aA
Ispanija – saulės ir šilumos kraštas. Nors teigiama, kad lietuviui šios šalies klimatas gali būti netgi per šiltas, būtent dėl šios priežasties Inga Švelnienė nusprendė gyventi svetur. Nuo vaikystės sirgusi kvėpavimo takų ligomis ji nuolat girdėdavo gydytojų rekomendacijas pakeisti klimatą, tad pasiryžo persikraustyti. Inga kartu su šeima jau ketverius metus gyvena Ispanijoje ir džiaugiasi saule, šiluma bei šviežiomis daržovėmis. Receptais bei gyvenimo Ispanijoje įspūdžiais Inga dalijasi „mamosrestoranas“ „Instagram“ paskyroje.
Inga Švelnienė
Inga Švelnienė
© Asmeninio albumo nuotr.

– Inga, kodėl nusprendėte gyventi užsienyje, o ne Lietuvoje?

– Nuo ankstyvos vaikystės nuolat sirgdavau kvėpavimo takų ligomis ir keletas gydytojų rekomendavo pakeisti klimatą. Su vyru juokaudavome, kad išėję į pensiją kraustysimės gyventi į Ispaniją. Po itin sunkios ir komplikuotos ligos tą ir padarėme, nes supratome, kad reikia gyventi šia diena. Dėl sveikatai palankaus viduržemio jūros klimato Ispanija atrodė tinkama šalis pabandyti gyventi svetur. Buvo tikrai nelengva ryžtis. Persikraustėme į šalį nemokėdami ispanų kalbos, o anglų ar rusų kalba Ispanijoje nesusikalbėsi. Beje, ar žinojote, kad Ispanijoje yra keturios oficialios kalbos?

Ispanija
Ispanija
© Asmeninio albumo nuotr.

Daug diskutavome ir su dukromis (tuo metu joms buvo 8 ir 10 metų), ar jos yra pasiruošusios bandyti gyventi kitoje šalyje ir eiti į ispanišką mokyklą. Nusprendėme, kad tai bus mūsų gyvenimo nuotykis ir išsinuomojome butą vieneriems mokslo metams. Baigiantis mokslo metams supratome, kad daug saulės, šilta žiema bei šviežios daržovės ištisus metus mums labai patinka, be to, lioviausi sirgti, o tai buvo geriausia, kas galėjo nutikti.

– Kaip pasikeitė Jūsų mitybos įpročiai gyvenant Ispanijoje?

– Gyvenant Ispanijoje gyvenimas tapo lėtesnis, mityba – lengvesnė. Ištisus metus valgome žymiai daugiau šviežių daržovių bei žuvies, taip pat gamindama pradėjau naudoti daugybę prieskonių. Be to, Lietuvoje gyvenome labai intensyviu tempu, bėgdami, lėkdami tarp darbų, vaikų mokslų bei būrelių, prie bendro stalo sėsdavome tik savaitgaliais. Esu dėkinga Ispanijai, kad čia maistas yra toks svarbus ir griežtai laikomasi valgymo valandų. Nuo 14–15 val. visi ispanai pietauja. Dauguma įmonių bei mažesnių parduotuvių turi pietų pertrauką, kuri trunka 1–3 val. Vaikams pamokos baigiasi maždaug 14 val., tad turimę galimybę kone kasdien kartu, su visa šeima, sėsti prie pietų stalo. Man tai yra labai svarbu.

Ispanija
Ispanija
© Asmeninio albumo nuotr.

– Ar pasiilgstate lietuviškos virtuvės? Kokių lietuviškų produktų randate Ispanijos parduotuvėse ir kokių trūksta? Kuo kitokie tie produktai?

