Medaus teikiama nauda
Medus – bičių gamybos produktas, priskiriamas gryniesiems angliavandeniams. Šaukšte medaus yra 17,3 gramo angliavandenių ir beveik visa tai – cukrus. Meduje nepavyktų rasti pagrindinių maisto medžiagų, tačiau jame yra B grupės vitaminų, vitamino C, geležies, kalio, vario, mangano ir seleno, taip pat daugybė antioksidantų.
Medus laikomas sveikesniu saldikliu nei natūralus cukrus arba dirbtiniai saldikliai.
Apie medaus naudą žmogaus organizmui būtina kalbėti, nes jis:
• padeda kovoti su audinių pabrinkimu, užkirsdamas kelią jo išplitimui;
• padeda gydyti astmą;
• padeda reguliuoti kraujo cukraus lygį;
• apsaugo širdies ir kraujagyslių, nervų bei kvėpavimo sistemas;
• slopina uždegimus.

Alavijų sulčių teikiama nauda
Iš alavijų lapų gaunamą gelį sudaro 98–99 proc. vandens. Likusiuose 1–2 proc. yra daugybė maisto medžiagų, įskaitant kalcį, choliną, varį, chromą, geležį, manganą, kalį, fosforą, cinką, vitaminus А, В1, В2, В3, В9, В12 ir С.
Negana to, alavijų gelyje yra daugiau nei 200 įvairių naudingų biologiškai aktyvių junginių: ligninų, saponinų, antrachinonų ir kitų antioksidantų. Būtent šie junginiai ir lemia daugelį naudingų alavijų savybių.
Pliusai:
• padeda kovoti su alerginėmis reakcijomis;
• slopina uždegimus;
• palaiko imuninės sistemos funkciją;
• skatina žaizdų, įskaitant nudegimus, gijimą;
• spartina infekcijų gydymą;
• užkerta kelią audinių pabrinkimui;
• užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir skatina reguliarų žarnyno ištuštinimą;
• teikiamai veikia kepenis;
• teigiamai veikia odą;
• mažina kraujo cukraus lygį.

Alavijų ir medaus derinio teikiama nauda
Kadangi abu produktai pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, iš jų pavyksta sukurti tikrą vaistą, gelbstintį toliau išvardytose srityse.
1. Svorio mažinimas

2. Pagalba užkietėjus viduriams
Bet kuris savadarbis alavijų ir medaus preparatas gali suminkštinti išmatas ir palengvinti jų judėjimą žarnynu.
3. Imuniteto stiprinimas
Meduje esančių antioksidantų ir alavijuose aptinkamų saponinų derinys stiprina imunitetą, taigi, įgalina jį daug efektyviau kovoti su ligomis ir daug patikimiau nuo jų apsaugoti.
4. Ląstelių degeneracijos proceso lėtinimas
Su amžiumi natūraliai įsibėgėja organizmo ląstelių degeneracijos procesas. Visgi kai kurių žmonių atveju degeneracija vyksta gana sparčiai ir gali išprovokuoti tokius simptomus kaip pirmalaikio senėjimo požymiai, nusilpimas, atminties suprastėjimas ir t. t. Įvairūs alavijuose ir meduje esantys antioksidantai ir mineralai gali sulėtinti ląstelių degeneracijos procesą, užtikrindami tinkamą jų maitinimą.
5. Akių būklės gerinimas
Pastaruoju metu daugelis vis dažniau susiduria su tokiomis problemomis kaip akių išsausėjimas, regimo vaizdo išsiliejimas, alerginės reakcijos. Tikėtina jų priežastis – aplinkos užterštumas ir ilgas darbas prie kompiuterio. Alavijuose esantis vitaminas A gali atjauninti ir sudrėkinti akių ląsteles. Aišku, alavijų ir medaus mišinio negalima tepti tiesiai ant akių: jis vartojamas tik per burną.
6. Žaizdų gijimas

7. Apsauga nuo mikrobų sukeliamų susirgimų
Ir alavijai, ir medus pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl gali padėti kovoti su organizmą atakuojančiais virusais ir taip užkirsti kelią ganėtinai sunkioms ligoms.
8. Energijos lygio kėlimas
Kas rytą vartojant alavijų ir medaus mišinį pavyks pastebėti akivaizdžių energijos lygio pokyčių – entuziazmo užsiimti bet kuria veikla gerokai padaugės. Taip įvyksta dėl alavijuose esančio kalio ir iš medaus gaunamų antioksidantų, natūraliai didinančių energijos atsargas ir neleidžiančių joms išsekti.
9. Savijautos gerinimas nėštumo metu
Alavijuose gausu vitamino C ir folio rūgšties, o medus turi daug antioksidantų, taip pat vitamino E. Šios maisto medžiagos daro didžiulę teigiamą įtaką besilaukiančios moters organizmui ir būsimo kūdikio sveikatai. Vis dėlto prieš vartodama alavijų ir medaus mišinį, besilaukianti moteris privalo pasikonsultuoti su gydytoju.
Besaikio vartojimo keliama rizika
Alavijų ir medaus derinys, kaip tenka įsitikinti, pasižymi begale pranašumų, tačiau svarbu suprasti, kad vartojamas dideliais kiekiais naudos jis gali ir neduoti.
Pirmiausia, besaikis alavijų sulčių vartojimas gali išprovokuoti virškinimo trakto problemas.
Pernelyg didelės alavijų lapų minkštimo dozės, remiantis mokslinių tyrimų išvadomis, gali sukelti eritrocitų kiekio sumažėjimą, pabloginti spermatozoidų kokybę ir išprovokuoti centrinės nervų sistemos disfunkciją. Aišku, vargu ar kas įstengtų alavijus vartoti tokiais kiekiais, kad pasireikštų neigiamas jų poveikis, tačiau žinoti, kad toks apskirtai įmanomas, vis dėlto būtina.
Be saiko vartojant medų didėja diabeto ir nutukimo rizika. Pernelyg didelis medaus kiekis gali turėti negatyvų poveikį kasos ir inkstų darbui.
Klasikinis receptas su alavijais ir medumi
Norint pasigaminti alavijų ir medaus preparatą pagal tradicinį receptą, reikia vadovautis tokiomis proporcijomis:
2 šaukštai alavijų minkštimo
ir 1 šaukštas medaus.
Abudu ingredientus reikia gerai sumaišyti iki vienalytės masės. Šią tyrę reikia vartoti kiekvieną rytą, likus 30 minučių iki pusryčių.