aA
Daugeliui apsilankiusių Italijoje ir išbandžiusių vietinės virtuvės patiekalus, giliai į atmintį įstringa sunkiai nusakomas, ypatingas itališkos virtuvės patiekalų skonis. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco atskleidžia, kad čia „kaltas“ vienas ingredientas, pelnęs viso pasaulio simpatijas ir po truputį randantis kelią ir į lietuvių širdis.
Šis itališkos virtuvės produktas vis labiau užkariauja lietuvių gomurius, o teigiamas poveikis sveikatai – nenuginčijamas
© Shutterstock

„Ko gero, sutiksite, kad keliaudami po Italiją mėgaujatės ypatingu patiekalų poskoniu. Atskleisiu paslaptį – slaptasis ingredientas, kurį italai naudoja daugelyje tradicinių patiekalų, yra ančiuviai. Šios mažos, riebios žuvelės yra itin naudingos mūsų organizmui. Ančiuviai, skirtingai nuo Lietuvoje paplitusios nuomonės, maistui nesuteikia žuvies skonio, dėl kurio daugelis vengia jų paragauti. Priešingai – ančiuviai paryškina bet kuriame patiekale esančių sudedamųjų dalių skonines savybes“, – pranešime spaudai sako G. Luca Demarco.

Nors nemaža dalis žmonių teigia, jog jiems nepatinka ančiuviai, tačiau gurmanai juokauja: visi žmonės mėgsta ančiuvius, tik kai kurie vis dar to nežino, nes nė nenumano, su kokiais maisto produktais reikia juos derinti. Tad dalijamės patarimais, padėsiančiais prisijaukinti ančiuvius.

Šis itališkos virtuvės produktas vis labiau užkariauja lietuvių gomurius, o teigiamas poveikis sveikatai – nenuginčijamas
© Shutterstock


Lietuviams dar neatrastas, bet viliojantis maisto produktas

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, ančiuviai nėra dažna maisto prekė kasdieniame Lietuvos gyventojų pirkinių krepšelyje, tačiau jų populiarumas itin sparčiai auga.

„Ančiuviai dar nėra lietuvių plačiai atrasti, tačiau juos paragavę žmonės pamėgsta ir perka dar ir dar kartą. Vien praėjusiais metais ančiuvių paklausa bendrai augo net 60 proc., o silpnai sūdytų ančiuvių pardavimai buvo beveik 2 kartus didesni. Šis paklausos šuolis rodo, kad ančiuvius pamėgusių lietuvių gretos tik didėja“, – aiškina E. Dapkienė.

Skonis atsiskleidžia, valgant su kitais maisto produktais

Ančiuvius galima įsigyti filė gabaliukų pavidalu, taip pat yra konservuotų, tačiau tokiu atveju reikia pašalinti viduje esantį kaulą ir odelę. Visų rūšių ančiuvius reikėtų valgyti su kitais produktais. Tai yra viena pagrindinių taisyklių, padėsiančių atrasti naujus skonius.

„Kuo daugiau skirtingų skonių išbandysite, tuo labiau palepinsite savo skonio receptorius. Ančiuviai yra paprastas ingredientas, galintis atnešti daugiau skonių į jūsų kasdienę mitybą. Pavyzdžiui, Italijoje labai populiaru naudoti šviežius ančiuvius. Jie kartu su kitomis jūros gėrybėmis yra gruzdinami aliejuje. Tokį patiekalą italai valgo kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą. Jūros gėrybės dėl ančiuvių įgauna visai kitokį skonį“, – sako G. Luca Demarco.

Šis itališkos virtuvės produktas vis labiau užkariauja lietuvių gomurius, o teigiamas poveikis sveikatai – nenuginčijamas
© Asm. albumas


Ančiuviai yra ne tik sveikatai itin palankus produktas, turintis daug baltymų, darantis teigiamą poveikį širdžiai, mažinantis cholesterolio kiekį, pašalinantis toksinus, gerinantis odos būklę, bet taip pat ir slaptas ingredientas, dėl kurio padažai gali įgauti neatrastą, tačiau labai malonų skonį. Puikus pavyzdys – pomidorų padažas.