– Kadangi Ispanijoje gyvena daug išeivių iš kitų europos šalių, tad ir lietuvių, lenkų, rusų, bulgarų parduotuvių yra nemažai. Jose galima įsigyti lietuviškų grikių, juodos šaldytos duonos, varškės, silkės ir įvairių saldumynų. Persikrausčius į Ispaniją labiausiai trūko juodos duonos įvairovės bei silkės. Ispanų parduotuvėse pavyko rasti tik vienos rūšies vokiškos juodos duonos. Kadangi labai pasiilgome lietuviškos duonos, duoną pradėjau kepti namuose. Žuvies pasirinkimas čia didžiulis, bet silkės vis tiek pasigendame (šypsosi). Kefyro bei varškės yra ir ispaniškose parduotuvėse, tačiau varškė yra švelnesnio skonio, nes gaminama iš maišyto avių, ožkų ir karvių pieno.

– Minėjote, kad Ispanijoje neradote sau patinkančios duonos, todėl nusprendėte ją kepti pati. Gal turite patarimų, išsikepti gardžią naminę duoną?

– Anksčiau man duonos kepimas atrodė labai komplikuotas procesas, bet viskas nėra taip sudėtinga. Duoną namuose kepu jau trejus metus. Iš pradžių išmokau pasigaminti duonos raugą ir kelis kartus per savaitę kepiau raugo duoną. Pastaruoju metu duonos valgome mažiau ir atradau daug greitesnį bei mažiau pastangų ir planavimo reikalaujantį duonos kepimo būdą. Tiesa, tai ne raugo duona. Tai duona, kurios nereikia minkyti ir net nemėgstantis gaminti žmogus gali ją lengvai išsikepti.

Inga Švelnienė
Inga Švelnienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Ilgai bandžiusi atradau mūsų šeimai labiausiai patinkančią duoną. Bandžiau kepti ir vien tik iš kvietinių miltų, ir vien tik iš viso grūdo miltų, maišiau miltus, įvairiomis proporcijomis įmaišydavau ruginių miltų. Tuomet atradau receptą, kuris mums tiko. Būtent taip, kaip mums yra skaniausia. Skonis nuostabus, pabandykite!

Ingredientai:

  • 100 g ruginių miltų
  • 130 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 200 g kvietinių miltų
  • 7 g druskos
  • 2 g sausų mielių
  • 330 g vandens

Inga Švelnienė
Inga Švelnienė
© Asmeninio albumo nuotr.


Gaminimo eiga:

  1. Sumaišau sausus produktus.
  2. Supilu vandenį.
  3. Mentele viską gerai išmaišau, kad neliktų sausų miltų.
  4. Uždengiu vaško drobele ar maistine plėvele ir palieku per naktį (~8 val.).
  5. Ryte įkaitinu orkaitę iki 230 laipsnių. Į orkaitę įdedu tuščią uždengtą kepimo puodą ir kaitinu jį maždaug 30 min.
  6. Tuo metu ant gausiai miltuoto paviršiaus išverčiu akivaizdžiai pakilusią burbulėtą tešlą.
  7. Mentele suformuoju rutulį, kad visa pasidengtų miltais. Dedu į dubenį išklotą kepimo popieriumi. Uždengiu ir palieku maždaug pusvalandžiui, kol kaista puodas.
  8. Įkaitusį puodą išimu, į jį dedu duoną kartu su kepimo popieriumi.
  9. Duoną šiek tiek įpjaunu su aštriu peiliu. Uždengiu puodą. Kepu 30 min.
  10. Tuomet atidengiu puodą ir dar kepu 15 min.
  11. Leidžiu bent pusvalandį atvėsti ir tik tada pjaunu.


Ingos Švelnienės duonos receptas
Ingos Švelnienės duonos receptas
© Asmeninio albumo nuotr.

Pastaba: jeigu puodo su dangčiu, skirto kepti orkaitėje, neturite, galima pabandyti išsikepti duoną pailgoje duonos ar kekso formoje. Tuomet reikėtų suformuotą duoną dėti į kepimo popieriumi išklotą formą. Duoną dėti į neįkaitintą orkaitę, o orkaitės apačioje padėti papildomą nedidelį kepimo indą ir pripilti karšto vandens. Rekomenduoju duoną kepti 220 laipsnių temperatūroje (kaitinimo režimas iš viršaus ir apačios) apie 45 min. Iškepus būtų gerai leisti kiek pravėsti formoje, o vėliau atvėsinti ant grotelių. Bet ar išlauksite?

