Lietuvoje liko dėl meilės

Prieš daugiau nei 15 metų į Panevėžį pas draugus užsukusi Inna Vyčinienė nežinojo, kad ši kelionė bus lemtinga – ukrainietė įsimylėjo lietuvį ir liko gyventi Lietuvoje. Perprato kalbą, įpročius, įgijo kosmetologės specialybę ir dabar Inna yra viena iš klienčių geidžiamiausių grožio specialisčių Panevėžyje.

Prasidėjus karui ir į Lietuvą plūstelėjus pabėgėliams, Inna viena pirmųjų suskubo jiems teikti nemokamas grožio paslaugas – kad padėtų tėvynainiams bent kažkiek pamiršti siaubą ir skausmą.

„Kai teikiau procedūras Ukrainos moterims, jos dalinosi išgyventu skausmu ir baime, kurią patyrė. Negalėjau likti abejinga – jaučiau visas jų emocijas. Deja, viskas, kuo galėjau padėti, tai išklausyti, užjausti ir padovanoti dalelę šilumos ir saugumo jausmo. Mano moralinei būklei visa tai taip pat turėjo įtakos. Atėjo laikas, kai pajaučiau emocinį bei fizinį nuovargį. Tada išvažiavau į tylos stovyklą. Kelios dienos absoliučioje tyloje, pasinėrus į meditacijas, padėjo man atgauti jėgas ir iš naujo „gelbėti pasaulį“, – nuo karo pradžios iki vasaros kasdien grožio procedūroms priimdavusi po kelias tautietes.


Su Inna susitikome pakalbėti apie maistą. Moteris šypsodamasi tikina prie lietuviškos virtuvės pripratusi labai lengvai, o kai kuriuos patiekalus pamėgusi netgi labiau nei gimtuosius: „Maistas skanus, man iškart patiko. Iš tiesų, nemažai yra tokių patiekalų, kuriuos gamina ir Ukrainoje. Pavyzdžiui, bulviniai blynai, balandėliai, šaltiena, virtinukai. Yra panašių bulvinių patiekalų, bet Lietuvoje jie man ypatingai skanūs“.

Virtinukai Ukrainoje dažniausiai gaminami su bulvėmis, grybais, kopūstais, o vasarą – saldūs su braškėmis, vyšniomis. Ukrainiečiai gamina virtinius ir su varške – tiek saldžia, tiek sūria.

Vis tik yra lietuviškų patiekalų, kurių Inna nevalgo – cepelinai labai patinka, tačiau dėl sunkaus virškinimo moteris juos renkasi itin retai. „Kai anksčiau, dar iki karo, pas mane atvažiuodavo svečiai iš Ukrainos, jau antrą dieną eidavome valgyti cepelinų – jie visiems mano tėvynainiams patinka!“ – pasakoja lengvesniam maistui pirmenybę teikianti moteris.

Inna tikina nesanti išranki ir jei tik pasitaiko naujas patiekalas, visada noriai paragauja. Per penkiolika metų, tikina, nebuvo nė vieno lietuviškos virtuvės gaminio, kuris būtų kategoriškai nepatikęs.

Receptai – iš močiutės ir mamos

Ukrainietė mėgsta sukinėtis virtuvėje ir, aplinkinių tikinimu, maistą ruošia tikrai gardų, tačiau pati sau dažniausiai renkasi lengviau virškinamus, sunkumo jausmo nepaliekančius patiekalus. Inos lėkštėje – daug daržovių, vištienos, žuvies patiekalai. Jei ruošia kotletus, juos kepa orkaitėje – kad būtų mažiau riebalų, kad pavalgiusi nesijaustų apsunkusi.

Ir nors Lietuvoje Inna jau 15 metų, ukrainiečių virtuvės ji nepamiršo. Neretai ji gamina vaikystę primenančius patiekalus, kuriuos jai ruošdavo močiutė, mama. „Iš močiutės atsinešiau barščių su „pampuškomis“ (mielinių bandelių prie barščių – aut.red.) ir šalia plonai pjaustytais sūdytais lašiniais, žaliais svogūnais receptą. Kartais ruošiu labai skanią ukrainietišką grybienę – tai ypatingas receptas, pagal kurį sriubą verda tik Karpatuose“, – pasakoja Inna.