„Jeigu gaminate pomidorų padažą, turėtumėte nepamiršti ir ančiuvių filė, tai padažui suteiks unikalų poskonį. Ančiuviai turi ypatingą savybę: aukštoje temperatūroje, pasikeičia jų konsistencija, jie tampa birūs. Gamindami pomidorų padažą iš pradžių įdėkite keletą ančiuvių filė gabaliukų ir česnakų. Naudojant šiuos ingredientus pavyks išgauti skonį, kuris bent trumpam nuneš jus į Italiją“, – sako G. Luca Demarco.

Dar vienas ir nesudėtingas būdas – pasigaminti ančiuvių ir alyvuogių padažą, kuriam reikės vos kelių ingredientų: keleto gabalėlių ančiuvių filė, karšto alyvuogių aliejaus su česnaku.

„Tokį padažą drąsiai galite naudoti pagrindiniams patiekalams pagardinti. Tiesa, derinant ančiuvius su kitais produktais, nereikėtų perstengti sūdant patiekalus, mat patys ančiuviai yra pakankamai sūrūs. Papildomos druskos nenaudojimas bus sveikatai palankus pasirinkimas“, – dalijasi virtuvės šefas.

Lietuvoje ančiuviai dažniausiai būna parduodami alyvuogių aliejaus marinate. Dėl šios priežasties ančiuvių gamyba nereikalauja ypatingo paruošimo. Tereikia nebijoti eksperimentuoti.

„O tai daryti šiltuoju metų laiku, kai galima pasilepinti sezoninėmis daržovėmis – puikus metas. Pavyzdžiui, išbandę ančiuvius su žaliosiomis paprikomis ar alyvuogėmis, nenusivilsite, mat šių produktų skoniai puikiai dera tarpusavyje. Nepasigailėsite paragavę ančiuvių, pagamintų su smidrais. Norėčiau paraginti eksperimentuoti ir mėgautis naujais atrastais skoniais“, – pataria G. Demarco ir dalinasi savo receptu.

Keptos saldžiosios paprikos su ančiuvių padažu (Peperoni con bagna cauda)

Šis itališkos virtuvės produktas vis labiau užkariauja lietuvių gomurius, o teigiamas poveikis sveikatai – nenuginčijamas
© Shutterstock


6 porcijoms

80–100 g konservuotų aliejuje ančiuvių filė 6 saldžiosios raudonos paprikos
1 česnako galva (10skiltelių)
500 ml pieno

druskos
ypač tyro alyvuogių aliejaus

1kg raudonųjų saldžiųjų paprikų

Paruošiame paprikų filė. Visas paprikas išaliejuojame, apibarstome druska ir apkepiname – tiesiai virš liepsnos, arba 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių (tol, kol paprikų odelė vietomis pajuosta). Sudedame paprikas į popierinį maišą (neišsigąskite, ištrauktos iš orkaitės jos subliūkšta ir paleidžia sultis), arba į metalinį dubenį ir uždengiame folija. Kai paprikos atvėsta (ne anksčiau!) jas nulupame. Tada atsargiai perplėšiame (arba perpjaunama) išilgai į keturias dalis ir išskobiame sėklas.

Gaminame padažą. Supilame į keptuvę pieną, sudedame nuluptas česnakų skilteles ir ant mažos ugnies verdame, kol česnakai suminkštėja (užtruks bent 20 min., geriausia virti tol, kol česnakai pradeda skilinėti). Sudedame ančiuvius ir toliau maišydami verdame, kol ančiuviai ima irti. Tuomet elektriniu trintuvu padažą sutriname, ir toliau ant mažos ugnies verdame, kol jis sutirštėja. Prieš dedant padažo ant paprikų dar kartą jį elektriniu trintuvu sumalame.

Sudedame paprikų filė į kepimo indą, ant viršaus – padažo ir 10 minučių kepame180 laipsnių orkaitėje. Patiekalas gardus ir karštas, ir šaltas, ir šiltas.

