aA
Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų.
Kruopos
Kruopos
© Shutterstock

„Grūdinių kultūrų produktai yra itin reikalingi sveikatai. Pagal sveikatingumo rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną. Pastebime, kad šios kategorijos prekėmis domisi ir pirkėjai. Įvairiausias kruopas žmonės ruošia ne tik kaip garnyrą, bet jas deda į sriubas, troškinius, kruopomis netgi praturtina salotas“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, kiekvieną grūdą sudaro trys dalys: sėlenos, daigioji dalis ir vidinis branduolys. Kiekvienoje jų esama skirtingų maistinių medžiagų, būtent todėl mitybos specialistai rekomenduoja rinktis viso grūdo dalių produktus, kuriuose gausu geležies, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, viso grūdo produktai užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą, rašoma pranešime spaudai.

Kruopos
Kruopos
© Shutterstock

Maisto ekspertė teigia, kad viso grūdo produktus į kasdienę mitybą įtraukti yra labai paprasta. Anot jos, dieną būtų galima pradėti nuo dubenėlio viso grūdo košės. Kruopomis galima gardinti ir sriubas arba gaminti šviežių arba keptų daržovių salotas jas derinant su mėgstama mėsa, žuvimi arba fetos sūriu. Įvairiausios kruopos puikiai tinka ir blynų gamyboje. Iš jų taip pat galima paruošti ir vegetariškus įdarus, kurie puikiai tiks įdarant paprikas, cukinijas ar kitas mėgstamas daržoves.

V. Juodkazienė dalijasi dar keliais faktais ir mėgstamiausių bei naudingiausių kruopų panaudojimo būdais.

Miežiai. Prisiminus močiutės troškinius, atmintyje turėtų iškilti gana dažna sudedamoji jų dalis – miežiai. Jie ne tik tinka įvairiems troškiniams, bet ir yra labai naudingi. Juose gausu skaidulų, antioksidantų, mineralų, tokių kaip selenas ir varis, kalcio, geležies bei organizmui svarbių baltymų, todėl miežius dažnai rekomenduojama valgyti sportininkams. Tiesa, žmonėms, kurie yra jautrūs glitimui, šių kruopų vertėtų vengti.

Grikiai. Gera žinia – šios kruopos, kitaip nei miežiai, puikiai tinka ir glitimo netoleruojantiems žmonėms. Be to, grikiai itin maistingi ir lengvai virškinami, juose gausu antioksidantų: liuteino, rutino, zeaksantino, kvercetino ir mangano, taip pat atspariojo krakmolo. Grikius galite valgyti kaip košę, pagardintą riešutais ar šviežiais vaisiais, galite kepti grikių apkepus ar naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. O štai grikių miltai puikiai tiks ir blynams, ir pyragams.

Ryžiai, bulguro kruopos ir grikiai
Ryžiai, bulguro kruopos ir grikiai
© Shutterstock

Bolivinės balandos. Supermaistu vadinamos bolivinės balandos neabejotinai vertos vienų sveikiausių ir naudingiausių sėklų titulo. Jose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų, esama magnio, geležies, cinko ir B grupės vitaminų. Tiesa, prieš gamindami bolivines balandas būtinai jas perplaukite, kad pašalintumėte saponino sluoksnį – sėklas dengiančią karčią medžiagą. Bolivinės balandos vartojamos gaminant blynus, košę su pienu, tinka ir į daržovių sriubas bei mėsos kukulius.

Bulguras. Iš tiesų tai nėra atskira grūdinė kultūra – bulguras gaunamas išvalius, apvirus, išdžiovinus ir susmulkinus kviečių kruopas. Tai nereiškia, kad bulguro kruopos mažiau maistingos, tačiau būtent dėl to jos greitai paruošiamos. Bulguru gardinkite sriubas ar dėkite į salotas – ypač gardu su sultenėmis, kiaušiniais ir moliūgų sėklų aliejumi.

Rudieji ryžiai. Jei mėgstate ryžius, tikrai nepralošite baltuosius pakeitę rudaisiais. Pastarieji yra kur kas sveikesni, nes gaminami iš neskaldytų grūdų, taigi jie ir maistingesni, ir kur kas lėčiau kelia cukraus kiekį kraujyje.

Avižos. Tarp labiausiai vertinamų kruopų garbingą vietą užima avižos, galinčios apsaugoti net nuo vėžio. Šios kruopos yra skaidulų, fosforo, vario, magnio ir cinko šaltinis. Vis tik virti avižas reikia atsargiai, nes pervirtos jos suteikia daug mažiau naudos. Apskritai geriausia jas valgyti nevirtas arba apvirtas tik truputį.

