aA
Slyvos yra kaulavaisiai, priklausantys porūšiui Prunus (Rosaceae šeima), labai giminingos abrikosams, persikams. Populiariausios rūšys – japoninės ir europinės; dydis, forma ir spalvos skiriasi. Manoma, kad europinės slyvos buvo atrastos prieš 2000 metų netoli Kaspijos jūros.
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© Shutterstock

Slyvose yra daugiau nei 15 skirtingų vitaminų ir mineralų, gausu skaidulų bei antioksidantų. Jų maistinė vertė itin didelė. Slyvos turi daug sveikatą stiprinančių karotenoidų, tokių kaip liuteinas, kriptoksantinas ir zeaksantinas. Šie junginiai neutralizuoja susikaupusius laisvuosius radikalus, todėl lėtėja uždegiminiai ir senėjimo procesai. Didelis flavonoidų, ypač antocianinų, kiekis slyvose siejamas su pagerėjusia kaulų sveikata, pažinimo ir atminties funkcijomis (puiki Alzheimerio ligos prevencinė priemonė), antioksidaciniu, nuo uždegimų saugančiu poveikiu ir pirmine priemone užkietėjus viduriams. Slyvos taip pat padeda išvengti širdies ligų, plaučių, burnos vėžio, mažina cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį, raumenų degeneraciją, reguliuoja virškinimo sistemos funkcionavimą, pasižymi antibakteriniu ir antialerginiu poveikiu.

Slyvos
Slyvos
© Shutterstock

Vienoje vidutinio dydžio slyvoje (66 g) yra šių maistinių medžiagų:

Kalorijų – 30
Angliavandenių – 8 g
Skaidulų – 0,9 g
Baltymų – 0,5 g
Riebalų – 0 g
Vitamino C – 10 % RDN
Vitamino A – 5 % RDN
Vitamino K – 5 % RDN
Kalio – 3 % RDN
Vario – 2 % RDN
Mangano – 2 % RDN

Be to, vienoje šviežioje slyvoje dar yra šiek tiek B grupės vitaminų, fosforo ir magnio.

Slyvos
Slyvos
© Shutterstock

Vienos džiovintos slyvos maistinė vertė:

Kalorijų – 158
Angliavandenių – 42 g
Skaidulų – apie 5 g
Baltymų – 1,4 g
Riebalų – 0,5 g
Vitamino K – 49 % RDN
Vitamino A – 10 % RDN
Vitamino B2 – 7,2 % RDN
Vitamino B3 – 6,2 % RDN
Vitamino B6 – 6,8 % RDN
Kalio – 13,8 % RDN
Vario – 9,3 % RDN
Mangano – 9,9 % RDN

Džiovintose slyvose vitamino K yra daugiau nei šviežiose, šiek tiek daugiau yra ir B grupės vitaminų, kalio, vario ir sorbitolio (cukraus alkoholio). Be to, džiovintos slyvos turi daugiau kalorijų, skaidulų ir angliavandenių nei šviežios.

Džiovintos slyvos
Džiovintos slyvos
© Shutterstock

Šviežių ir džiovintų slyvų sultys gerai žinomos dėl jų gebėjimo palengvinti vidurių užkietėjimą. Iš dalies taip yra dėl didelio skaidulų kiekio. Slyvose esanti didžioji dauguma skaidulų netirpios, o tai vaidina svarbų vaidmenį užkertant kelią vidurių užkietėjimui (pridedama masės į išmatas, ir medžiagų judėjimo greitis virškinamajame trakte gali pagreitėti). Be to, šviežių ir džiovintų slyvų sultyse yra sorbitolio, tai – natūralaus vidurius paleidžiančio cukraus alkoholis. Svarbu nepamiršti, kad iš karto suvalgius per daug slyvų gali pasireikšti nepageidaujamas poveikis, pavyzdžiui, viduriavimas. Kad taip neatsitiktų, rekomenduojama porcija – 44–87 g slyvų per dieną, džiovintų – apie 10–12 vnt. Jei renkatės džiovintų slyvų sultis, įsitikinkite, kad jos yra be pridėtinių cukrų. Be to, apribokite porcijos dydį iki 100–200 ml per dieną.

