Kam naudinga
Be šilauogių itin populiarios yra braškės bei avietės.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pranešime žiniasklaidai sako, kad nors įprastai šilauogės auginamos Šiaurės pusrutulio vidutinėse ir arktinėse platumose bei tropikuose, lietuviai šias uogas augina ir patys. Tačiau dėl mūsų klimato sąlygų šilauogių derlių raškyti galime tik vasarai persiritus į antrąją pusę.
Šilauogės – ne tik gardžios, bet ir organizmui visapusiškai naudingos. Šios uogos padeda aprūpinti organizmą būtinais natūraliais vitaminais ir vertingomis maistinėmis medžiagomis.
Šilauogės naudingos ir tiems, kas rūpinasi kūno formomis, taip pat – sergantiems diabetu, nes uogų stiklinėje yra vos apie 80 kalorijų ir gana nedaug cukraus.
Beje, šias uogas į mitybą vertėtų įtraukti ir siekiant apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų, norintiems sulėtinti senėjimo procesus.
Visgi, kad ir kokios sveikos šios uogos – šilauogėmis reikėtų mėgautis su saiku. Geriausia – per dieną suvalgyti iki puodelio šių uogų.
Ir desertams, ir mėsos patiekalams
Virtuvėje panaudosite universaliai: ir pikantiškiems, ir saldiems patiekalams
„Natūralus jogurtas, pagardintas jomis ir sėklomis, bus labai gardus, tačiau visai nenuodėmingas pasirinkimas pusryčiams. Šilauoges galima derinti net prie kepsnių. Dubenyje sumaišę per pusę perpjautas uogas, smulkiai supjaustytą svogūną, petražoles ir šlakelį acto, pasiruošite prie skirtingų mėsos patiekalų puikiai derantį pagardą. Iš šilauogių galima pasigaminti čatnį, jis puikiai derės su sūriu ar šviežios duonos rieke. Beje, šios uogos netikėtų poskonių suteiks ir pavasariškoms gaivioms salotoms“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite šilauoges.
Jums reikės:
4 bananų
150 g juodojo šokolado
50 g šilauogių
50 g braškių
30 g migdolų lazdelių
Gaminame:
* Nuplautus ir nenuluptus bananus įpjaukite. Pjūvis turėtų būti panašus kaip dešrainio bandelės (svarbu, kad įpjova nebūtų per visą banano ilgį).
* Sulaužykite šokoladą ir į kiekvieno banano vidų įdėkite po 3–4 jo gabalėlius.
* Suvyniokite bananus į foliją, dėkite ant grotelių ar tiesiai ant žarijų ir kepkite apie 10 minučių.
* Keptus bananus pagardinkite šviežiomis šilauogėmis, braškių gabalėliais, sausoje keptuvėje pakepintomis migdolų lazdelėmis.
Jums reikės:
500 g šviežios viščiukų broilerių filė
100 g mažųjų špinatų
Kelių saujų šilauogių
1 raudonojo svogūno
100 g ožkų sūrio
1 v. š medaus
2 a. š garstyčių
20 ml alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
žiupsnelio pipirų
Gaminame:
* Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite orkaitėje.
* Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges.
* Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų.
* Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais, sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!