aA
Įvairių užsienio šalių restoranų virtuvėse dirbęs lietuvis Gediminas Abraškevičius, dėl pasaulinės pandemijos šiuo metu laiką leidžia gimtajame Kaune. Tačiau dėl to nė kiek neliūdi – priešingai, skiria daug laiko savo malonumui eksperimentuodamas virtuvėje.
Kaukazietiška dolma
Kaukazietiška dolma
© Recepto autorius

Jis pats labiausiai mėgsta Viduržemio jūros, Pietryčių Azijos, Meksikos virtuvę.

„Dar labai patinka ir Kaukazo tautų patiekalai, kas Lietuvoje galbūt jau laikoma šiek tiek pasenusiu dalyku. Kita vertus, dažniausiai visas lietuvių išmanymas apie kaukazietiškus patiekalus prasideda ir baigiasi šašlykų kepimu. Iš tiesų šių šalių virtuvės labai turtingos ir įvairios. Pastaruoju metu keliones į Sakartvelą labai pamėgę lietuviai po truputį pradėjo atrasti visą tą lobyną“, – mintimis dalijosi G. Abraškevičius.

Patyręs virėjas rekomenduoja pasigaminti tradicinę sakartvelišką dolmą.

Kaukazietiška dolma


Dolma yra paplitusi ne tik Kaukazo šalyse, bet ir didelėje dalyje Azijos, ypač Artimuosiuose Rytuose. Ji šiek tiek primena lietuviškus balandėlius, tačiau čia įdaras dažniausiai vyniojamas į vynuogių lapus. Dolma gali būti vegetariška (su ryžių, lęšių, bulguro ir kitais įdarais), bet šį kartą šefas siūlo pasigaminti labiau tradicinį variantą su mėsa, kuris bus švelnaus, bet pikantiško ir kur kas turtingesnio skonio, nei balandėliai.

Jums reikės:

  • 500 g maltos mėsos (geriausiai kiauliena ir jautiena lygiomis dalimis)
  • 1 kiaušinio
  • Ketvirtadalio stilinės alyvuogių aliejaus
  • Apie 30–40 šviežių arba konservuotų vynuogių lapų
  • Pusės stiklinės nevirtų ryžių
  • Saujos šviežių mėtų (arba poros nubrauktų šaukštų džiovintų ir smulkintų)
  • Nedidelės saujelės juodųjų serbentų ir tiek pat kedro riešutų (nebūtina)
  • Po žiupsnį druskos, maltų juodųjų pipirų, kumino, raudonėlio, cinamono
  • 0,5-1 l vištienos sultinio
  • Pusės citrinos sulčių


Iš viso turėtų išeiti apie 30-40 dolmų. Jos yra gana nedidelės, tad vieną porciją paprastai sudaro apie 7-8 dolmų.

Gaminimas:

Maltą mėsą, smulkintas mėtas, kiaušinį, ryžius, alyvuogių aliejų, visus prieskonius ir serbentus su kedro riešutais gerai sumaišykite į vientisą masę. Serbentų ir kedro riešutų galite ir nedėti, jei, pavyzdžiui, neturite. Bet jie patiekalui suteikia dar daugiau įmantraus skonio. Indą su įdaro mase uždenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą.

Kol prieskoniai darys savo darbą, imkitės vynuogių lapų. Jei yra, atsargiai pašalinkite kotelius ir palaikykite juos 10-15 minučių šaltame vandenyje. Tada traukite iš šaldytuvo įdarą, dėkite jį ant vynuogių lapų ir suvyniokite. Nepadauginkite įdaro – vienam suktinukui jo neturėtų būti daugiau nei vienas nubrauktas šaukštas. Keletą lapų pasilikite padėti ant puodo dugno.

Geriausia, kad puodas, kuriame virsite dolmas, turėtų storą dugną. Išklokite puodo dugną vynuogių lapais, sudėkite vieną prie kitos susuktas dolmas. Supilkite citrinos sultis. Puodo viduje uždenkite jas gerai tinkančia apversta lėkšte, kad šiek tiek prislėgtumėte. Tada pilkite karštą vištienos sultinį, kad apsemtų lėkštės kraštus.

