Dar vienas smagus sutapimas, kad prieš geras tris savaites į šią vietą atvykau per savo pietų pertrauką, prieš tai sulaukusi pozityvios rekomendacijos iš netoliese dirbančių kolegų, o praėjusią savaitę buvau pakviesta ir į jų naujojo rudens meniu pristatymą maisto tinklaraštininkams. Dėl to nenustebkite, bet maisto nuotraukų iš šio restorano tikrai netruks, nors gaila, kad ne viską per degustaciją spėjau paragauti.

Pradėsiu nuo įprastų dalykų, pristatydama jums savo pietų pasirinkimą – falafelius su virtomis ir apkeptomis bulvėmis, šviežių kopūstų salotomis bei indeliu obuolių-spanguolių čatnio. Tądien dar buvo galima užsisakyti žirnių su cukinija sriubos. Komplekto su sriuba kaina yra 6,9 EUR.

Per degustaciją mums pristatė meniu naujienas: veganiškas picas su atitinkamai tofu, karamelizuotais baklažanais, paprikomis ar avinžirniais, veganiškus tacos bei vis dar veganišką kebabą, o vakaro kulminacijai kolegos pabandė ir vegetariškos/veganiškos smaližainės šedevrų.

Ar skanu? Iš avinžirnių gaminami falafeliai jau senokai yra įtraukti į mano maisto racioną, nes šis tradicinis arabiškas patiekalas yra sveikas ir maistingas kiekvienam. Vienas falafelis, paruoštas iš išmirkytų avinžirnių ir natūralių prieskonių, gali turėti apie 2 gramus augalinių baltymų ir gali netgi konkuruoti su raudona mėsa. Konkurencijos aš neskatinu, bet atsižvelgti į šio patiekalo teigiamas savybes tai jau tikrai.

Holigans

Restorane „Holigans“ falafeliai buvo labai gardūs, o prie jų pateiktas garnyras be jokių įmantrybių – tiesiog puikus. Per degustaciją pasakojau kolegoms, kad per pietų pertrauką ragauto obuolių-spanguolio čatnio tikriausiai galėčiau suvalgyti ir visą kibiriuką, nes būtent jis buvo ta vyšnaitė ant torto.

Kaip ir minėjau, per degustaciją spėjau paragauti labai ne daug (turėjau išvykti anksčiau), tad į mano lėkštę atkeliavo tik viena iš veganiškų picų, keptų tandūre. Ragavau picą „Pita“, kurios pagrindas buvo Naan paplotėlis, o ant jo kepta paprika, tofu sūris ir šalavijų – jogurto padažas. Man patiko, nors vėliau kolegų tinklaraščiuose skaičiau apie kitus to vakaro favoritus. Bus proga ir man čia dar sugrįžti.

Holigans

Ar greita? Akivaizdu, kad į šį klausimą atsakysiu, remdamasi savo pietų pertraukos patirtimi, nes per degustaciją greitis tikrai nebuvo svarbiausias rodiklis. Pietauti į šią vietą atvykau po 13 valandos, tad lengvai radau laisvą staliuką, operatyviai sulaukiau aptarnaujančio personalo (kuris tądien buvo labai jaunai žavus, nes kartu su mane aptarnavusia moterimi „dirbo“ ir jos maža dukrelė) bei užsisakyto karštojo patiekalo. Mano pietūs truko apie 30 minučių.

Kas įdomu? Kaip supratote, šioje vietoje tikrai nerasite mėsos, bet taip pat nerasite alkoholio, gėrimų su kofeinu ar pusgaminių. Visa tai yra pakeičiama į gaiviuosius natūralius gėrimus, natūraliu būdu pagamintą kavą be kofeino (kofeinas išplaunamas, naudojant ne chemines medžiagas, o vandenį ir šis procesas trunka daugiau nei 10 valandų) ir vietine, ekologiška produkcija, iš kurios net ir pomidorų padažas ar majonezas gaminami vietoje.

Dar viena įdomybė, atliepianti dabartines tendencijas, yra restorane propaguojama Zero Waste politika, kada atliekos yra kruopščiai rūšiuojamos, o dauguma naudojamų medžiagų – ekologiški.
Atvykus į šią vietą, nenustebkite atsidūrę tarsi dvejose skirtingose maitinimo vietose, nes čia erdvė yra padalinta į dvi dalis – restoraną bei smaližainę. Pastarojoje yra siūloma daugiau nei 60 rūšių tortai, iš kurių veganiškų ar be glitimo, cukraus tortų asortimentas yra didžiausias Lietuvoje.

Holigans

Restorano atviroje virtuvėje akis traukia įspūdingas tandūras – molinė kubilo formos krosnis, kuri itin populiari Indijoje bei kitose Azijos šalyse. Ši krosnis restorane atsirado vos prieš keletą mėnesių, bet meniu patiekalų gaminimą jau spėjo pakeisti iš esmės. Dabar dauguma valgiaraščio patiekalų yra ruošiami tandūre, naudojant pvz. „Maseca“ – specialios kukurūzų rūšies miltus ar kitus ingredientus.

Holigans

Trumpa išvada: man yra džiugu matyti žmones, kurie pirmiausia savo gyvenime vadovaujasi tam tikrais principais, ugdo vertybes, kuriomis vėliau mielai dalijasi ir su kitais. Šiame restorane jaučiasi tas artumo su klientu ryšys, noras mus visus supažindinti su spalvinguoju vegetarų ir veganų virtuvės pasauliu.

Restoranas ir smaližainė „Holigans“ dirba adresu Verkių g. 29, Ogmios miestas. Jų darbo laikas: pirmadieniais – ketvirtadieniais 12:00 – 20:00 val., penktadieniais – šeštadieniais 12:00 – 21:00 val., o sekmadieniais 12:30 – 18:00 val. Jų Facebook.

Tiesa, dar jų patiekalų paragauti galite ir „Downtown food hall“, Smetonos g. 5.