aA
Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o ypatingą šių vaisių skonį bei aromatą vertinę monarchai skirdavo delikatesui išskirtinę vietą ant savo stalų. Tokia turtinga yra svarainių istorija, skaičiuojanti jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Šie vaisiai plačiai panaudojami ir lietuvių virtuvėse – verdant uogienes, kepant pyragus ar gaminant košes.
Svarainiai
Svarainiai
© Shutterstock

Vadinti „aukso obuoliais“


Liaupsinti nuo senų senovės, svarainiai savo žavesio nepraranda ir šiandien. Todėl, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, šie vaisiai prekybos tinklo parduotuvių lentynose pasirodo pačiomis įvairiosiomis formomis, rašoma pranešime spaudai.

Rudens vidurys, iki pirmųjų šalnų, yra pats svarainių derliaus įkarštis, kuomet šie subrendę vaisiai dar kiek rūgštoki, bet labai aromatingi. Visgi svarainiai nevalgomi žali ir turi būti tinkamai paruošti. Todėl ir mes pirkėjams siūlome pačių įvairiausių apdorotų svarainių produktų. Parduotuvėse galima rasti džiovintų, konservuotų ar cukruotų šių vaisių“, – sako E. Dapkienė.

Svarainiai
Svarainiai
© Fotolia nuotr.

Jos žodžius, kad šiuos vaisius prieš valgymą reiktų apdoroti, tik patvirtina „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ekspertė priduria: svarainių skonis papildytas vanilės bei ananasų natomis, kurios geriausiai atsiskleidžia juos verdant. Tuomet vaisių minkštimas tampa švelnus, o rūgštumą keičia saldumas.

„Ypatinga ir svarainių struktūra. Jie labai kieti, todėl pjaustyti reiktų atsargiai, naudojant itin aštrų peilį. Patartina iš pradžių vaisius perpjauti pusiau, tada – ketvirčiais, o vėliau – išimti sėklas. Visgi kruopštesnį svarainių paruošimą atperka milžiniška jų nauda sveikatai. Šie vaisiai turtingi vitaminu C, skirtingais mineralais, antioksidantais. Juose esančios medžiagos kovoja su vėžio sukėlėjais, leidžia įveikti virškinimo sunkumus, sumažinti stresą, antsvorį, stiprinti imuninę sistemą, širdies veiklą“, – privalumus vardija B. Baratinskaitė.

Ne veltui, pasak jos, senovės graikai svarainius vadino „aukso obuoliais“ – džiaugsmo, vaisingumo ir meilės simboliu. Anot B. Baratinskaitės, istoriniai šaltiniai netgi teigia, kad dėl šių vaisių kilo Trojos karas, taip pat jie galėjo augti ir Adomo bei Ievos buveinėje – Edeno sode.

Svarainiai
Svarainiai
© Shutterstock

Todėl, maisto gamybos ekspertės teigimu, būtų tikra nuodėmė svarainius valgyti vien tradiciniais būdais. Pašnekovė kviečia išbadyti keletą originalių jų paruošimo idėjų.

Ištirps burnoje: svarainių ir medaus sūris

Reikės: 1 kg svarainių, 400 g medaus, 2 stiklinių vandens.

Pirmiausia, nuplaukite vaisius, supjaustykite riekelėmis, išimkite sėklas. Tada juos sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Karštą masę pertrinkite sieteliu, sudėkite medų, virkite maišydami iki tirštos struktūros. Tuomet padenkite lentelę švaria pašluoste, užpilkite svarainių masę. Palikite atvėsti ir sustingti, o, susidarius plutelei, sūris jau bus paruoštas pjaustymui. Supjaustę, 1–2 paras padžiovinkite. Skanaus!

„Savo struktūra šis sūris gali priminti pagamintą iš obuolių, tačiau tai – visiškai kitoks delikatesas. Jis ir saldesnis, ir išraiškingesnis – tiesiog unikalus desertas. Svarbu tik sūrį laikyti sausiai ir vėsiai. Tuomet juo bus galima mėgautis ilgai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Vitaminų kokteilis rudeniui: korėjietiška svarainių arbata

Reikės: 500 ml stiklinio indo gėrimams, 2 nedidelių svarainių, 1 citrinos, 2 skiltelių imbiero, 200 g medaus.