„Ypatingai neišvaizdus ir labai labai nefotogeniškas patiekalas. Čia vienas iš tų atvejų, kai geriau nežiūrėti, ką valgai, tačiau skonis nenuvils niekados!“, – tvirtina virtuvės šefas G. Demarco.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Jei mėgstate duoną, tradiciniam šoti kepaliukui sunku bus atsispirti

Vienas iš daugelio malonumų, kuriuos galima patirti Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, – apsilankyti...

Graikijoje brangsta turistų pamėgtas nacionalinis patiekalas

Auganti infliacija neaplenkė tiek vietinių graikų, tiek ir turistų pamėgto gatvės greitmaisčio...

Nacionalinio britų patiekalo kainą didina sparčiai kylanti infliacija

Vakarų Londone įsikūrusios užkandinės „Hooked Fish and Chips“, siūlančios pasimėgauti...

Šis itališkos virtuvės produktas vis labiau užkariauja lietuvių gomurius, o teigiamas poveikis sveikatai – nenuginčijamas

Daugeliui apsilankiusių Italijoje ir išbandžiusių vietinės virtuvės patiekalus , giliai į...

Tai puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis – pataria, kaip avinžirnių užtepėlę pasigaminti namuose ir per kiek laiko reikia suvalgyti

Humusas – skanus virtų avinžirnių kremas, paruoštas su citrinos sultimis, tahini (grietinėle...

Top naujienos

JAV žvalgyba praneša: Putinas vis dar nori užimti didžiąją dalį Ukrainos (2)

JAV žvalgyba mano, jos Rusijos vadovo artimiausio metu tikslas – sustiprinti pozicijas Donbase...

Delfi PliusVytenis Miškinis

Po košmariškos mirties – netikėta atomazga: dalis žmogaus suvalgyta, o kaltų nėra

Po beveik metus trukusio tyrimo dėl kraupios vyro mirties Šalčininkų rajone, Šaulių kaime,...

Festivalyje Lenkijoje kilo milžiniška audra: raginama nepanikuoti, evakuojami tūkstančiai žmonių, tarp jų – begalė lietuvių

Penktadienio vakarą Gdynioje vykstančio festivalio „ Open'er “ erdvę užklupo didžiulė...

Delfi PliusGintarė Bakūnaitė

Lietuvė emigrantė eidama į darbą dingo lyg į vandenį: žudikas aukos kūną furgone vežė per visą Europą

2011 metų rugpjūtį Didžiojoje Britanijoje netikėtai dingusios lietuvės Vitalijos istorija...

Pavyzdinės lietuvių serijos vos nesugadino Eurolygos žvaigždės siautulys Bulgarijoje (2)

Lietuvos krepšinio rinktinė toliau žygiuoja be kluptelėjimų pirmame pasaulio čempionato atrankos...

Karas Ukrainoje. Rusijos naikintuvai apšaudė Gyvatės salą uždraustomis bombomis

Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus ketvirtadienį pareiškė, kad padėtis...

Karo ekspertai: užsispyrimas ginti vieną miestą ukrainiečiams gali baigtis kur kas didesniais nuostoliais

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad...

Buvusio LKL žaidėjo vedami ukrainiečiai į pergalių kelią grįžo Rygoje būsimi lietuvių varžovai papildė sąskaitą

Tėvynę griaunantis karas nesutrukdė Ukrainos krepšinio rinktinei pasiekti revanšą prieš...

Gydytojai norėtų, kad batutų nebūtų išvis: nurodė, kada traumos ypač tikėtinos

Vasara – ne tik atostogų ir malonumų, tačiau ir dažnų traumų bei apsinuodijimų metas. Apie...

Lietuva – geriausia atrankoje: tempo neatlaikę prancūzai užkliuvo už Juodkalnijos

Likus vienam turui iki pirmo pasaulio čempionato kvalifikacijos etapo pabaigos Lietuvos krepšinio...