aA
Kadangi DELFI skaitytojai nėra tik vilniečiai, o mano pietų pertraukos apžvalgos dažniausiai būna būtent iš sostinės maitinimo vietų, tad taisau padėtį ir šia apžvalga tikiuosi bent truputį pradžiuginti gyvenančius provincijoje. Negalvokite, jog noriu įžeisti, bet tokio mažo miestelio kaip Merkinė pavadinti kitaip neišeina. O perskaitę toliau, netgi pamatysite, kad tokios aprašomos vietos aš šiam kraštui labai pavydžiu.
Šilo kopa
Šilo kopa
© Asmeninis albumas

Atvykimo istorija čia yra gana paini, nors ir esu kilusi iš Alytaus (nuo kurio Merkinė yra vos pusvalandis kelio), bet miestelį nusprendėme aplankyti, važiuodami iš dar vieno Dzūkijos pasididžiavimo – Druskininkų. Tik šįkart minėtas miestas didžiuotis neturėjo kuo: savaitgalį rasti laisvą staliuką papietauti ir nelaukti savo užsakyto maisto valandą buvo tikras stebuklas, tad mes nieko nelaukdami, pajudėjome į Merkinę. Tikslas buvo aiškus – aplankyti kavinę – bistro „Šilo kopa“, kuri žinią apie save jau spėjo paskleisti visoje Lietuvoje.

Šilo kopa
Šilo kopa
© Asmeninis albumas

Ir ką jūs manote? Mums atvykus, laisvų staliukų ir čia nebuvo! Tiesa, labai greitai vienas atsilaisvino, tad mes prisėdome jaukioje nedidelėje terasoje. Neilgai trukus, jau savo rankose laikome meniu, kuris iš abiejų pusių atspausdintas ant paprasto A4 formato lapo. Investuoti į meniu dizainą čia tikrai nebūtų draugiška aplinkai, nes patiekalai meniu keičiasi kasdien! Paprasta spauda ir šis faktas tikrai suintriguoja, tad mes nekantraudami užsisakome užkandį – šmalcą (lydyti kiaulienos riebalai su prieskoniais) su namine duona, svogūnų pagardu ir naminėmis marinuotomis bei raugintomis daržovėmis (4,8 EUR) bei pagrindinius patiekalus: moliniame inde užkeptus grikius su spirgučiais, miško grybais, lietuvišku varškės sūriu ir čiobreliais (6,5 EUR), šviežius, rankų darbo pilno grūdo miltų virtinius, įdarytus baravykais ir patiektais su kietuoju karvės pieno sūriu (8,9 EUR), bulvinę bandukę, įdarytą šviežiomis voveraitėmis, daržovėmis ir šviežiai raugintais kopūstais (5,5 EUR). Kitų tądien meniu buvusių patiekalų neperrašysiu, jų pavadinimus ir kainas galite matyti nuotraukose.

Šilo kopa
Šilo kopa
© Asmeninis albumas

Ar skanu? Užkandis, kurį labai draugiškai pasidalinome, sudomino, nes nei vienas nebuvome valgę šmalco. O čia prie jo buvo puikiai priderinti ir kiti priedai, kurių skonis tiek individualiai, tiek valgant kartu kelis, buvo ryškus. Daržovės lengvai paraugintos, išlaikiusios savo traškumą.

Šilo kopa
Šilo kopa
© Asmeninis albumas

Antruosius patiekalus specialiai užsisakėme skirtingus, nes vėlgi draugiškai paragavome patiekalų vieni iš kitų. Verdiktas arba bendra mūsų visų nuomonė, jog reikia atsistoti ir garsiai paploti, skirti komplimentus ar tiesiog gerus arbatpinigius šiems žmonėms, kurie sugeba iš tokių paprastų ingredientų sukurti tokius unikalius ir gardžius šedevrus. Viskas čia buvo su stulbinančiu pajautimu tiek skoniui, tiek pateikimui. Atvažiuokite įsitikinti patys.

Ar greita? Meniu viršuje puikuojasi užrašas „Meniu neskubantiems“, tad kritiškai vertinti šio kriterijaus negaliu. Tai tikrai nebus jūsų greičiausi pietūs ar vakarienė, bet čia ir neturėtumėte važiuoti, jeigu tokių norite. Meniu neskubantiems reiškia, kad jūs turite norėti neskubėti, neskubėti sulaukti unikalaus potyrio, kurį jums suteiks gardus, naminis ir ką tik tik jums paruoštas maistas.
Tiesa, jeigu viršuje dėl greičio pakritikavau Druskininkus, tai netgi neskubant „Šilo kopoje“, mums maistas buvo pristatytas per pusvalandį. Mūsų vėlyvi pietūs truko truputį virš valandos.

Šilo kopa
Šilo kopa
© Asmeninis albumas

Kas įdomu? Įdomiausia, žinoma, yra pats faktas, kad mažame miestelyje, kuris turi vos kelias lankytinas įžymybes apylinkėse, gali atsidaryti tokia specifinė maitinimo vieta. Bet ji čia atsirado būtent dėl to, jog tokios jaukios vietos atsigerti kavos ir suvalgyti ne kotletą su bulvių koše, Merkinėje nebuvo. Nepatikėsite, bet šią verslo avantiūrą ėmėsi įgyvendinti iš jau mano minėto miesto Druskininkų kilusios moterys – mama su dukra, kurioms Merkinė ir Dzūkijos kulinarinis paveldas labai imponuoja.