Dar vienas iš vaikystės ukrainietę atlydėjęs receptas – bulviniai blynai su varškės įdaru. Iš giminės moterų Inna taip pat išmoko gaminti „kručialnikus“ – mėsos suktinukus, įdarytus grybais, morkomis, svogūnais, apkeptus keptuvėje, o vėliau troškinamus puode. Su bulvių koše, tikina, – be galo skanu.

„Dar man labai patikdavo „kalatuša“ – net mano mama jos negamina, tik močiutė. Tai yra virti ir po to sutrinti obuoliai ir kriaušės, kartais dar slyvos, kuriuos patiekdavo prie ruginių miltų blynelių. Skoniai derėdavo nuostabiai!“, – atsimena Inna.

Iš mamos ji išmoko gaminti Ukrainoje populiarius mėsos ir daržovių troškinius, Kijevo kotletus, itin gardžius blynelius su varške ir vyšniomis.

Patiekalai, kuriuos visada įvertina

Yra keli ukrainiečių virtuvės patiekalai, kuriuos Innos draugai vis prašo pagaminti. „Visada prašo mano jau minėtos grybienės. Ją reikia ruošti maždaug keturias valandas, bet pastangos tikrai vertos to patiekalo. Kuo ilgiau verda grybai, tuo sriuba tirštesnė ir sodresnio skonio. O aromatas! Na o jei išvirusiai sriubai leisime dar porą valandų pastovėti, jis bus dar išraiškingesnė“, – pataria Inna.

Taip pat svečiai visada laukia ukrainietiškų virtinukų. Juos moteris gamina su kopūstais, su bulvėmis. Inna žino ypatingą virtinukų tašlą – plikytą: tokia ji ypatingai minkšta ir švelni.

Inna mielai sutiko pasidalyti keliais ukrainiečių virtuvės receptais: ypatingosios grybienės, skaniųjų virtinukų, išskirtiniu kepenėlių tortu ir žiemos šventėms dažniausiai ruošiamu medučiu su riešutais ir aguonomis.

Ukrainietiška grybienė

Šios sriubos kilmė yra įspūdingas kraštovaizdis Karpatuose, kur – upės, kalvos, kriokliai, šaltiniai, viduramžių pilys, mineralinio vandens terminiai baseinai ir, žinoma, Karpatų vynas.

Sriubai reikės:

3 l vandens
200 g džiovintų grybų, geriausia baravykai (galima gaminti ir iš šviežių baravykų)
2 vnt. svogūnai
2 vnt. didelės morkos
kelios skiltelės česnako
1-2 stiklinės grietinės
1 valgomas šaukštas miltų
2 vnt. Lauro lapų
žiupsnelis druskos
žiupsnelis pipirų
kiti prieskoniai pagal norą ir skonį

Paruošimas:

* Baravykus supjaustome gabalėliais ir verdame 2 valandas ant nedidelės ugnies. Verdant įdedame lauro lapus. Svogūnus, morkas apkepiname keptuvėje ir sudedame virti kartu su grybais.

* Miltus sumaišome su grietine iki vientisos masės ir po truputį, nuolat maišant pilame į verdančią sriubą. Sudedame druską, pipirus bei kitus prieskonius pagal skonį, paverdame.

* „Šio patiekalo gamybai prireiks 3 valandų, tačiau skonis neįtikėtinai nuostabus – kaip ir Karpatų kraštovaizdžio grožis“, - tikina Inna.

