aA
Nors lietuviai dažniau renkasi mėsos patiekalus, vis labiau auga žuvies pardavimų skaičiai. Statistika rodo, kad per metus, vienas Lietuvos gyventojas suvartoja 45 kg žuvies. Taigi, ką turėtumėte žinoti prieš renkantis žuvį? Į kokius dalykus reikia atkreipti dėmesį? Ir kaip tinkamai ją gaminti bei jos neperkepti? Visus atsakymus išgirsite „Alfas live“ laidoje.
Alfas live. Žuvies auginimo ekspertas patars: kaip išsirinkti gerą žuvį ir jos neperkepti?
Alfas live. Žuvies auginimo ekspertas patars: kaip išsirinkti gerą žuvį ir jos neperkepti?

Alfas Ivanauskas kalbino žuvies auginimo ekspertą, „Žuvies paštas“ direktorių Vladą Vickūną.

Kodėl lietuviai mieliau valgo kiaulieną, vištieną, bulvių patiekalus, bet ne žuvį? Kur čia slypi paslaptis?

Tik iš dalies sutinku su šiuo teiginiu, nes jei pažiūrėsime į paskutinių metų statistiką – ji labai stipriai pasikeitė. Ir mes tai labai gerai matome klientų skaičiuje, kur mes turime savo prekybos taškus. Tiek susidomėjimas, tiek žuvies pirkimas per paskutinius 2–2,5 metų yra ženkliai pakilęs. Aš sakyčiau net kartais. Žiūrėdamas „Eurostato“ statistiką galiu pasakyti, kad Lietuva su žuvies suvartojimu, labai sparčiai žengia į priekį visoje Europoje. Dabar yra skaičiuojami 45 kg žuvies kiekvienam žmogui per metus. O tai statistiškai yra labai daug.

Ar galima suskirstyti žuvis į sveikesnes ir mažiau sveikas?

Manau, kad kalbant apie žuvį, sakyti ji sveika ar ne, reikėtų tikrai labai gerai apie tai pagalvoti. Galbūt, jei kažkur augintos ypatngai, nors Lietuvoje to nėra, gal kitose šalyse, kur nėra kontrolės. Lietuvoje yra gana stipri kontrolė ir ji pakankamai atsakinga. Galima naudoti dirbtinį baltymą, bet Lietuvoje neteko girdėti, kad kas taip darytų, bent jau keletą paskutinių metų. Lygiai taip pat yra ir su jūros žuvimis. Tiesiog yra vietos, kur jų nereikėtų gaudyti, nes yra didelis užterštumas ir tai lemia žuvies skonį ir jos sudėtį.

Žuvis
Žuvis
© Shutterstock

Dėl sveikos ir nesveikos yra toks dalykas: viena yra skonis, kita yra medicininiai aspektai. Aš labai mėgstu otą, bet negaliu jo daug valgyti, nes tai yra labai skani, bet labai riebi žuvis. Žmogus turi rinktis, kas jį tenkina pagal skonį ir jo organizmą. Jei nenori riebiai valgyti, pasirenka liesesnę žuvį. Pavyzdžiui, jei žmogui patinka lašiša, bet ji jam yra per riebi, siūlyčiau rinktis upėtakį, nes jis skoniu yra labai panašus. Jis yra labai gerai auginamas Lietuvoje ir tai yra šviežia žuvis, kurią galima nusipirkti 1–2 dienos po skrodimo, o lašišai praeina keletas dienų, kol ji yra atvežama, iš bet kokios artimiausios vietos.

Kaip taisyklingai išsikepti žuvį, kad jos neperkeptumėme?

Jei aš kepčiau šamo plėšiko arba upėtakio filė keptuvėje, joms tikrai užtenka nuo 7 iki 10 minučių. Orkaitėje užtektų 25 minučių. Svarbiausia, kad prieš kepant, tiek keptuvė, tiek orkaitė būtų gerai įkaitintos. Orkaitėje naudokite nuo 160 iki 180 laipsnių ir žuvies kotletams, ir filė. Labai dažnai skambina klientai ir sako, kad žuvis neiškepė. Todėl visada pasiteirauju ar jie įkaitino orkaitę prieš kepdami ir sulaukiu atsakymo: „Oi ne, aš pastačiau į šaltą orkaitę“. Tai nesuveiks. Reikia iš pradžių įkaitinti orkaitę – tada dėti žuvį. O vartyti reikėtų tik kartą. Iš vienos ir iš kitos pusės.

Alfas laidoje gamino kreminį, nekeptą sūrio pyragą su avietėmis ir dvispalvę marcipaninę bobą su siurprizu. Taip pat laidoje matysite naują rubriką, kurios metu bus gaminimas maistas šunims. Šį kartą sužinosite skanėsto gerinančio šunų burnos kvapą receptą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
3.3750

Konditerio patarimai: kelios gudrybės, kurios pamėgtus desertus pavers sveikesniais

Atšilus orams vis dažniau susirūpiname ne tik savo sveikata, bet ir kūno linijomis, todėl prieš...

Fruktozės netoleravimas – dažna problema: kur jos galima aptikti ir kokių produktų reikėtų vengti? (3)

Pavalgius kai kurių vaisių atsiranda nemalonių pojūčių? Gali būti, kad jums pasireiškia...

Vaida Kurpienė: maisto išmestume mažiau, jei susitvarkytume šaldytuvą 9 tvarkingo šaldytuvo taisyklės (25)

Ar dažnai tenka išmesti nesuvartotą ar su pasibaigusio galiojimo data maistą ? Jungtinių Tautų...

10 maisto gaminimo patarimų: sutaupysite daugybę laiko ir išleisite mažiau pinigų (1)

Kai už lango pagaliau pradėjo šviesti saulė, o temperatūros stulpeliai pakilo virš dešimties...

Vaistininkų pagyros grilio mėgėjams – vis dažniau kepamos daržovės, vis rečiau maistas virsta angliuku (6)

Vienas ryškiausių pavasario rodiklių – galimybė maistą gaminti lauke. Artėjant savaitgaliui...

Top naujienos

Nerimo ženklas: per parą gerokai išaugo į Santaros klinikų priėmimo skyrių besikreipiančių pacientų skaičius (179)

Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos informuoja, kad visą šią savaitę išsilaikė...

Šimonytė Visagine į gyventojus kreipėsi ir rusų kalba: jau visiems nusibodo gyventi tokiomis aplinkybėmis (66)

Lankydamasi Visagine, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad bus parengta informacija apie...

Į Lietuvą ir vėl plūstelės šiluma: vietomis temperatūra kils iki +20

Iki šiol pavasario orai tikrai priminė amerikietiškus kalnelius, kada šilumos bangą greitai...

Ukraina: Rusija blokuoja dalį Juodosios jūros (19)

Ketvirtadienį Ukraina pranešė, kad daugiau karinių pajėgų Juodojoje jūroje sutelkusi Rusija...

Tomas Sinickis. Laikas investuoti į „Žalgirį“ (30)

Prieš porą dienų mūsų visų akis patraukė straipsnis apie Eurolygos klubams skirtas...

Įmonės „Nejuokinga Komedija“ pavadinimas patraukė institucijų dėmesį – užkliuvo viena raidė (143)

Neseniai kilus skandalui dėl įmonės „ Sviestas sviestuotas “ pavadinimo, kuris buvo uždraustas...

Vilniaus licėjaus direktorius: daliai abiturientų šiemet reikėtų išduoti brandos atestatus nelaikius egzaminų (113)

Nuo gegužės 3-iosios abiturientai galės grįžti į klases. Moksleiviai grįžti nori ir tikisi,...

„Linava“: pasienyje vėl driekiasi beveik 1500 vilkikų eilė (6)

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „ Linava “ praneša, kad Lietuvos ir...

Lauktos permainos Barselonoje: keičiasi tiesioginis Jasikevičiaus viršininkas

„ Barcelona “ klubas penktadienį atleidžia iš pareigų krepšinio sekcijos vadovą Nacho...

Atsisveikinama su Eugenijumi Ostapenko: groja jo hitai, prie karsto pastatytas dviratukas (44)

Penktadienį nuo 14 val. Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčios didžiojoje salėje renkasi...