Šilo kopa
Šilo kopa
© Asmeninis albumas

Bistro viduje staliukai išstatyti taip glaudžiai, jog pasidalinti užkandžiais galėsite net ir su kaimynais. Galiu tik įsivaizduoti, kaip jauku čia yra žiemos metu, kada jauti nuo gretimo stalo garuojančią arbatą, o pats mėgaujiesi ką tik iškeptais varškėtukais. Vasaros metu lauke veikia net dvi terasos, turinčios taip pat po ne daug šalia vienas kito sustatytų stalelių.

Ir jeigu atvyksite čia savaitgalį, labai tikėtina, kad bistro pamatysite šias dvi besišypsančias moteris, kurioms dėl didelio lankytojų srauto jau reikalinga ir papildomų žmonių pagalba. Tiek vietinių, tiek iš visos Lietuvos užsukančių lankytojų ar net užsieniečių čia netrūksta.

Trumpa išvada – ši vieta puikiai įrodo, jog interjere nereikia ryškių detalių, o nugludintose lėkštėse molekulinės virtuvės šedevrų. Reikia meilės gamybai bei suteikti svečiams galimybę atsikvėpti, ramiai ir skaniai pavalgyti aplinkoje, kuri tavęs neįpareigoja, o atvirkščiai – gali išlaisvinti.

„Bistro“ dirba adresu Vilniaus g. 12, Merkinė. Jų darbo laikas trečiadienį 13:00 – 19:00 val., ketvirtadienį – sekmadienį 12:00 – 20:00 val. (ketvirtadienį iki 19:00 val., sekmadienį iki 18:00 val.), o pirmadieniais ir antradieniais ilsisi. Facebook paskyra.

Tinklaraštis „Pietų pertrauka“
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(73 žmonės įvertino)
4.3973

Trys vėlyvųjų pusryčių vietos: dėl vienos teks vykti net ir į Kauną (40)

Štai ir viskas – šventės pasibaigė ir jau grįžtame į darbus, grįžtame į įprastą dienos...

5 skanios vietos sostinėje, kurias prieš šventes turėtumėte aplankyti (9)

Kaip greitai bėga laikas. Neabejoju, kad šią frazę esame pasakę kiekvienas, bet tai tiesa....

Į rūsį Užupyje pavalgyti įleidžia ne daugiau kaip tris asmenis – paslaptinga vieta traukia smalsuolius (28)

Nenustebsiu, jeigu tik perskaitysite šios apžvalgos antraštę ir vėl panirsite į interneto...

Kavinėje stoties rajone pasijautė lyg restorane: nebegali sulaikyti džiaugsmo (52)

Leiskite jums papasakoti apie dar vieną „Pietų pertrauka“ idėją, kurią praėjusią savaitę...

Kas sakė, kad sveikas maistas – neskanus: štai jums dar viena vieta papietauti (35)

Taip jau sutapo, kad antra savaitė iš eilės noriu su jumis pasidalinti atradimais iš vegetarų bei...

Top naujienos

Mirė žurnalistas Aurelijus Katkevičius (95)

Eidamas 58-uosius metus mirė žurnalistas, Lietuvos verslo dienraščio „Verslo žinios“...

Užkalnis. Nesijuokime iš Baltarusijos – pas mus ne ką džiugiau (105)

Kad Baltarusija su visais jos rinkimais yra apgailėtina pelkė, nereikia nė aiškinti. Eiliniai...

Baltarusių aktyvumas gali nustebinti net ukrainiečius: net atskiri kiemai ginasi prieš OMON'ą (12)

Protestai Baltarusijoje stipriai skiriasi nuo Ukrainos Maidano, čia į gatves išėję žmonės...

Jakilaitis siūlo surasti jo svirne paslėptą lobį: tai pirmas toks projektas Lietuvoje (25)

Atvykus į Kaltanėnus, netoli Švenčionėlių įsikūrusią didžiausią gyvenvietę Aukštaitijos...

Kad stovykloje paliktas vaikas dingo, paaiškėjo, kai jo pasiimti atvyko mama (94)

Praėjusią savaitę ypatingų vaikų stovyklos „Rožių planeta“ bendruomenė patyrė šoką, kai...

Ekspertas: Putinas ne tiek pasveikino Lukašenką, kiek įteikė jam reikalavimų sąrašą (79)

Baltarusijos rinkimų komisijos pareigūnams paskelbus apie triuškinamą esamo prezidento...

Stiliaus ekspertė sudarė sąrašą, kokie drabužiai ir avalynė bus madingi artėjantį rudens sezoną (2)

Artėjantis rudens sezonas – puikus metas atnaujinti savo įvaizdį ir pasižvalgyti naujų...

Vilnietis pasijuto apiplėštas vidury baltos dienos – vaistinėje įsigijo „auksinį" maišelį (75)

„Noriu pasidalinti istorija, kai teko įsigyti medikamentų „Gintarinėje vaistinėje". Pasijutau...

Ketvirta diena Minske po rinkimų: uždaromos metropoliteno stotys, renkasi protestuotojai su gėlėmis (168)

Minsko metropolitenas trečiadienio pavakarę paskelbė, kad uždaro virtinę stočių „siekiant...

Toksiškus santykius nutraukusi ir 80 kg atsikračiusi mergina dabar švyti: be kūno skausmų negalėjau nueiti nė 100 metrų

27-erių Alida Elizabeth Dreyer kentėjo nuo policistinių kiaušidžių sindromo, atsparumo...

|Maža didelių žinių kaina