Kepenėlių pyragas

1 kg šviežių jautienos kepenėlių
1 stiklinė miltų
0,5 l pieno
2-3 kiaušiniai
3 morkos
3 svogūnai
česnako pagal skonį
430-450g majonezo
2-3 v. š. aliejaus
druska ir pipirai pagal skonį

1. Sumalame kepenėles, sumaišome su miltais, kiaušiniais, pienu ir prieskoniais. Kepame kaip paprastus lietinius blynus.
2. Susmulkiname česnaką ir sumaišome su majonezu.
3. Svogūną ir morkas pakepame ir šiek tiek patroškiname.
4. Kiekvieną blyną sluoksniuojant sutepame majonezo mase ir svogūnų/morkų mase.
5. Viršutinį sluoksnį puošiame pagal save.
Galime kelias valandas palaikyti šaldytuve, bet galima valgyti ir iškart. Skanaus!

Ukrainietiškų virtinukų tešla

Reikės:

3 stiklinės miltų
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
3 valgomi šaukštai aliejaus
1-2 vnt. kiaušiniai
1 stiklinė virinto vandens

* Miltus sumaišyti su druska, cukrumi, aliejumi ir užpilu karštu vandeniu, atsargiai išmaišyti. Į kiek pravėsusią tešlą įmušti kiaušinius ir gerai išminkyti. Palikti pastovėti.

* Tuo tarpu ruošti įdarą. Įdarui raugintus kopūstus apvirti. Keptuvėje pakepinti tarkuotą morką ir smulkiai pjaustytą svogūną, sukrėsti apvirtus kopūstus, apibarstyti prieskoniais ir patroškinti. Į troškinį galima dėti ir truputį pomidorų padažo, žiupsnelį cukraus.

* Bulvių įdarui virtas bulves reikia sugrūsti, galima įmaišyti pakepintą tarkuotą morką, svogūną, pagardinti krapais. Kitą kartą Inna į bulves įmaišo pakepinto smulkiai pjaustyto kumpio ar lašinukų.

* Padažui prie virtinių su grybais Inna pakepina smulkiai pjaustytą rūkytą kumpį su svogūnu ar tiesiog užpila sviestu su pakepintomis žolelėmis.

* Prie virtinių su bulvėmis labai skanu patiekti padažo su grybais. Pakepinti grybus, svogūną ir, jei norisi, užbalinti grietine. Tačiau padažas skanus ir be grietinės.

Ukrainietiškas medutis su riešutais ir aguonomis

Reikės:

150 g sviesto
2 vnt. kiaušinių
2 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus (tešlai)
1 stiklinė cukraus (kremui)
1 arbatinis šaukštelis sodos
1 pakelis tirštiklio kremui
400 g grietinės
2 v. š. medaus
vanilinio cukraus
100 g graikiškų riešutų
100 g aguonų

Medučio tešlos paruošimas:

* Ant mažos kaitros puode nuolat maišant ištirpinti sviestą, medų ir 1 stiklinę cukraus. Masei pradėjus vos virti, suberti sodą (būkite atsargūs, nes pradės stipriai putoti, bet reikia nenustoti maišyti). Išmaišius sodą puodą su tešlos mase nukelti nuo kaitros (ugnies) ir leisti atvėsti. Tada sudėti kiaušinius, viską gerai išmaišyti. Tuomet dėti miltus.

* Pasiruošti aguonas. Aguonas atskirai puode pavirti 15 min., nupilti vandenį ir susmulkinti, sutrinti.

* Tešlą padalinti į dvi dalis. Į vieną supilti smulkintus graikiškus riešutus, išmaišyti, į kitą tešlos dalį sudėti paruoštas aguonas.

* Kiekvieną sluoksnį kepti orkaitėje 180oC temperatūroje apie 10-12 minučių.
Iškepusius medučio sluoksnius perpjauti pusiau.

* Kremui grietinę išplakti su 1 stikline cukraus, vaniliniu cukrumi bei tirštikliu.

* Medučio tešlos sluoksnius pertepti kremu ir paruoštą medučio tortą dėti 2-3 valandoms į šaldytuvą.

* „Skonis – magiškai užvaldo visas sielos kerteles! Skanaus!“ - tikina Inna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją