aA
Rugpjūčio pradžioje Švedijoje prasideda vėžių valgymo vakarėlių, švediškai vadinamų „kräftskiva“, sezonas, kuris tęsiasi apie du mėnesius iki rugsėjo pabaigos. Mūsų dienomis ši šimtametė švediška tradicija išpopuliarėjo ir kaimyninėse šalyse. Eidama koja kojon su laiku, ji keičiasi ir modernėja, tačiau kai kurie „kräftskiva“ elementai nesikeičia nuo XX amžiaus pradžios, teigiama pranešime spaudai.
Tradicinė švediška vėžių valgymo šventė kräftskiva
Tradicinė švediška vėžių valgymo šventė kräftskiva
© Organizatorių nuotr.

Švedijos prekybos rūmų Lietuvoje vykdančioji direktorė Laura Burauskienė sako, kad „kräftskiva“ švedams yra svarbi vasaros pabaigos šventė su daugybe maisto, gėrimų ir linksmų dainų.

„Vėžių valgymo sezono atidarymo tradicija Švedijos kultūroje gyvuoja jau apie 100 metų. Tai laikas, kai susitinkama su draugais ir šeima, valgomi ryškiai raudoni vėžiai ir švenčiamas rudens atėjimas“, — sako Laura Burauskienė.

Laikydamiesi švediškų tradicijų, Švedijos prekybos rūmai Lietuvoje kasmet rengia didelę vėžių valgymo šventę Vilniuje. Šiais metais „kräftskiva“ Vilniuje bus švenčiama rugsėjo 2 dieną, kartu minint Švedijos prekybos rūmų Lietuvoje 20-metį.

Kaip atsirado vėžių valgymo vakarėlių tradicija ir kokie elementai būtini, norint ją surengti patiems?

Šventė atsirado dėl ribojimų

Vėžiai šimtmečius yra neatsiejama skandinavų virtuvės dalis. Tiesa, viduramžiais Švedijoje jie pirmiausia atsirado ant karališkosios šeimos atstovų bei aukštuomenės stalo ir buvo laikomi šventiniu patiekalu, o plačiojoje visuomenėje vėžių valgymas išpopuliarėjo tik XIX amžiuje.

Virti vėžiai
Virti vėžiai
© S.Paltanavičiaus nuotr.

Tai buvo laikas, kai, modernizuojant žemės ūkį, daugybė ūkio darbininkų liko be darbo ir, kad išgyventų, ėmėsi žvejybos. Vėžių valgymas Švedijoje tiek paplito, kad šalies vyriausybei praėjusio amžiaus pradžioje teko įvesti upių vėžių gaudymo apribojimus baiminantis, kad jie tiesiog išnyks. Iki 1994 metų buvo draudžiama gaudyti vėžius iki pirmojo rugpjūčio trečiadienio 17 valandos, o sezonas galėjo trukti tik porą mėnesių. Todėl daugybė švedų rugpjūčio pradžioje ėmė švęsti „vėžių premjerą“ ir rengti vakarėlius, o vėžiai vėl tapo išskirtiniu ir itin paklausiu delikatesu.

Šventės pavadinimas „kräftskiva“ irgi atsirado XX a. trečiajame dešimtmetyje. Laikui bėgant, tradicija rengti vėžių valgymo vakarėlius vasaros pabaigoje, pradedant vėžių valgymo sezoną, vis labiau plito. Ir nors nuo 1994 metų vėžius vėl leista gaudyti bet kuriuo metų laiku, o dauguma vėžių į Švediją šiuo metu importuojama iš kitų šalių, daugiausia Kinijos ir Turkijos, ir jų prekybos centruose galima nusipirkti ištisus metus, tradicija išliko.

Kaip surengti tradicinę „kräftskiva“

Prieš šimtą metų vėžių vakarėliai buvo kur kas kuklesni nei šiandien — „kräftskiva“, kokius žinome šiandien, pradėti rengti septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Vėžių sezono pradžią Švedijoje stengiamasi švęsti vasarnamiuose, gamtoje. Ši šventė suburia žmones ir gali būti įvairių formų — nuo jaukių tradicinių šeimos susibūrimų iki triukšmingų modernių vakarėlių, trunkančių iki išnaktų.

Vėžiai
Vėžiai
© Corbis / Scanpix

Kadangi Švedijoje daug dėmesio skiriama tvarumui, svarbią vietą šventėje užima ekologiški ir vietinės kilmės produktai. Anksčiau būdavo įprasta patiekti šviežiai iškeptos duonos su sviestu ir Vesterboteno provincijoje spaustu sūriu bei tradicinio sūrio pyrago, tačiau šiandien patiekalai kur kas gausesni ir įvairesni, tarp jų atsirado ir veganiškų. Būtinas šventės atributas liko vienas — sūdytame vandenyje virti vėžiai. Iš gėrimų „kräftskiva“ vakarėliuose tradiciškai pasiūloma alaus, skandinaviško akvavito arba degtinės, kurių šlakeliai kaskart palydimi trumpa daina.

Švedams vėžių valgymas yra tradicija, tuo tarpu Lietuvoje išlukštenti vėžį mokėtų ne visi. Vilniuje vyksiančioje šventėje svečiams bus pateikta instrukcija, kaip tai daryti. Beje, švedai sako, kad, valgant vėžius, nereikia būti mandagiems, o šliurpti beveik privaloma. Taip pat privalu daug linksmintis ir dainuoti, todėl „kräftskiva“ svečių Vilniuje lauks ne tik vaišės, žaidimai su su prizais, bet ir tradicinės švediškos užstalės dainos bei „X faktoriuje“ išgarsėję rokeriai „Only Once“.

Tradicinė vėžių sezono atidarymo šventė Vilniuje įvyks rugsėjo 2 dieną, viešbutyje „Radisson Blu Hotel Lietuva“, „Alfa“ konferencijų salėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
5.0000

Radzevičius kviečia pasigaminti šildantį patiekalą iš bulvių: receptas itin paprastas, o skonis patiks ir mažiems, ir dideliems (1)

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Alpių regiono virtuvė yra netgi gana primityvi. Čia...

Virti vėžiai, dainos ir šliurpimas: ką reikia žinoti apie tradicinę švedišką vėžių valgymo šventę „kräftskiva“

Rugpjūčio pradžioje Švedijoje prasideda vėžių valgymo vakarėlių, švediškai vadinamų...

Iš Italijos traukiasi „Domino“ picerijų tinklas: italus šiurpino bandymai įtikinti vietinius valgyti mėsainių skonio picą

Amerikietiško stiliaus picas kepančiam tinklui „ Domino “ Italijoje nebuvo lengva rasti...

Ypatingai skanu ir sultinga – pasigaminkite graikiškų marinatų mėsai, žuviai ir daržovėms: ingredientų rasite kiekvienoje virtuvėje + 3 marinatų receptai

Graikija – šalis, nepaliekanti abejingų. Nuostabus kraštovaizdis, šiltas Viduržemio jūros...

Vytaras Radzevičius kviečia pasigaminti patiekalą, be kurio neįsivaizduojama britų salų virtuvė: paprasta, bet nuodėmingai skanu (2)

Virtuvės šefas Vytaras Radzevičius pastebi, kad pasaulis ne visada supranta britų salyno...

Top naujienos

Putino ir Lukašenkos susitikimas: panašu, jog derėtasi itin svarbiais klausimais (7)

Su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Sočyje susitikęs Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos...

Raimondo vėžys niekaip nepasidavė gydymui: kai atrodė, kad visos galimybės išsemtos, sužibo nauja viltis

45-erių metų kinologas iš Plungės rajono Raimondas Aponkus prieš keliolika metų ties raktikauliu...

Alma Adamkienė pateko į ligoninę, įtariama COVID-19 infekcija (2)

Prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė vėl pateko į ligoninę.

Vytautas Landsbergis – ligoninėje

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas, profesorius Vytautas Landsbergis –...

Parengė Dalia Vaitkutė-Šiaulienė

Mokslas ar mistika: iš šio ežero pasemti vandens neįmanoma, o jo atsigėrusius ištinka mirtis

Mūsų planetoje gausu paslaptingų ir mistiškų vietų, ežerai – ne išimtis. Paslaptingi ežerai...

Jurga Grigienė

Padavėjai atskleidė kavinių triukus ir paslaptis: kokių patiekalų geriau neužsisakinėti ir kaip suprasti, kad jus mausto (2)

Ne paslaptis, kad kylant kainoms dažnas mūsų apsilankymus kavinėse ir restoranuose retiname. O jei...

Spalio mėnesį pradėsime drėgnais orais

Penktadienio dieną orus šalyje lems žemesnio slėgio laukas, tačiau diena numatoma nebloga, vyraus...

14 lengvų rudens aprangos derinių, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį: paruoštukas kasdienai

Ruduo jau atėjo, todėl manome, kad vertėtų atkreipti jūsų dėmesį į šiuos aprangos derinius....

Po „Žalgirio“ pergalės Maksvytis pagerbė Prienų krepšinio puoselėtoją: gaila, kad jo nebėra su mumis

Kauno „Žalgirio“ komandos vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis po ketvirtadienio vakarą LKL...