Santykiai rutuliojosi kosminiu greičiu
Išsikalbame: 36 metų žemaitė Klementina gyvena Vilniuje, dirba žurnalistės ir kalbos redaktorės darbą. Su Collinsu Agyemang, kilusiu iš Ganos, augina sūnų Vėją Ilay'ų, kuriam – 1, 3 mėn. Klementina pasidalija savo meilės istorija, kuri – tikrai neeilinė.

Ji pripažįsta sunkiai galėjusi įsivaizduoti, kad kada nors patirs tokią stiprią meilę ir kad santykiai rutuliosis tiesiog kosminiu greičiu. Collinsas jau kelerius metus gyveno Europoje, Vilniuje studijavo vadybą.
Kartą jau išgyvenusi santuoką ir skyrybas Klementina sako, kad nuo bendravimo su Collinsu pradžios pajuto su būsimu vyru bendrystę.

Pamėgo aštrius patiekalus
Nors dviejų kultūrų susidūrimas buvo itin paprastas ir lengvas, vis tik vienoje srityje iškilo nemenkų kliūčių. Virtuvėje. Kiek Klementina besistengė, kiek begamino ir ko nesiūlė – lietuviški patiekalai Collinsui visiškai nepatiko.
„Po šaukštelį paragaudavo ir atsisakydavo. Šaltibarščiai, cepelinai ar balandėliai – niekas netiko. Tad buvo taip, kad aš gaminau jam, tada atskirai sau ir dar kitokį maistą ruošdavau vaikui. Ilgainiui supratau, kad taip tęstis negali, nes visas mano gyvenimas prabėgs virtuvėje. Ir, laimei, kad man tada kaip tik pradėjo patikti ganietiški – mano vyras kilęs iš Ganos – valgiai“, – pasakoja.

„Tie patiekalai tokie skanūs ir beprotiškai aštrūs. Anksčiau man nepatikdavo aštrumas, o dabar net kiaušinienė neskani, jei pagaminta be aštrių prieskonių. Taigi, šiandien mūsų virtuvė yra visiškai ganietiška. Jau ir vaikui pradedame duoti aštresnio maisto“, – dalijasi Klementina.

Prie mėsos patiekalų tiekiamos paprastos žalios salotos, agurkai, pomidorai, morkos arba virtos daržovės. Viena populiariausių iš pastarųjų – valgomoji ybiškė, kurios galima rasti ir specializuotose afrikietiško maisto parduotuvėse Lietuvoje.

„Pusryčiams valgome tirštą manų košę, gardintą pipirais, česnakais, imbieru, pomidorais, svogūnu, kuri patiekiama su papildomais pomidorais ir svogūnais, virtais kiaušiniais ir skilveliais. Taip pat kasdien gaminu šviežių ir konservuotų pomidorų troškinį su daržovėmis, patiekiamą su spagečiais ar ryžiais. Aštru, sodru, sotu, šildo, guodžia“, – pasakoja.
Nors smirda, bet skanu
Iš pradžių Klementina, norėjusi nustebinti vyrą, ganietiškų patiekalų receptų ieškojo internete. Galiausiai Colllinsas pats pamokė savo gimtos virtuvės subtilybių.
Vienas dažniausiai valgomų patiekalų Collinso ir Klementinos šeimoje – „African meal“. Būtent šio patiekalo receptu Klementina ir pasidalijo maisto gamintojų grupėje.
„Patiekalas ruošiamas iš žarnų, jaučio skrandžio, karvės odos, smegenų, kaulės šnipo ir ausų, jaučio plaučių. Tai – baltymai ir riebalai. Kai ką vimdo, o man skanu! Rekomenduojama valgyti rankomis, nes taip atsiskleidžia skoniai“, – socialiniame tinkle rašė Klementina. Nors šio patiekalo sudedamosios dalys daugeliui lietuvių gali skambėti neįprastai, Klementina skuba visiems priminti, kad ir lietuviškoje virtuvėje yra panašių patiekalų, kaip vėdarai ar plautinės dešros.

„Žarnos smirda ir dėl to kartais jas verdu atskirai – kad nesugadintų patiekalo skonio. Į patiekalą įdedu tik šiek tiek, o šiaip verdu atskirai ir tik vėliau sumaišau. Visi kiti patiekalo ingredientai neturi specifinio kvapo“, – tikina.

„Mano vyras valgo pirštais. Ima košės, dažo ją į padažą, kabina mėsos ir taip valgo. Aš naudojuosi peiliu ir šakute. Kai kartą tai pamatė mūsų šeimos draugas, taip pat kilęs iš Ganos, pasibaisėjo“, – juokdamasi pasakoja vilnietė ir dalijasi receptu:

* Supjaustyti jaučio skrandį, sumesti į didelį puodą, ten pat – karvės odą, plaučius, ausis, knyslius ir t.t Ir užpilti šią mėsą trintų prieskonių mišiniu, kuriam reikia: 6 skiltelių česnako, 6–7 aštrių raudonųjų pipirų, vieno svogūno, nykščio dydžio imbiero, 1 sultinio kubelio.
* Prieskonius supilti ant mėsos, įdėti 1 smulkiai pjaustytą svogūną, galima šaukštą pomidorų pastos, bet nebūtina. Užpilti vandens, kad apsemtų, ir virti.
* Po valandos supilti trintus konservuotus arba žalius pomidorus – 1 mažą indelį – ir įberti druskos. Ir dar valandą virti atidengus puodą jau ant silpnesnės kaitros, kad atsiskleistų skoniai ir nugaruotų skystis.
* Išvirus uždengti ir leisti sriubai–troškiniui pailsėti, atvėsti.
Skanaus!