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.6667

Ispanijoje gyvenanti lietuvė duoną kepa namuose – persikrausčius labiausiai trūko juodos duonos ir silkės (25)

Ispanija – saulės ir šilumos kraštas. Nors teigiama, kad lietuviui šios šalies klimatas gali...

16 metų Anglijoje gyvenanti Odeta įvardijo, kokių Velykų tradicijų laikosi britai ir papasakojo, kaip dažo kiaušinius (5)

Velykos – viena svarbiausių krikščioniškų švenčių metuose. Šiemet jos ir vėl bus...

Prancūzams karantiną praskaidrina sūriai

Dėl koronaviruso pandemijos metu įvestų apribojimų ir karantino restoranų verslas praktiškai...

Šefas Gian Luca Demarco pasidalino itališkų Velykų paslaptimis (10)

Kad ir kaip šiemet beatrodytų Šv. Velykos, paruošti tobulo šventinio stalo – niekas neuždraus....

Kaip žydai mini savo svarbiausią šventę? Įvardijo, kas turi būti ant Pesacho stalo (1)

Kovo 27 d. prasideda Pesachas – pati svarbiausia žydų šventė, truksianti net aštuonias...

Top naujienos

Šimonytė prabilo apie naujas taisykles po gegužės 3 dienos papildyta (377)

Po gegužės 3 dienos bus svarstoma ir apie papildomas privilegijas asmenims, kurie turi imunitetą...

Antras bandymas panaudoti europinius milijardus: Finansų ministerija apibrėžė, kur tikėtis pinigų lietaus (42)

Ateities ekonomikos DNR planą keičia „Naujos kartos Lietuva“ (NKL) – parengtas naujas planas,...

Bent viena skiepo doze paskiepyta beveik penktadalis Lietuvos gyventojų (4)

Bent vieną skiepo nuo COVID-19 dozę jau yra gavę beveik penktadalis Lietuvos gyventojų – 19,5...

„Politico“ šaltiniai paaiškino, kodėl JAV atšaukė karo laivų dislokavimą Juodojoje jūroje (8)

Pentagonas atsisakė planų Juodojoje jūroje dislokuoti du karo laivus – toks sprendimas priimtas...

Maištas Seime: pritarė dėl motociklų vairavimo su B kategorija ir tuoj pat pasiūlė pataisą (183)

Ketvirtadienį rytinio Seimo posėdžio metu buvo svarstomas pasiūlymas vairuotojams, turintiems B...

Atsakė, kuriems pacientams, net ir persirgus koronavirusu, testai gali parodyti mažą antikūnų kiekį (5)

Šiandieninėje COVID-19 pandemijos akivaizdoje internete galima rasti daug skirtingos informacijos...

Vilniaus rajono merė: dalyje seniūnijų vakcinos atsisako pusė gyventojų (101)

Po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst...

Vyskupų konferencija: atnaujinamos gyvos pamaldos bažnyčiose (15)

Nuo šio sekmadienio pamaldos visų savivaldybių bažnyčiose vėl vyks dalyvaujant tikintiesiems,...

Dukart mutavusi koronaviruso atmaina – jau Europoje profesorius: gali pridaryti žymiai daugiau bėdų (218)

Koronaviruso atmaina, išsiskirianti nerimą keliančiomis mutacijomis, kuri pirmą kartą buvo...

Bus teisiamas Vedrių piliakalnyje juodžemį kasęs vyras: padaryta daugiau nei 93 tūkst. eurų žala (1)

Teismui perduota byla, kurioje 33-ejų Šilalės rajono gyventojas bus teisiamas dėl nacionalinės...