Atrasti vietas man padeda mano mėgiami pasivaikščiojimai, nes apsidairius aplink, nustebsite, kiek visko anksčiau nematėte, pravažiuodami automobiliu ar kita transporto priemone. Dar vienas būdas atrasti naujas vietas – skaityti apie maistą rašančių žmonių tinklaraščius, naujienų portalus, bendrauti su gastronomijos pasaulyje veikiančiais ar jam prijaučiantiems žmonėmis. Šiandieną aprašomą vietą aš pastebėjau vienos garsios Lietuvoje tinklaraštininkės „Instagram“ paskyroje ir iškart pasižymėjau savo atradimų sąraše, kuris visuomet su manimi telefone.

Naujamiestyje, šalia loftų ir įvairaus tipo maitinimo vietų (netoliese tikrai yra visokio tipo virtuvių), pravėrus vienas niekuo labai ypatingas duris, pateksite į atvirkščiai – labai ypatingai jaukią „Žalias bufetukas“ erdvę, kuriose jus maloniai sutiks kelios čia dirbančios moterys.

„Žalias bufetukas“

Kadangi lankiausi pirmą kartą, vienos iš jų buvau instruktuota, kad dienos pietums galiu rinktis: sriubą (pilną, pusė porcijos), karštą patiekalą ir gaivos arba vandens. Už pilną komplektą mokama 6 EUR, už atitinkamai komplektą su puse porcijos sriubos – 5,5 EUR.

„Žalias bufetukas“

Tądien, kada pietavau, galėjau rinktis trintą vištienos sriubą su skrebučiais, burgundišką jautienos troškinį, vištienos skrandukus, žuvies kapotinius, lazaniją su varške ir špinatais bei kiaulienos šnicelį su pievagrybių padažu. Pasirinkau pusę porcijos sriubos, kiaulienos šnicelį su grikiais bei kopūstų salotomis ir stiklinę gaivos. Kaip ir minėjau, už tokį derinį sumokėjau 5,5 EUR.

„Žalias bufetukas“

Ar skanu? Pradėjus valgyti sriubą, iškart pasigailėjau, kad užsisakiau ne pilną jos porciją. Sriuba buvo tobulo skonio! Tiršta, aromatinga, spalvinga sriuba, pagražinta ir paskaninta skrebučiais su jų pačių kepta duona tikrai buvo viena skaniausių mano valgytų.

Labai natūralu, kad sriubai užkėlus tokią aukštą kartelę, to paties tikėjausi ir iš antro užsakyto patiekalo – kiaulienos šnicelio ir jo sulaukus, turėjau save pabarti. Nereikia kelti didelių išankstinių lūkesčių! Nepagalvokite, kad buvo neskanu, tiesiog vaizdas ir skonis buvo pakankamai įprasti bei toli gražu neprilygo tai sriubos charizmai.

„Žalias bufetukas“

Grįžtant prie pačio šnicelio (jausmų su skambiais epitetais jau pakanka), tai man patiko jo laukti ir sulaukti ką tik iškepto, dar pakankamai karšto ir traškaus. Šalia pasirinkau grikių garnyrą, kuris patiekalo tikrai nesugadino. Gausiai užpiltas pievagrybių padažas galėjo būti pateiktas ir atskirame indelyje, taip patiekalą galima pateikti estetiškiau ir toks yra dažnas mano patarimas maitinimo vietoms. Dar man patiko principas, kad salotų baras veikia savitarnos principu. Į karšto patiekalo kainą įeina vienų pasirinktų salotų indelis.

Ar greita? Atvykome prieš 12 val., dar galėjome rinktis iš kelių laisvų staliukų, kurie netrukus jau buvo užimti kitų pietaujančių. Kadangi maistą užsisakysite ir už jį sumokėsite iškart, tai greiti pietūs čia garantuoti.

Mano atveju, užsisakius antrajam patiekalui karbonadą, buvau informuota, kad teks palaukti apie 10 minučių, bet ir toks laiko tarpsnis neprailgo, nes mėgavausi sriuba ir smalsiai dairiausi aplink. Bufetuke papietavau per gerą pusvalandį.

Kas įdomu? Po pietų pakalbinau čia dirbančias moteris, jos pristatė, kad ši vieta dirba nuo balandžio mėnesio, tad tik dar kartą įsitikinau, kad „Pietų pertrauka“ vietos niekada nesibaigs – vietų yra tiek daug, kad tik spėk pietauti.

Bufetuko erdvė pakankamai maža, bet jauki. Joje yra didelis maisto užsakymo – atsiėmimo baras, salotų ir gėrimų savitarnos erdvė. Tuomet mažesni ir didesni staliukai bei, žinoma, žalias senovinis bufetas, kuriame išdidžiai sustatytos krištolinės taurės. Mano apsilankymo metu viduje dar žibėjo kalėdinė eglutė, primenanti visai neseniai praėjusias gražiąsias žiemos šventes.

„Žalias bufetukas“

Dar viena šios vietos įdomybė – maisto išsinešimo pakavimas. Jeigu skubėsite ar norėsite pasiimti maisto savo vakarienei, jį jums sudės į 0,15 euro kainuojančius nedidelius stiklainiukus, kuriuos vėliau grąžinus, šį depozitinį mokėjimą atgausite!

Patys save jie pristato, kad: „[...] laikosi kulinarinių tradicijų ir dalinasi valgomais vaikystės prisiminimais. Kiekvieną ankstyvą rytą kruopščiai pas kaimo ūkininkus atsirenkame šviežius produktus ir tik tada sudarome vienos dienos valgiaraštį. Mūsų kasdien vis naujas meniu – siauras, kokybiškai ir skaniai gaminame 5-6 patiekalus pasirinktinai. Kulinarinį paveldą atspindi ir mūsų ruošiami naminiai skanėstai: ruginė duona, įvairūs kepiniai ir desertai, naminė gira.“

Trumpa išvada, kad jeigu ši vieta iš išorės ir nėra kažkuo labai išsiskirianti, tai užtenka tik praverti duris, kad suprastum, jog čia rasite su meile pagamintą maistą, kuo pasididžiuoti gali ne visi išreitinguoti restoranai.

Atsiskaityti galima tiek grynais, tiek kortele. Arbatpinigiais galite atsidėkoti už čia dirbančių moterų šypseną ir energiją prie maisto užsakymo baro.

„Žalias bufetukas“ dirba adresu Ševčenkos g. 19, Vilnius. Darbo laikas: kol kas šiokiadieniais 9:00 – 18:00 val., bet girdėjau, kad yra planų pradėti dirbti ir savaitgaliais. Jų Facebook paskyra.