aA
Kiekviena tauta turi savų kalėdinio stalo tradicijų. Štai prancūzams Kalėdos be tradicinės šokoladinės pliauskos (La Buche de Noël) – ne šventė. Deserto tradicijos – itin gilios, siekiančios viduramžius, gal todėl jis toks geidžiamas.
Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama
© Organizacijos nuotr.

„Kūčių vakarą ar Kalėdų dieną per pietus prancūzai skanauja austres, sraiges, rūkytą lašišą, antienos kepenėles (foie gras). Pagrindiniam patiekalui dažnai pateikiamas kaštainiais įdarytas kalakutas. Nuo senų laikų tradicinis kalėdinis desertas yra kalėdinė pliauska (La Buche de Noël). Taip pat visada ant Kalėdinio stalo rasime marcipanais įdarytas datules, saldžius kaštainius (marrons glacés), šokoladinius saldainius“, – pasakoja „Užupio kepyklėlės direktorė Giedrė Bernotaitė-Salfati.

Kalėdinės pliauskos kilmė dar nuo Viduramžių siejama su žiemos saulėgrįža. Ilgiausią metų naktį degindavo didžiulį rąstą, bet ne bet kokį – ant jo kaip auką užpildavo šiek tiek vyno ar aliejaus. Rąstą į židinį padėdavo vyriausias ir jauniausias šeimos narys. Priklausomai nuo regiono jį degindavo tik Kalėdų naktį arba 12 dienų iki Trijų karalių, kurios simbolizuodavo metus.

Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama
© Organizacijos nuotr.


„Kalėdinė pliauska pyragu pavirto 19 amžiaus pabaigoje. Kas recepto autorius, nežinoma. Tradicinis pyragas – vyniotinis iš lengvo biskvito, dažnai pertepto sviestiniu kremu. Šie pyragai puošiami įvairiais Kalėdiniais personažais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Šiais laikais prancūzų konditeriai kuria šiuolaikinės Kalėdines pliauskas, lengvesnes, su įvairiais musais ir įdarais. Netgi jų išvaizda nebeprimena malkos“, – pasakoja G. Bernotaitė-Salfati.

Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama
© Organizacijos nuotr.


Kepyklėlė siūlo pasigaminti tradicinę šokoladinę pliauską, kurios receptą kūrė prancūzų šefas konditeris Laurent Moreno ir kepyklėlės vyriausia konditerė Miroslava Tatol.

Tradicinė prancūziška šokoladinė Kalėdų pliauska

Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama
© Organizacijos nuotr.


Šokoladiniui biskvitui reikės:

63 g trynių
31 g kiaušinių
16 g medaus
25 g cukraus
16 g sviesto
31 g miltų
16 g kakavos miltelių
16 g juodo šokolado
78 g baltymų
31 g cukraus

Inde išplakti trynius, kiaušinius, medų ir cukrų. Tada sudėti miltus, kakavos miltelius, ištirpintą šokoladą ir sviestą. Į masę atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus su cukrumi. Kepti 175°C maždaug 15 min ant silikoninio kilimėlio 40x30 cm.

Šokoladiniam kremui reikės:

101 g pieno
25 g trynių
20 g cukraus
133 g juodo šokolado
13 g želatinos
166 g grietinėlės

Pieną užkaisti iki užvirimo. Cukrų ištrinti su tryniais. Į trynių masę supilti pieną, išmaišyti ir užpilti ant šokolado. Sudėti išbrinkusią želatiną. Atvėsinti iki 30-35 °C ir įmaišyti iki pusės išplaktą grietinėlę.

Šokoladiniam ganašui (papuošimui) reikės:

75 g grietinėlės
68 g juodo šokolado
7 g gliukozės sirupo
26 g sviesto

Taip pat – 200 g vyšnių uogienės ar džemo

Grietinėlę pakaitinti su gliukozės sirupu iki užvirimo. Supilti ant šokolado. Išmaišyti ir palikti atvėsti iki 35°C. Įmaišyti kambario temperatūros sviestą.

