Tad iškart, kada perskaitysite šią apžvalgą, kviečiu parašyti seniai matytam draugui ir iki Naujųjų metų kartu aplankyti siūlomas vietas. Būtent jas dėl tam tikrų, žemiau minimų aspektų išskiriu kaip must to visit vietas per šventinį periodą. Skirtingi argumentai, skirtingos ir vietos, bet pozityvius įspūdžius iš kiekvienos garantuoju.

Gera daryti gera

Taip apibūdinčiau motyvą aplankyti šias dvi siūlomas vietas – kavinę „Sultiniai“ bei blyninę „Pirmas blynas“, kurias aš pati aplankau ir dažniau, nusižengdama savo auksinei taisyklei – kasdien pietauti skirtingoje vietoje. Nesupraskite manęs klaidingai, aš neskatinu žiūrėti į šias vietas kaip į prašančias labdaros, atvirkščiai – skatinu jus palaikyti šias vietas puoselėjančius bei nuoširdžiai savo darbą mylinčius žmones, nuo indų plovėjos iki puikių vadovų.

Kavinę „Sultiniai“ jums esu aprašiusi apžvalgoje, kada kartu su kolege atradome penkias Vilniaus centre įsikūrusias ir pigias, iki 3 EUR pietus galinčias pasiūlyti maitinimo vietas.

Šios kavinės siela – direktorė ponia Akvilė yra tikra dama, kurią mieste vargu ar pamatysite be dailios skrybėlaitės, o pačioje kavinėje jos bendravimo šiluma yra juntama kiekvienoje dalelėje. Ar tai nėra gražus motyvas prieš Kalėdas ateiti papusryčiauti, papietauti ir ankstyvai pavakarieniauti į šią legendinę, nuo 1969 metų veikiančią vietą? Tikrai yra!

Užsukę, galėsite užsisakyti cepelinų, karbonadų, kepsnių, čenakų ir, žinoma, bandelių su įvairiais įdarais bei natūralaus, kasdien verdamo sultinio. Kainos kavinėje nesikandžioja, priklausomai nuo jūsų pasirinkto derinio sumokėsite vos kelis eurus. Nepamirškite perduoti gražių linkėjimų poniai Akvilei ar pasilabinti su šalia jūsų prie staliuko prisėdusiu kaimynu, nes dėl nedidelio kiekio sėdimų vietų, čia labai tikėtinos ir naujos pažintys!

Kavinė „Sultiniai“ dirba adresu Jogailos g. 8, Vilnius. Darbo laikas: pirmadieniais – penktadieniais 9:00 – 19:00 val., šeštadienį 10:00 – 18:00 val., sekmadienį ilsisi.

Kita vieta, kurioje nuo pat įėjimo pajusite kūną užpildysiančią šilumą, yra blyninė „Pirmas blynas“, kurią visai neseniai taip pat buvau jums aprašiusi platesnėje apžvalgoje. Į šią vietą eikite ir planuokite neskubėti tiek dėl to, kad patys pasimėgautumėte aplinka ir maistu, tiek dėl joje dirbančių neįgalių žmonių bei jų darbo tempo. Šie žmonės nuoširdžiai stengiasi, kad jūsų pietūs ar kavos puodelis taptų ypatingas, nors tai gali ir truputį užtrukti.

Man teko didelis džiaugsmas susipažinti su beveik visa kavinės komanda, pabendrauti ir nusifotografuoti. Turiu pripažinti, kad iškart pajutau tai, ko ir siekia šios vietos įkūrėjas olandas Timas – jie yra graži didelė šeima, kurioje vienas kitu pasitiki, padeda ir kartu puoselėja šį socialinį verslą.

Blynai restorane karaliauja ne vien pavadinime, o ir jų meniu, kuriame rasite įvairių blynų su saldžiais arba sūriais įdarais. Šalia jų galėsite užsisakyti įvairių karštų, šaltų nealkoholinių gėrimų.
Šiuo metu blyninėje vyksta ne didelis remontas, bet ji veikia ir laukia mūsų visų!

Blyninė „Pirmas blynas“ dirba adresu Konstitucijos pr. 12A, Vilnius. Darbo laikas: antradieniais –penktadieniais 11:00–15:00 val., šeštadieniais dirba 11:00–18:00 val., sekmadienį ir pirmadienį ilsisi.

