aA
Taip jau sutapo, kad antra savaitė iš eilės noriu su jumis pasidalinti atradimais iš vegetarų bei veganų pasaulio, kuris, griaunant visus stereotipus, yra tikrai vertas visų mūsų (įskaitant mėsos mylėtojų) dėmesio. Šį kartą papasakosiu savo įspūdžius iš dar vienos tik vegetariškus/veganiškus patiekalus gaminančios vietos – restorano ir smaližainės „Holigans“. Po klajonių Vilniaus stoties rajone dabar jie lankytojų laukia erdvesnėje vietoje Ogmios mieste.
Holigans
© Asmeninis albumas

Dar vienas smagus sutapimas, kad prieš geras tris savaites į šią vietą atvykau per savo pietų pertrauką, prieš tai sulaukusi pozityvios rekomendacijos iš netoliese dirbančių kolegų, o praėjusią savaitę buvau pakviesta ir į jų naujojo rudens meniu pristatymą maisto tinklaraštininkams. Dėl to nenustebkite, bet maisto nuotraukų iš šio restorano tikrai netruks, nors gaila, kad ne viską per degustaciją spėjau paragauti.

Pradėsiu nuo įprastų dalykų, pristatydama jums savo pietų pasirinkimą – falafelius su virtomis ir apkeptomis bulvėmis, šviežių kopūstų salotomis bei indeliu obuolių-spanguolių čatnio. Tądien dar buvo galima užsisakyti žirnių su cukinija sriubos. Komplekto su sriuba kaina yra 6,9 EUR.

Per degustaciją mums pristatė meniu naujienas: veganiškas picas su atitinkamai tofu, karamelizuotais baklažanais, paprikomis ar avinžirniais, veganiškus tacos bei vis dar veganišką kebabą, o vakaro kulminacijai kolegos pabandė ir vegetariškos/veganiškos smaližainės šedevrų.

Ar skanu? Iš avinžirnių gaminami falafeliai jau senokai yra įtraukti į mano maisto racioną, nes šis tradicinis arabiškas patiekalas yra sveikas ir maistingas kiekvienam. Vienas falafelis, paruoštas iš išmirkytų avinžirnių ir natūralių prieskonių, gali turėti apie 2 gramus augalinių baltymų ir gali netgi konkuruoti su raudona mėsa. Konkurencijos aš neskatinu, bet atsižvelgti į šio patiekalo teigiamas savybes tai jau tikrai.

Holigans
Holigans
© Asmeninis albumas

Restorane „Holigans“ falafeliai buvo labai gardūs, o prie jų pateiktas garnyras be jokių įmantrybių – tiesiog puikus. Per degustaciją pasakojau kolegoms, kad per pietų pertrauką ragauto obuolių-spanguolio čatnio tikriausiai galėčiau suvalgyti ir visą kibiriuką, nes būtent jis buvo ta vyšnaitė ant torto.

Kaip ir minėjau, per degustaciją spėjau paragauti labai ne daug (turėjau išvykti anksčiau), tad į mano lėkštę atkeliavo tik viena iš veganiškų picų, keptų tandūre. Ragavau picą „Pita“, kurios pagrindas buvo Naan paplotėlis, o ant jo kepta paprika, tofu sūris ir šalavijų – jogurto padažas. Man patiko, nors vėliau kolegų tinklaraščiuose skaičiau apie kitus to vakaro favoritus. Bus proga ir man čia dar sugrįžti.

Holigans
Holigans
© Asmeninis albumas

Ar greita? Akivaizdu, kad į šį klausimą atsakysiu, remdamasi savo pietų pertraukos patirtimi, nes per degustaciją greitis tikrai nebuvo svarbiausias rodiklis. Pietauti į šią vietą atvykau po 13 valandos, tad lengvai radau laisvą staliuką, operatyviai sulaukiau aptarnaujančio personalo (kuris tądien buvo labai jaunai žavus, nes kartu su mane aptarnavusia moterimi „dirbo“ ir jos maža dukrelė) bei užsisakyto karštojo patiekalo. Mano pietūs truko apie 30 minučių.

Kas įdomu? Kaip supratote, šioje vietoje tikrai nerasite mėsos, bet taip pat nerasite alkoholio, gėrimų su kofeinu ar pusgaminių. Visa tai yra pakeičiama į gaiviuosius natūralius gėrimus, natūraliu būdu pagamintą kavą be kofeino (kofeinas išplaunamas, naudojant ne chemines medžiagas, o vandenį ir šis procesas trunka daugiau nei 10 valandų) ir vietine, ekologiška produkcija, iš kurios net ir pomidorų padažas ar majonezas gaminami vietoje.

Dar viena įdomybė, atliepianti dabartines tendencijas, yra restorane propaguojama Zero Waste politika, kada atliekos yra kruopščiai rūšiuojamos, o dauguma naudojamų medžiagų – ekologiški.
Atvykus į šią vietą, nenustebkite atsidūrę tarsi dvejose skirtingose maitinimo vietose, nes čia erdvė yra padalinta į dvi dalis – restoraną bei smaližainę. Pastarojoje yra siūloma daugiau nei 60 rūšių tortai, iš kurių veganiškų ar be glitimo, cukraus tortų asortimentas yra didžiausias Lietuvoje.