Surinkimas

Ant biskvito ištepti šokoladinį kremą, krašte sudėti vyšnių uogienė ir susukti vyniotinį. Užšaldyti. Išėmus viršų papuošti šokoladiniu ganašu.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi maistas“ projekto ciklo „Svečiuose – šefas“ dalis. Ciklas skirtas susipažinti su virtuvės asais, perteikti jų patirtį, patarimus. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei norite pasidalyti informacija apie virtuvės šefą, rašykite: roma.macijauskaite@delfi.lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
1.0000

Klementina ir nesitikėjo, kad jos pasidalytas receptas internete sukels šitokias aistras: vieni gyrė, kiti neslėpė pasibjaurėjimo (20)

Pirmą kartą socialinių tinklų maisto gamintojų grupėje patiekalu pasidalinusi vilnietė net...

Graikijos virtuvės pažiba – feta: jei lig šiol galvojote, jog šis sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai...

Sakartvele šimtmečius paslaptyje laikomas receptas – kaip iškepti tikrą viščiuką tabaka? (2)

Iš Sakartvelo kilęs traškios ir minkštos vištienos patiekalas, vadinamas tabaka , šiandien...

Prancūziškoms Kalėdoms – šokoladinė pliauska: be šio gardėsio šventė neįsivaizduojama

Kiekviena tauta turi savų kalėdinio stalo tradicijų. Štai prancūzams Kalėdos be tradicinės...

Kaip šventėms išsikepti gardų ir sultingą „netikrą zuikį“ – pravers keli ekspertų patarimai

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo paprastas ir nebrangus patiekalas , „netikras zuikis“ (vok....

Top naujienos

Nauja Gentvilo iniciatyva sukėlė sumaištį: gražiausios Lietuvos vietos taptų turtuolių rezervatu (1)

Iš Aplinkos ministerijos ėmus sklisti žiniai, kad planuojama regioninius ir nacionalinius parkus...

Ilgose eilėse paramos būstui laukiančios šeimos nusivylusios: pinigų nepakanka, įtaria kai kuriuos gudraujant

Dalis jaunų šeimų skundžiasi, kad parama įsigyjant būstą yra per maža, o kartu pažeria...

Verslas PliusBeril Akman

Turkijoje daugėja registruojamų Rusijos įmonių (1)

Rusai 2022 metais Turkijoje įsteigė daugiau nei 1300 įmonių, t. y. 670 proc. daugiau nei per...

Karas Ukrainoje. Kijevo regione dėl dronų atakų grėsmės paskelbta oro pavojaus padėtis

Naktį į trečiadienį, kovo 22 d., Kijevo regione dėl dronų atakų grėsmės paskelbta oro...

Gydytoja nurodė svarbų veiksnį, kuris riziką patirti insultą arba infarktą padidina net iki 200 procentų

Miegas – unikali mūsų organizmo savybė. Nuolat vykdomi tyrimai ir per daugybę metų atrasti...

Norite perkelti radiatorių? Paaiškino, kodėl jo vieta po langu

Įsigijus ir seną, ir naujos statybos būstą, net į galvą nešauna perkelti arba statyti...

Delfi Plius

Cristiano Ronaldo tobulos kūno formos receptas: šią dietą išbandęs jaunesnis futbolininkas galvojo, kad mirs

Nors Cristiano Ronaldo karjera jau krypsta saulėlydžio link, futbolo superžvaigždė iš...

Beata Nicholson įspėja svorį lengvai norinčias numesti moteris: tai grynų gryniausia apgaulė

Nuo praėjusio rudens socialiniuose tinkluose galima išvysti reklamą, kuriai neteisėtai naudojamas...

Medikė įvardijo amžių, nuo kada moters vaisingumas drastiškai mažėja

Šiais laikais žmonės visai neskuba kurti šeimos bei planuoti atžalų. Jau tapo įprasta, kad...

Įvertino Kinijos ir Rusijos lyderių susitikimą: Kinijai būtų sunku nuslėpti savo tikruosius ryšius su Kremliumi (4)

Jau po kelių valandų antradienį Maskvoje įvyks oficialios derybos tarp Kinijos ir Rusijos....