aA
Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto. O kas vėsiais ir tamsiais rudens vakarais gali būti geriau, jeigu ne lėkštė karštos ir kvapnios sriubos, kuri ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką. Ir nors sriubą išvirti galima ir iš kirvio – kelios jos paruošimo taisyklės egzistuoja.
Trinta sriuba
Trinta sriuba
© Shutterstock

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad vienas iš didžiausių sriubų pliusų – ne tik skonis, nauda sveikatai, bet ir nesudėtingas paruošimas, rašoma pranešime spaudai.

Sriuba – visame pasaulyje nuo neatmenamų laikų mėgstamas patiekalas. Be to, sriuba labai tinka sezoninių daržovių vartojimui. Sriubą lengvai išvirsite iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių, mėsos ar žuvies: nuo burokėlių ar kopūstų sriubos su mėsos kukuliais ar šonkauliukais, iki egzotiškų sriubų su kokosų pienu ir jūros gėrybėmis“, – teigia V. Juodkazienė.

Dar viena mėgstama sriubos rūšis – trintos sriubos. Pasak jos, gyventojai jas ypatingai vertina dėl švelnios savo tekstūros ir skonio. Visgi, kaip teigia ekspertė, tam, kad trinta sriuba nustebintų savo skoniu – kelias taisykles žinoti verta.

Trinta sriuba
Trinta sriuba
© Shutterstock

Karamelizuokite daržoves. Daržovės įgaus ryškesnį skonį, jeigu jas prieš trinant virsite ne vandenyje, o apkepsite orkaitėje. Kaip teigia V. Juokdazienė, įvairiausias šaknines daržoves: burokėlius, salierus, pastarnokus, saldžiąsias bulves ar moliūgus, pomidorus, brokolius, svogūnus, geriausia yra apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apkepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Visgi, omeny reikia turėti, kad skirtingų daržovių – kepimo laikas taip pat skirtingas. Pomidorams apkepti užtenka ir 10–15 min, gabalėliais supjaustytam moliūgui apie pusvalandžio, o burokėliams ar bulvėms gali prireikti ir daugiau laiko. Jeigu daržoves norite pasiruošti greičiau, jas pakepinti galite ir keptuvėje.

Išvirkite naminio sultinio. Nors sultinio kubeliai sriubai išsivirti puikiai tinka, skaniausią troškinį pasigaminti pavyks, jeigu naudosite namie ruoštą sultinį. Kaip teigia V. Juodkazienė, norint neužgožti troškinio ingredientų skonio, geriausia rinktis vištienos sultinį, tačiau puikiai tiks ir bet kurios kitos mėsos ar žuvies virtas troškinys. Pasak maisto ekspertės, sultiniui išvirti – gali prireikti laiko. Geriausia jį virti iš nuo mėsos ar žuvies likusių kaulų. Kaulus geriausiai virti ant nedidelės ugnies, kelias valandas, vandenį paskaninus lauro lapais, druska, pipirų žirneliais ar kitais mėgstamais prieskoniais.

Trinta sriuba
Trinta sriuba
© Shutterstock

Nepamiškite rūgštelės. Kaip teigia maisto ekspertė V. Juodkazienė, norėdami praturtinti sriubos skonį – reikėtų nepamiršti jos pagardinti ne tik druska ar pipirais, bet ir įpilti į ją šiek tiek rūgštelės: ryžių, vyno, obuolių acto. Jeigu mėgstate citrusinių vaisių skonį – puikiai tiks ir citrinos ar žaliosios citrinos sultys. Pavyzdžiui, šlakelis obuolių acto praturtins burokėlių sriubos skonį, o šlakelis citrinos sulčių – puikiai dera prie moliūgų sriubos.