Slyvos
Slyvos
© Shutterstock

Slyvose yra daug antioksidantų, kurie padeda sumažinti uždegiminius procesus ir apsaugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, taip pat teigiamai veikia kaulų sveikatą ir gali padėti sumažinti širdies ligų bei diabeto riziką. Antocianinai, viena iš polifenolių rūšių, yra aktyviausi antioksidantai, esantys šviežiose ir džiovintose slyvose. Jie pasižymi galingu poveikiu sveikatai, įskaitant širdies ligų ir vėžio rizikos prevenciją. Džiovintos slyvos gali sustiprinti sotumo jausmą, taigi mažiau suvartojama maisto – lengviau kontroliuoti nutukimą, diabetą bei širdies ir kraujagyslių ligas. Nors yra saldžios, džiovintos slyvos smarkiai nepadidina gliukozės ir insulino kiekį kraujyje jų suvalgius. Tai siejama su slyvų galimybe padidinti hormono adiponektino kiekį, svarbaus reguliuojant cukraus lygį kraujyje. Beje, slyvose esančios skaidulos gali iš dalies lemti cukraus kiekį kraujyje. Skaidulos neleidžia gliukozei greitai patekti į kraują, todėl cukraus kiekis didėja palaipsniui, o ne šauna staigiai į viršų. Be to, vartojant šviežių ir džiovintų slyvų sumažėja rizika susirgti 2 tipo diabetu. Tačiau būtina atkreipti dėmesį į porcijos dydį, nes džiovintos slyvos turi daug kalorijų, jų lengva persivalgyti. Beje, džiovintose slyvose yra ir keletas kaulus saugančių vitaminų bei mineralų (vitamino K, fosforo, magnio ir kalio), tad jos – puiki kaulų sveikatos prevencijos priemonė.

Slyvos
Slyvos
© Shutterstock

Slyvų skonis nuostabus, paruošti neužima daug laiko, todėl jas lengva įtraukti į dienos racioną pagaminus salotų, glotnučių, pagardų.

Slyvos
Slyvos
© Shutterstock

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(173 žmonės įvertino)
4.4451

Lietuviai iš miškų grybus neša pilnais krepšiais: mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, kokia iš to nauda (44)

Grybai – abejingų nepaliekanti miško gėrybė: vieni juos mėgsta, kiti – nė negali...

Biomedicinos mokslų daktarė įvardijo nepamatuojamą slyvų naudą: jos turi tik vieną nepageidaujamą poveikį (99)

Slyvos yra kaulavaisiai, priklausantys porūšiui Prunus ( Rosaceae šeima), labai giminingos...

Vaida Kurpienė: 4 taisyklės, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus įvardijo lazdyno riešutų, migdolų, anakardžių ir pekaninių karijų naudą (32)

Tyrimai rodo, kad bent kartą per savaitę riešutus vartojantys lietuviai dažniausiai juos perka...

Mokslų daktarė paaiškino, kiek reikia suvalgyti obuolių, kad apsaugotų nuo daugybės ligų (116)

Ruduo – obuolių metas. Jų soduose tiek daug, jog kartais susimastome, ar mums tokį didelį jų...

Mokslų daktarė paaiškino visiems laikams apie lietuvių pamėgtus grybus: verta valgyti juos, ar ne? (149)

Grybai – vieni seniausių žmogaus valgomų produktų, kuriuose gausu vertingų maistinių...

Top naujienos

Azerbaidžane skelbiama karo padėtis: žūva žmonės, „nulaužiamos“ interneto svetainės, NATO susirūpinusi atnaujinta 21:09 (885)

Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos prarado apie 200 karių per sekmadienį įsiplieskusias...

Skirmantas Malinauskas įvertino Seimo rinkimus: žmonės labai atsargiai reaguoja į tuos, kurie yra protingesni už juos (55)

Į Seimą veržiasi beveik 2000 įvairiausių piliečių. Kas akylai stebi debatus, gali pastebėti,...

Savickas dvejoja, ar sulaukęs įtarimų greitųjų testų byloje, atsisakytų Seimo nario mandato (34)

Greitųjų COVID-19 testų skandalo epicentre atsidūręs Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas...

Vietoje buto – į namą: kodėl senų namų nuperkama tiek pat kiek naujų? (4)

Karantino pamokos paspartino ryškią pastarųjų metų tendenciją – rinktis ne kuklų butą netoli...

Kapitalizmo pamatus Lietuvoje klojęs Navickas apie keistus sutapimus, bemieges naktis ir trigalvį slibiną (7)

Penkiskart – ekonomikos, ministras, ministro pavaduotojas, Seimo narys – tokį valdžios kelią...

Baltarusija tebuvo pradžia: JAV ir Kremlius šalia Lietuvos atverčia kortas – kas sumirksės pirmas (468)

Nenorime, kad kiltų karas. Tokią retoriką pastarosiomis savaitėmis pasirinkęs Baltarusijos...

Rezultatyvus A lygos sugrįžimas: „Sūduva“ mušė 7 įvarčius, „Žalgiriai“ šventė sunkias pergales

Sekmadienį po kiek daugiau nei mėnesio pertraukos buvo atnaujintos Lietuvos futbolo A lygos...

Restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė paaiškino, kas laukia kavinių ir restoranų ateinantį sezoną (20)

Juokaujama, kad 2020 metus prodiusavo siaubo romanų autorius Stephen'as King'as, o režisavo –...

Lina Širvinskienė | D+ nariams

Palmira Galkontaitė – apie darbą ir santuoką: gyvenimas jokių garantijų nedalija (8)

Palmira Galkontaitė televizijoje dirbo daugiau nei trisdešimt metų, tačiau prieš metus jos...

Gydytoja įspėjo: padidėjęs kūno plaukuotumas gali būti ligos požymis (3)

Padidėjęs kūno plaukuotumas ne tik gadina bendrą estetinį vaizdą, bet ir gali signalizuoti apie...

|Maža didelių žinių kaina