Pirmiausia, paruoškite svarainius – nuplaukite, supjaustykite, išimkite sėklas. Paruoškite ir citriną bei imbierą. Viską supjaustykite mažomis skiltelėmis. Tuomet karštu vandeniu praplaukite indą, dėkite medų ir likusius ingredientus, kol užsipildys. Uždenkite dangteliu, palaikykite 5–7 dienas šaldytuve. Tada arbatai naudokite apie 2 valgomuosius šaukštus mišinio, kurį užpilkite karštu vandeniu. Iš viso pasigaminsite apie 7–10 puodelių arbatos.

„Tokią arbatą korėjiečiai pradeda gerti pajutę pirmuosius peršalimo požymius. Nenuostabu – joje tiek vitamino C, jog nugalėtų bet kokius virusus. Tačiau dar iki tol patartina mėgautis šia arbata kuo dažniau, nes imuninė sistema taip sustiprės, kad visos rudeninės ligos aplenks iš tolo“, – pažada B. Baratinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(11 žmonių įvertino)
4.5455

Kruopa, kuri turėtų atsidurti kiekvieno mitybos racione: tai puikus baltymų ir geležies šaltinis (6)

Norėdami gyventi ir maitintis sveikiau, kasdien ieškome naujų produktų . Vienas tokių –...

Sandrija Čapkauskienė įvardijo, kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną ir kodėl nevertėtų išmesti jų žievelių (20)

Mandarinai – artėjančių švenčių simbolis, o jau visai arti tas malonus mandarinų...

Burokėliai: kuo naudinga ši rudeninė daržovė ir ką iš jos pasigaminti namuose?

Rudenį parduotuvių lentynose kaip niekada gausu skirtingų rūšių daržovių, tarp kurių ir...

Gyvybės, vaisingumo ir grožio simbolis – granatas: ekspertė išaiškino, kaip taisyklingai išlukštenti jo sėklas (7)

Granatai kai kuriose šalyse vadinami stebuklingaisiais vaisiais. Ir ne veltui – jie pasižymi ne...

„Aukso obuoliai“ – svarainiai: stebuklingi vaisiai, stiprinantys imuninę sistemą ir širdies veiklą (16)

Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o...

Top naujienos

Ukrainos pasienyje – ženkliai pasikeitusi situacija: kitas Rusijos žingsnis gali būti lemiamas (19)

Augant įtampai aplink Ukrainos sienas, politikai Lietuvoje svarsto, kad šiuo atveju yra tikimybė,...

Prasideda eglučių pardavimai: prognozuoja, kad kaina bus 1–2 eurais didesnė (4)

Pardavėjai tradicinėse prekybos vietose rikiuoja eglutes, nors kol kas pirkėjai žaliaskarių dar...

Dulkys nurodė, kada būtų galima kalbėti apie karantiną: siunčia žinutę dėl naujos atmainos (73)

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį Kaune vakcinavosi sustiprinančią vakcinos...

Lukašenka: pasiūlysiu Putinui sugrąžinti branduolinį ginklą į Baltarusiją pareiškė, kad Krymas priklauso Rusijai (3)

Baltarusija pasiūlys Rusijai dislokuoti šalies teritorijoje branduolinį ginklą, jei analogiškų...

Už Kazį: į rinktinę grįžo tvarka ir ramybė – grįš ir didelės pergalės? (2)

Dvi pergalės iš dviejų galimų. Kazio Maksvyčio diriguojamos Lietuvos krepšinio rinktinės...

Dėl migracijos krizės VRM siūlo dar mėnesiui pasienyje pratęsti nepaprastąją padėtį papildyta (3)

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo dar mėnesiui pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje su...

Sartų ežere užfiksavo nepaprastą ir itin retą reiškinį: vos prieš kelias dienas jis stebėtas ir Kanadoje

Dusetose gyvenanti Vilija antradienį nufilmavo itin neįprastą reiškinį – Sartų ežere...

Keičiasi pluoštas eismo taisyklių: kai kurios naujovės keliuose vairuotojus privers įpročius keisti iš esmės (368)

Nuo pirmosios ateinančių metų dienos įsigalioja Kelių eismo taisyklių pakeitimai, ir dalis...

Aurimas Švedas ir Mykolas Katkus – apie pasaulį, kuris mūsų laukia už kampo

Vaizdas – kaip tekstas. Tokia yra 22-osios tarptautinės Vilniaus knygų mugės , kuri vyks 2022...