Paskaninkite priedais. Pasak V. Juodkazienės, ruošiant nepaprasto skonio trintą sriubą reikėtų nepamiršti ir įvairiausių priedų. Skrudintos duonos gabaliukų ar šviežių žolelių: tokių kaip bazilikai, kurie puikiai tinka prie trintos pomidorų sriubos ar petražolių bei krapų, kurie paskanina burokėlių ar trintų kalafiorų sriuba. O, pavyzdžiui, kalendra – puikiai dera prie moliūgų. Be to, sriubas galite gardinti ir skrudintos šoninės gabalėliais ar sūriu – pavyzdžiui feta ar tarkuotu parmezanu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.3333

Visi triukai ir paslaptys, kaip paruošti sultingus kotletus namuose ir kodėl nevertėtų naudoti faršo (14)

Visi gerai žinome kotletų skonį ir kvapą, juos ruošdavo ir mūsų močiutės, ir mamos....

5 skanėstai, kuriuos gamindami sunaudosite šaldytas miško, daržo ir sodo gėrybes

Atėjus šalčiams metas prisiminti vasaros ir rudens skonius bei žiemai paruoštas sodo, daržo ir...

D+Rusnė Valatkaitė

Dietistė Vaida Kurpienė įvardijo, kokie požymiai išduoda, kad reikėtų vengti pieno produktų patarė, kuo juos pakeisti (1)

Laktozės netoleravimas – problema, aktuali kas trečiam lietuviui. Ar žinote, kuo laktozės...

Atsakė į amžiną klausimą: ar verta valgyti šviežias daržoves žiemą? (20)

Daržovės yra puikus mineralinių medžiagų šaltinis. Visiems žinoma, kad jas reikia valgyti...

Žinomi žmonės dalijasi idėjomis, kuo paįvairinti žiemos švenčių stalą: šis gėrimas puikiai atstos alkoholinius gėrimus (14)

Kalėdos ar Naujųjų sutikimas – be putojančio vyno ar šampano? O kodėl gi ne? Renginio metu...

Top naujienos

D+ Tomas Janonis

Įspūdinga LRT pastatų rekonstrukcija kelia aistras: kiek visa tai kainuos ir kas tą kainą pasiryžęs mokėti (4)

LRT pastatų atnaujinimo architektūrinis konkursas, regis, nevyksta taip sklandžiai kaip buvo...

Specialus kodas statybininkui – tik pradžia: pokyčiai galimi ir kitų sektorių darbuotojams (83)

Siekiant mažinti nelegalų darbą nuo Naujųjų statybų sektoriuje dirbantys asmenys privalės...

„The Times“: NATO būgštauja, kad Rusija vos per 2 valandas gali atkirsti Baltijos šalis (16)

Šiaurės Atlanto aljansas baiminasi, kad Rusija , pasitelkdama migrantus, gali per dvi valandas...

Jau sausį vairuotojai privalės turėti naujas vaistinėles: už senų naudojimą – ir baudos, ir trūkumai techninėje apžiūroje (151)

Jau nuo sausio 1-osios vairuotojai, pirmosios pagalbos vaistinėles įsigiję prieš kelis metus,...

Lietuvių šventinės tradicijos: vis dar dėmesys daiktams ir pilnam stalui?

Pirmasis šių metų sniegas priminė kiekvienam iš mūsų, kad šventės jau visai ne už kalnų....

Vaidas Baumila iš LRT eterio dingo ne šiaip sau: pažeidė sutarties sąlygą (50)

Akyliausi žiūrovai veikiausiai pastebėjo pokyčius LRT laidoje „Svajoja vaikai“. Ilgą laiką...

Žiema parodys tikrą savo veidą – paspaus net 21 laipsnio šaltis (46)

Aukšto atmosferos slėgio sūkurys į Lietuvą atnešė žiemišką šaltį. Po šaltos antradienio...

Pasijuokė iš lietuvių pamėgto prekių ženklo fotosesijų: štai, kaip iš tiesų atrodo jų parduodami drabužiai (1)

Drabužių parduotuvių tinklas „Zara“ garsėja tuo, kad stebina savo fotosesijomis – modeliai...

D+Žinių radijas

Kada sustos rekordiškai augti būsto kainos? (2)

Ar Lietuvos banko ribojimai antrai paskolai atvėsins įkaitusį kainų laužą? Ar nuosavas erdvus...

Specialistai įspėja dėl „ekologiškos“ buitinės chemijos: neapsigaukite (1)

Buitine chemija vadinama labai daug gaminių, pradedant įvairiais plovikliais, baigiant avalynės...