niežulį, gerklės skausmą ir veido patinimą. Kadangi pomidoruose nemažai kalio, perteklinis pomidorų vartojimas gali būti kenksmingas ir žmonėms, kurių inkstų veikla sutrikusi. Taip pat žmonėms, sergantiems gastroezofaginio refliukso liga, pomidorų vartojimas taip pat turi būti labai saikingas, nes gali sustiprinti simptomus.

– Kiek pomidorų per dieną ar vieno valgio metu jau būtų per daug ir sveikam žmogui?

– Nors tyrimų, kiek pomidorų galima suvalgyti per dieną, atlikta nedaug, mokslininkai teigia, kad idealiu atveju vieną porciją sudaro vienas sveikas, vidutinio dydžio pomidoras arba šeši vyšniniai pomidorai. Taigi mėgaukitės pomidorais, bet paskirstykite jų suvartojimą per savaitę. Geriau mažiau, bet dažniau.

–Su kuo jie dera lėkštėje, o su kuo, šiukštu, nederėtų jų valgyti?

– Daugelyje pasaulio virtuvių naudojami pomidorai puikiai dera su daržovėmis, kiaušiniais, sūriu ir mėsa, juos papildo įvairūs aromatai, įskaitant česnakus, svogūnus, bazilikus, čiobrelius, raudonėlius, aitriąsias paprikas ir pipirus. Aš labiau norėčiau akcentuoti, kad jie būtini valgyti su riebalais – tyras alyvuogių aliejus, vienas iš svarbiausių ir puikiai derančių prie pomidoro, ingredientų.

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba
© Shutterstock


– Norint jų pasiruošti žiemai – ką reikėtų žinoti?

– Geriausiai vartoti vartoti šviežius ir prinokusius pomidorus. Dar labai svarbus jų laikymas – žali pomidorai sunoks, jei laikysite juos kambario temperatūroje, apsaugotus nuo tiesioginių saulės spindulių. Procesą galite pagreitinti įdėję juos į popierinį maišelį, nors jie gali būti ir ne tokie skanūs. Niekada nedėkite pomidorų į šaldytuvą: dėl vėsios temperatūros sustoja nokimo procesas, sugadinamas pomidorų skonis, o minkštimas praranda tvirtumą.

Užšaldykite pomidorų perteklių vėlesniam naudojimui: kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite, tada sudėkite į plastikinius maišelius ir šiaudeliu išsiurbkite orą (vaakumuokite). Atšildžius, pomidorų odelė lengvai nusilups ir juos puikiai galėsite naudoti gaminant maistą.

Pomidorai labai tinkami vartoti ir juos trumpai apdorojus termiškai (bet ne perkaitinus). Pomidorų apdorojimas ir virimas gali jų padidinti maistinę vertę, tačiau, palyginimui – po 2, 15,
ir 30 min. kaitinant 88 ℃ temperatūroje, pomidoruose esantis vitamino C kiekis sumažėjo 11, 16 ir
28 proc. Tad, kuo ilgesnis terminio apdorojimo procesas, tuo daugiau prarandama maistinių medžiagų.

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba
© Shutterstock


Valgykite pomidorius su geležies turinčiais maisto produktais, pvz., mėsa, špinatais, kad lengviau įsisavintumėte geležį. Pomidorų odelė ir sėklos turi stipresnį senėjimą stabdantį poveikį nei patys vaisiai, tad pomidorus, jei galite, valgykite su odele.

Skanūs tie marinuoti/konservuoti pomidorai – tačiau čia susideda daug faktorių – naudoto cukraus kiekis, apdorojimo/gaminimo sąlygos, susedamosios dalys. Rekomenduočiau labiau šviežius pomidorus, ne sezono metu – raugintus, šaldytus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(117 žmonių įvertino)
4.3932

Augalinio „pieno“ įvairovė – kokį rinktis gaminant desertus, nesaldžius patiekalus, o kurį pilti į kavą

Žmonėms pradėjus vis labiau domėtis augaline mityba ir jos privalumais, neišvengiamai jų...

Mėgstantiems pomidorus – mokslų daktarės patarimas, su kuo valgyti ir taip gauti daugiau naudos: daugelis sužinoję labai nustemba (1)

Pomidorai yra tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį...

Nors visi serbentai naudingi sveikatai, vieni – ypatingai: kaip juos paruošti žiemai, kad neprarastų vertingų medžiagų

Kai gausiai užderi serbentai ir agrastai , bet nesinori virti uogienių, verta juos užšaldyti...

Arbūzas – nekaloringas ir maistingas, tačiau yra viena rizikinga šio vaisiaus savybė: kam reikėtų jo vengti

Arbūzas – vasaros vaisius, kuriame daug vandens, antioksidantų, vitaminų, bet labai mažai...

Top naujienos

Lukašenka irgi nutarė pagrasinti Lietuvai: tai negali likti be pasekmių (8)

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareikalavo imtis priemonių dėl to, kad...

Karas Ukrainoje. Analitikai: Rusijos kariai jau žino, kas nutiko Krymo bazėje, Maskva – sutrikusi (1)

Amerikos Karinių tyrimų instituto (ISW) apžvalgoje šį kartą didžiausias dėmesys skiriamas...

Mačiulis apie griežtinamą senų automobilių kontrolę: tai nepalies vargingiausių gyventojų (4)

Kovodama su oro tarša valdžia nusitaikė į senesnius nei 17 metų automobilius, kurie yra...

Po netikėto pranešimo apie Kim Jong Uną salėje susirinkę žmonės ėmė raudoti (10)

Pchenjanui paskelbus „pergalę“ prieš koronavirusinę infekcija, Šiaurės Korėjos lyderio Kim...

Kinija skambina pavojaus varpais: 35 žmonės susirgo „naujai identifikuotu“ Langya virusu (3)

Gydytojai sukėlė nerimą dėl visiškai naujo viruso , kuriuo Kinijoje užsikrėtė dešimtys...

Buvusi vyriausioji šalies epidemiologė – įtariamoji dokumentų klastojimu (3)

Specialiųjų tyrimų tarnyba ( STT ) Loretai Ašoklienei, tuo metu ėjusiai vyriausiosios šalies...

Delfi PliusSergejus Michailovas, delfi.lv

Kaip Vakarai įsivaizduoja pasaulį po karo: greičiausiai pergalė Ukrainoje bus tik trumpalaikė

Mūšiai ir apšaudymai Ukrainoje tebevyksta jau daugiau nei keturis mėnesius ir gali užsitęsti...

Vaizdas, kurį išvydo laukuose, paliko be žado: kartu su karvėmis ganėsi stumbras

Laukuose besiganančias karves aplankyti nusprendęs Vytautas tikrai nesitikėjo, kad joms draugiją...

Pranešta apie sprogimus Rusijos kontroliuojamame objekte Baltarusijoje Podoliakas: jūs niekur nesijausite saugūs (5)

Ziabrovkos aerodrome, esančiame netoli Gomelio Baltarusijoje, naktį griaudėjo sprogimai ir buvo...