Kruopos
Kruopos
© Shutterstock

Burnočiai. Šios pseudokruopos itin populiarios Azijoje. Jose gausu baltymų, kalcio, magnio, kalio, folio rūgščių, foliatų ir daug kitų maistinių medžiagų, taigi dėl naudingų savo savybių jos sparčiai plinta ir kituose kraštuose. Taip pat burnočiai daugumą maistingųjų medžiagų yra sukaupę pačiame grūde, o ne išoriniame luobe, taigi net apdorotos šios kruopos yra pakankamai naudingos.

Soros. Sorose nėra gliuteno, tačiau 60 g šių grūdų randama net 6 g baltymų. Taip pat jose gausu B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo, silicio bei skaidulų. Skonis primena riešutus, tad dėl aromato prieš apdorojant siūloma soras šiek tiek pakepinti. Jos itin dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais patiekalais ir ypač tinka košėms.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(58 žmonės įvertino)
4.5862

Sandrija Čapkauskienė įvardijo, kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną ir kodėl nevertėtų išmesti jų žievelių (20)

Mandarinai – artėjančių švenčių simbolis, o jau visai arti tas malonus mandarinų...

Burokėliai: kuo naudinga ši rudeninė daržovė ir ką iš jos pasigaminti namuose?

Rudenį parduotuvių lentynose kaip niekada gausu skirtingų rūšių daržovių, tarp kurių ir...

Gyvybės, vaisingumo ir grožio simbolis – granatas: ekspertė išaiškino, kaip taisyklingai išlukštenti jo sėklas (7)

Granatai kai kuriose šalyse vadinami stebuklingaisiais vaisiais. Ir ne veltui – jie pasižymi ne...

„Aukso obuoliai“ – svarainiai: stebuklingi vaisiai, stiprinantys imuninę sistemą ir širdies veiklą (16)

Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o...

8 kruopų rūšys, kurių turėtų būti kiekvieno virtuvėje: gali apsaugoti net nuo vėžio (20)

Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą , todėl ruošiant...

Top naujienos

Čaplinskas: yra pagrindo manyti, kad omikron yra dar labiau užkrečiamas už deltą (46)

Naujoji koronaviruso omikron atmaina bent dėl kelių aspektų kelia susirūpinimą mokslininkams.

Įspėja ruošti dar vienam kainų šuoliui: kitąmet brangs geriamas vanduo (21)

Lietuvoje augant energetikos sąnaudoms, kitais metais gyventojams brangs geriamasis vanduo ....

Pavojų dėl omikron atmainos paskelbusi gydytoja: pacientams pasireiškia neįprasti simptomai (60)

Su koronaviruso omikron atmaina siejami simptomai, kiek kol kas pavyko užfiksuoti, yra lengvi, teigia...

Lietuvoje – 584 nauji koronaviruso atvejai, mirė dar 23 žmonės papildyta

Praėjusią parą nustatyti 584 nauji COVID-19 atvejai, mirė 23 žmonės, rodo pirmadienį...

Greičio mėgėjams pakirpo sparnus: keliuose atsirado dar 56 vidutinio greičio matuokliai (4)

Valstybinės reikšmės keliuose veikia dar 56 vidutinio greičio matavimo sistemos. Iš viso...

Koalicijos partneriai vieni apie kitus nebepatyli: tik noras pasirodyti ar rimti byrėjimo ženklai (127)

Įtampos valdančiosios koalicijos sudėtyje ir toliau nesibaigia. Šį kartą klausimų apie...

D+Gabrielė Chmieliauskaitė

Genijų paslaptis slypi ne aukštame IQ: 7 mąstymo strategijos, kurias naudojo didieji pasaulio protai

Kaip genijams kyla idėjos? Kas būdinga mąstymo stiliui, kuris sukūrė „Moną Lizą“, taip pat...

Jonas Nainys prisipažino: viešbutis, kurį įsirenginėjo su žmona, jam nebepriklauso (37)

Ko gero nerastume žmogaus, nenorinčio praturtėti, o kur dar tai lydintis žinomumas, populiarumas,...

Tvari ir darni Lietuva. Verslams teks žaisti pagal naujas taisykles, proveržis – net juodais laikomuose sektoriuose miestų sąrašas (2)

Žurnalas „Reitingai“ kartu su portalu „Delfi“ atliko didelio masto unikalų tyrimą apie...

Islandijos pigių skrydžių bendrovė „Play“ steigs biurą Vilniuje (1)

Nauja auganti Islandijos pigių skrydžių bendrovė „Play“ ką tik paskelbė gruodį ketinanti...