Palaukite kol užvirs, o tada troškinkite apie 40-50 minučių ant nedidelės ugnies.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
4.6000

10 didžiausių klaidų, daromų valgant itališką maistą: įskaudinsite kiekvieną italą (27)

Valgote makaronus su kečupu, pietų ar vakarienės metu gurkšnojate kapučiną ir tiesiate...

Prašmatnių vakarienių išsiilgę paryžiečiai atrado išeitį – šefas į namus

Dėl COVID-19 pandemijos užsidarius restoranams, paryžiečiai spėjo išsiilgti aukštosios...

Ispanijoje gyvenanti lietuvė duoną kepa namuose – persikrausčius labiausiai trūko juodos duonos ir silkės (25)

Ispanija – saulės ir šilumos kraštas. Nors teigiama, kad lietuviui šios šalies klimatas gali...

16 metų Anglijoje gyvenanti Odeta įvardijo, kokių Velykų tradicijų laikosi britai ir papasakojo, kaip dažo kiaušinius (6)

Velykos – viena svarbiausių krikščioniškų švenčių metuose. Šiemet jos ir vėl bus...

Prancūzams karantiną praskaidrina sūriai

Dėl koronaviruso pandemijos metu įvestų apribojimų ir karantino restoranų verslas praktiškai...

Top naujienos

Po vasariškai šilto savaitgalio laukia orų permainos: nemaloniausia diena bus ketvirtadienis

Virš Europos palčiai išplitęs drėgnas žemo atmosferos slėgio laukas bus palankus lietaus...

Šiurpą keliančios monstrų „linksmybės“ Vilniuje: visą laiką meldžiausi, kad tik likčiau gyvas (220)

Tai buvo tikrų tikriausia trijų jaunų monstrų puota Vilniuje – prie prekybos centro esančiame...

Amžina kova, kur pigiau – Turkijoje ar Palangoje: atsakymas akivaizdus (191)

Metai iš metų Lietuvoje kyla arši diskusija, kur pigiau atostogauti: mūsų Palangoje ar tolimoje...

Populiarųjį projektą „Didysis šou burbulas“ laimėjo favoritu laikytas dalyvis (73)

Jau šio sekmadienio vakarą įvyko ilgai lauktas TV3 ir Go3 projekto „Didysis šou burbulas“...

Varžovų gynybą į gabalus draskęs Valančiūnas ir „Grizzlies“ krito prieš 46 taškus pelniusį Curry (5)

Dvejopomis nuotaikomis NBA reguliarųjį sezoną užbaigė Jonas Valančiūnas . Uteniškis San...

Beprotiškas savaitgalis pajūryje: Palangoje – žmonių minios, Neringoje – kilometrinė eilė link kelto (186)

Ypatingai šiltą gegužės savaitgalį nemažai žmonių plūstelėjo į pajūrį. Portalas...

Mirgantis šviestuvas gali įspėti apie didžiulę grėsmę: į tai pažiūrėjusių pro pirštus laukia milžiniški nuostoliai (20)

Vakare namuose pastebite keistai mirguliuojantį šviestuvą? Įjungus keletą prietaisų, išmuša...

Jei ant Vilniaus kristų raketos: laiku neišmokus šių pamokų pasekmės būtų tragiškos (340)

Įsivaizduokite, sukaukia sirenos, gaunate žinutę, kad būtina skubiai ieškoti priedangos –...

Vaidas Mikaitis | D+

Lietuvių kelionė į nepripažintą ir sugriautą valstybę: norėdami čia išgyventi turite apsimesti rusais

Jau esu pasakojęs, kad planuojant keliones, mano dėmesį labiau patraukia visokie frykiški...

Stebuklingas „Liverpool“ triumfas: paskutinę akimirką pergalę išplėšė vartininko pelnytas įvartis (6)

Fantastišką pergalę Anglijos „Premier“ futbolo lygoje iškovojo „Liverpool“ futbolininkai....