Per dovanų pirkimo maratoną

Nors labai linkiu, kad neįkliūtumėte ar jau neįkliuvote į dovanų pirkimo maratoną, bet jeigu vis dar planuojate apsilankyti kuriame nors iš prekybos centrų ir ten rasti jūsų artimiausiems tinkamų dovanų, tai tuo pačiu tuomet nepamirškite ir papietauti. Tokiems šventiniams pietums labai tiks prekybos centre „Panorama“ įsikūręs daugybės maitinimo vietų ansamblis – „Gourmet Panorama“.
Naujos koncepcijos gastronomijos namai po vienu stogu subūrė net 20 kokybiško maisto parduotuvių: mėsos, žuvies, jūros gėrybių, prabangių gėrimų, kepinių, desertų ekologiško maisto, tad, pietaujant, akimis tikrai galėsite rinkti dovanas iš šalia esančių parduotuvėlių prekystalių.

Ši vieta man patinka dar ir dėl to, jog čia galiu eiti visą savaitę, bet pasirinkti vis kito maisto tiekėjo siūlomus dienos pietus.

Vis dėlto čia turiu ir savo favoritą – „Saigon vietnamietiška virtuvė“, kurių verdamas Pho - natūralus sultinys su jautiena, ryžių makaronais, šviežiomis ir prieskoninėmis žolelėmis yra tikra maisto bomba. Man šio patiekalo skonis toks ryškus, kad net ir dabar, rašant apžvalgą šiltai namuose, jį prisimenu. Aš visuomet užsisakau mažą Pho porciją (5 EUR), po kurios jaučiuosi labai soti. Mėgstantys valgyti aštriau, šį patiekalą gali pasigardinti čili pipiriukais ar česnakiniu actu, kurie padėti ant baro atskirai.

Maitinimo vietos prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ dirba kasdien 10:00 – 22:00 val., adresas Saltoniškių g. 9, Vilnius.

Prabangus žavesys

Negaliu nepaliesti ir šios temos, nes kartais galvoju, jog tarp tam tikrų maitinimo ir ne tik vietų vyksta konkurencija dėl gražesnių šventinių dekoracijų. Žinoma, nuo to laimi mūsų visų akys, miestas sužiba ryškesnėmis spalvomis, o ir socialiniuose tinkluose netrūksta spalvingų asmenukių.

Šiemet tikriausiai vienbalsiai desertinė-kavinė „Sugamour“ laimėtų gražiausios vitrinos Vilniuje konkursą, nes išorės dekoracijos nepalieka nei vieno abejingo ar bent jau stabteliančio pasižiūrėti įdėmiau.

Restorano "Sugamour" kalėdinės dekoracijos

Kaip ir ankstesniais metais, šios vietos dekoru rūpinasi Mantas Petruškevičius, kuris su komanda šiemet Vokiečių gatvei suteikė ypatingos drąsos ir pastatą dekoro ryškiai raudona spalva, naudojo daug gyvų eglės šakų, kaspinų ir, žinoma, šiltai geltona spalva šviečiančių lempučių.

„Sugamour“ turi verslo pietų pasiūlymą, kuriame pateikiama dienos sriuba, salotos bei trys karšti patiekalai, iš kurių bent vienas bus tinkamas ir vegetarams. Taip pat galite užsisakyti patiekalų ir iš bendrojo jų meniu ar, priėjus prie desertų baro, iškart išsirinkti patikusį spalvingą gardėsį. Nusiteikite, už prabangų žavesį reikės ir atitinkamai sumokėti.

Desertinė „Sugamour“ dirba adresu Vokiečių g. 11, Vilnius. Darbo laikas: pirmadieniais – ketvirtadieniais bei sekmadieniais 8:00 – 23:00 val., penktadienį ir šeštadienį dirba 8:00 – 00:00 val.

Jeigu reikėtų išrinkti vieną dažniausiai šventes apibūdinantį epitetą, TOP penketuke atsidurtų žodis – stebuklinga. Iš tiesų šiuo laikotarpiu apie stebuklus kalbame vis dažniau, tad per savo pietų pertrauką apsilankius restorane „Stebuklai“, juos gal ir pavyks pajusti.

Šiuo laikotarpiu pasipuošęs restoranas man patiko, nes nepersistengė su blizgučiais, bet skoningai įžiebė savo eglučių parką ir taip sukūrė labai jaukią aplinką. Kartais juk reikia tiek ne daug!
Verslo pietums šis restoranas jums pasiūlys dienos sriubą, salotas bei kelis karštus patiekalus, taip pat galimybę rinktis iš trumpo konkretaus a la carte. Ir jeigu ne dėl glamūrinės išvaizdos, tai dėl maisto kainodaros šią stebuklingą vietą galiu priskirti prabangaus žavesio kategorijai. Papietauti čia be 10 EUR gali nepavykti, bet turiu pripažinti, kad maisto spalvų gama čia didelė ir verta šių kainų.

Restoranas „Stebuklai“ dirba adresu Gynėjų g. 14, Vilnius. Darbo laikas: pirmadieniais – trečiadieniais bei sekmadienį 8:00 – 17:00 val., ketvirtadieniais – šeštadieniais 8:00 – 23:00 val.