Holigans
Holigans
© Asmeninis albumas

Restorano atviroje virtuvėje akis traukia įspūdingas tandūras – molinė kubilo formos krosnis, kuri itin populiari Indijoje bei kitose Azijos šalyse. Ši krosnis restorane atsirado vos prieš keletą mėnesių, bet meniu patiekalų gaminimą jau spėjo pakeisti iš esmės. Dabar dauguma valgiaraščio patiekalų yra ruošiami tandūre, naudojant pvz. „Maseca“ – specialios kukurūzų rūšies miltus ar kitus ingredientus.

Holigans
Holigans
© Asmeninis albumas

Trumpa išvada: man yra džiugu matyti žmones, kurie pirmiausia savo gyvenime vadovaujasi tam tikrais principais, ugdo vertybes, kuriomis vėliau mielai dalijasi ir su kitais. Šiame restorane jaučiasi tas artumo su klientu ryšys, noras mus visus supažindinti su spalvinguoju vegetarų ir veganų virtuvės pasauliu.

Restoranas ir smaližainė „Holigans“ dirba adresu Verkių g. 29, Ogmios miestas. Jų darbo laikas: pirmadieniais – ketvirtadieniais 12:00 – 20:00 val., penktadieniais – šeštadieniais 12:00 – 21:00 val., o sekmadieniais 12:30 – 18:00 val. Jų Facebook.

Tiesa, dar jų patiekalų paragauti galite ir „Downtown food hall“, Smetonos g. 5.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
3.2222

Kas sakė, kad sveikas maistas – neskanus: štai jums dar viena vieta papietauti (35)

Taip jau sutapo, kad antra savaitė iš eilės noriu su jumis pasidalinti atradimais iš vegetarų bei...

Pietų pertrauka miesto centre: pavalgiau ne tik sočiai, bet ir sveikai (40)

Jeigu dažniausiai mano pietų pasirinkime dominuoja mėsa (dar kartais žuvis), tai šiandieną...

Netikėti pietūs miesto centre: garantuoju, kad šios vietos nežinote (37)

Jeigu praėjusią savaitę pakviečiau jus pasivažinėti po Lietuvą ir atrasti legendinę maitinimo...

Papietavo mažame Lietuvos miestelyje: čia džiugino viskas, ką valgėme (35)

Šiandien noriu su jumis pasidalinti ne tik maitinimo, bet ir kitos unikalios vietos atradimu vos...

Papietavo vietnamietiškame restorane Vilniuje: sugrįžti čia nenorėčiau (126)

Jeigu praėjusi tinklaraščio „ Pietų pertrauka “ apžvalga buvo panegirikos ir kritikos...

Top naujienos

Kaip lietuvis ruošiasi transformuoti didžiųjų iššūkių drebinamą NATO? (20)

Būrio vadas, vieno didžiausio tarptautinio banko viceprezidentas, viceministras, o dabar vienas...

Lietuviai atsakė, kokį nekilnojamo turto mokestį mokėtų (20)

Gyventojai sako nepritariantys visuotiniam nekilnojamo turto (NT) mokesčio įvedimui ir tikina, kad...

Artinasi žiema: jau šią savaitę prasidės orų permainos (17)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šiltąjį ciklono sektorių. Padangė išliks debesuota, tik...

Vertingi Sujetos patarimai mitybai: jais pasinaudoję būsite kur kas sveikesni

Jeigu žmogus per visą parą negali surasti nei vienos valandos sportui – kažkas tikrai yra labai...

Sunkios ligos kamuojamas Jurgis atsidūrė beviltiškoje padėtyje: nežinau, ką man reiks pasakyti savo dukrai (166)

„Laivas skęsta, bet mane išmetė pirmąjį“, – laidoje „ DELFI diena “ sakė cukriniu...

Justinas Jarutis – atvirai apie alkoholio sukeltas bėdas ir psichologo pagalbą: po visko man būdavo žiauriai gėda

Dainininkas, roko grupės „ Freaks on Floor“ lyderis Justinas Jarutis džiaugiasi sėkminga...

Macronas ir Merkel įtraukti į naują šaltąjį karą

„Technologinis suverenumas“ yra vienas iš šiais laikais madingesnių terminų, reiškiantis...

Šis pasaulio pabaigos lėktuvas turėjo atlaikyti net atominę ataką, tačiau jį pražudė – paukštis

Štai kaip atrodo tikrų tikriausia gėda. JAV laivyno vadinamasis pasaulio pabaigos lėktuvas, esą,...

55 tūkst. eurų dvikova: ar naujausio „iPhone“ objektyvas atsilaikys prieš profesionalią kino kamerą apžvalga (77)

Šių metų „Apple“ telefonų meniu trys modeliai – „iPhone 11“, „iPhone 11 Pro“ ir...

Gydytoja įspėja apie neatsargų vaistų vartojimą: po to žmonės patenka į reanimaciją ir niekas nebepadeda (21)

DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ pokalbis apie atsparumą antibiotikams — kasmet dėl šios...