Dauguma žmonių maisto produktus skirsto į „sveikus“ ir „nesveikus“, stengdamiesi susitelkti tik ties pirmuoju variantu. Tačiau mitybos specialistai teigia, kad toks požiūris yra neteisingas – demonizuoti maisto nereikėtų. Galite valgyti viską, net jei norite numesti svorio. Svarbiausia – kontroliuoti porcijas ir nepamiršti fizinio aktyvumo.

„Saldumynai, tortai ir pyragai – tai maistas su „tuščiomis“ kalorijomis. Jokios ypatingos vertės orgnizmui jie nesuteikia, tačiau puikiai limpa prie šonų ir pilvo. Tačiau nemanykite, kad saldumynai yra absoliutus blogis. Yra maisto produktų, kurie organizmui gali pakenkti dar labiau“, – svetainėje „DoctorPiter“ įspėja mitybos specialistė Trista Best.

Ekspertai atskleidžia, kokių „sveikų“ maisto produktų nereikėtų įtraukti į savo kasdienį racioną, nepaisant visų rinkodaros gudrybių.

Džiovinti vaisiai

Supraskime vieną dalyką: jie yra naudingi, jei valgomi saikingai. Esmė ta, kad abrikosai ir džiovintos slyvos gali turėti kur kas daugiau cukraus nei jūsų mėgstamiausi šokoladiniai saldainiai.

„Nors vaisiai paprastai laikomi sveiku maistu, džiovinti vaisiai dažnai turi daug cukraus ir kalorijų. Be to, jie maži, todėl jų lengva suvalgyti kur kas daugiau nei šviežių vaisių ar net saldumynų. Tad juos valgykite, bet tik po truputį“, – paaiškino T. Best.

Granola

Kai mąstome apie sveikus pusryčius, ranka tarsi pati pradeda siekti granolos. Tačiau bet kokie saldūs dribsniai, įskaitant ir granolą, yra tiesiog angliavandenių bomba. Suvalgę tokio maisto, greitai išalksite, o kraujyje smarkiai padidės cukraus kiekis.

Norite sveikų pusryčių, kurie nepakenktų jūsų figūrai? Tuomet rinkitės avižinius dribsnius be priedų, vištų kiaušinius, lapinius žalumynus, avokadus ir pilno grūdo duoną.

Batonėliai

Greitai užkąsti norintys pirkėjai parduotuvėse gali rasti batonėlių, pagamintų iš granolos, šokolado ir sausainių. Ant pakelio dažnai puikuojasi užrašai „Suteiks energijos“, „Mažiau cukraus“, „Naudingas sveikatai“.

„Tačiau toks batonėlis gali turėti daugiau kalorijų nei įprastas šokoladukas. Pasirodo, naudos iš jų beveik nėra, o suvalgysite daug daugiau, negu reikia. Po tokiais pavadinimais kaip fruktozė, dekstrozė, agava, rudųjų ryžių sirupas slepiasi cukrus“, – pažymi T. Best.

Kur kas naudingesniu užkandžiu gali tapti baltyminis batonėlis. Tačiau vėlgi reikia atkreipti dėmesį į jo sudėtį. Jame turėtų būti išrūgų baltymų koncentrato, kakavos ir kuo mažiau kitų ingredientų.

Jogurtas

Šiuo atveju nauda taip pat priklausys nuo sudedamųjų dalių. Nepasitikėkite vien etikete – joje galima įrašyti bet ką. Dauguma vaisinių jogurtų turi apie du arbatinius šaukštelius cukraus ir įvairių dažiklių bei kvapiųjų medžiagų.

Norite, kad jogurtas tikrai būtų naudingas? Rinkitės natūralų, baltą jogurtą, o kad jį būtų skaniau valgyti, įsiberkite riešutų, vaisių ar uogų.

Paruoštos sriubos

Daug įmonių, siūlančių jau gatavas sriubas, jas pristato kaip „sveiką maistą, nekenkiantį figūrai“. Tačiau iš tikrųjų sveikiausia sriuba yra ta, kurią patys išsiverdate namuose, kontroliuodami jos sudėtį.

„Jau paruoštos sriubos (ypač konservuotos) gali turėti daug druskos ir skonio stipriklių, tačiau jose bus mažai skaidulų ir baltymų. Todėl būkite atsargūs ir skaitykite etiketes“, – sakė mitybos specialistė T. Best.

Salotų pagardai

Salotos yra nuostabus patiekalas, kuris neabejotinai bus naudingas jūsų sveikatai. Deja, salotos lengvai praras visus šiuos privalumus, jei užpilsite jas parduotuvėje pirktu pagardu.

Tokie pagardai turi daug riebalų, druskos ir kvapiųjų medžiagų, nuo kurių jūsų patiekalas taps nenaudingas. Jei norite šito išvengti, salotas gardinkite alyvuogių aliejumi, grietine, citrinos sultimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją