Kam naudinga

Be šilauogių itin populiarios yra braškės bei avietės.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pranešime žiniasklaidai sako, kad nors įprastai šilauogės auginamos Šiaurės pusrutulio vidutinėse ir arktinėse platumose bei tropikuose, lietuviai šias uogas augina ir patys. Tačiau dėl mūsų klimato sąlygų šilauogių derlių raškyti galime tik vasarai persiritus į antrąją pusę.

Šilauogės – ne tik gardžios, bet ir organizmui visapusiškai naudingos. Šios uogos padeda aprūpinti organizmą būtinais natūraliais vitaminais ir vertingomis maistinėmis medžiagomis.

„Augdamos rūgščioje terpėje, šilauogės įgauna tų pačių naudingųjų savybių, kuriomis pasižymi lietuvių itin vertinamos spanguolės bei bruknės. Šilauogėse gausu flavonoidų ir fenolinių rūgščių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis ir laisvuosius radikalus neutralizuojančiomis savybėmis. Šiose uogose yra ir odos grožiui bei skaistumui itin svarbaus vitamino C, kitų mineralinių medžiagų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Šilauogės naudingos ir tiems, kas rūpinasi kūno formomis, taip pat – sergantiems diabetu, nes uogų stiklinėje yra vos apie 80 kalorijų ir gana nedaug cukraus.

Beje, šias uogas į mitybą vertėtų įtraukti ir siekiant apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų, norintiems sulėtinti senėjimo procesus.

Visgi, kad ir kokios sveikos šios uogos – šilauogėmis reikėtų mėgautis su saiku. Geriausia – per dieną suvalgyti iki puodelio šių uogų.

Ir desertams, ir mėsos patiekalams

Virtuvėje panaudosite universaliai: ir pikantiškiems, ir saldiems patiekalams

Tai, kad šilauogės yra puikus ingredientas desertams gardinti, tikriausiai, nieko nenustebins. Pasak J. Sabaitienės, jas galima naudoti gaminant ledus, gardinti pavlovą, keksiukus. Tačiau šilauoges galima naudoti ir kituose kulinariniuose eksperimentuose.

„Natūralus jogurtas, pagardintas jomis ir sėklomis, bus labai gardus, tačiau visai nenuodėmingas pasirinkimas pusryčiams. Šilauoges galima derinti net prie kepsnių. Dubenyje sumaišę per pusę perpjautas uogas, smulkiai supjaustytą svogūną, petražoles ir šlakelį acto, pasiruošite prie skirtingų mėsos patiekalų puikiai derantį pagardą. Iš šilauogių galima pasigaminti čatnį, jis puikiai derės su sūriu ar šviežios duonos rieke. Beje, šios uogos netikėtų poskonių suteiks ir pavasariškoms gaivioms salotoms“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite šilauoges.
Kepti šokoladiniai bananai su uogomis

Jums reikės:
4 bananų
150 g juodojo šokolado
50 g šilauogių
50 g braškių
30 g migdolų lazdelių

Gaminame:

* Nuplautus ir nenuluptus bananus įpjaukite. Pjūvis turėtų būti panašus kaip dešrainio bandelės (svarbu, kad įpjova nebūtų per visą banano ilgį).

* Sulaužykite šokoladą ir į kiekvieno banano vidų įdėkite po 3–4 jo gabalėlius.

* Suvyniokite bananus į foliją, dėkite ant grotelių ar tiesiai ant žarijų ir kepkite apie 10 minučių.

* Keptus bananus pagardinkite šviežiomis šilauogėmis, braškių gabalėliais, sausoje keptuvėje pakepintomis migdolų lazdelėmis.

Vištienos ir šilauogių salotos

Jums reikės:
500 g šviežios viščiukų broilerių filė
100 g mažųjų špinatų
Kelių saujų šilauogių
1 raudonojo svogūno
100 g ožkų sūrio
1 v. š medaus
2 a. š garstyčių
20 ml alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
žiupsnelio pipirų

Gaminame:

* Vištienos filė apibarstykite druska bei pipirais ir iškepkite orkaitėje.

* Į didelį dubenį sudėkite špinatus, plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir šilauoges.

* Atskirame dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir alyvuogių aliejų.

* Galiausiai vištieną susmulkinkite nedideliais gabalėliais, sudėkite į žalumynų dubenį. Viską apliekite medaus ir garstyčių padažu, pagardinkite ožkų sūriu ir skanaukite!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją