Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas pasidalijo patarimais, kurie tiek kasdienybėje, tiek šventiniu laikotarpiu padės sumažinti maisto švaistymą.

Šventiniu laikotarpiu užklumpa tam tikra maisto karštinė ir žmonės perka net ir tai, ko jiems nereikia. Dar nesame visiškai uždarę durų į tą netolimą praeitį, kai stalai būdavo nukrauti vaišėmis ir visko būdavo per daug. Aš laikausi principo geriau mažiau nei per daug. Planuodama šventinį meniu stengiuosi nepersistengti ir iš anksto pagalvoti, kur panaudosiu maisto likučius. O kad jų liktų kuo mažiau, į krepšelį dedu tik tuos produktus, iš kurių susiplanuoju, ką gaminsiu“, – dalijasi Eglė.

Geriau mažiau – nei per daug


Planuojantiems naujametinį vaišių stalą, E. Juzumas pataria pirmiausia apgalvoti, ką norėsite dėti ant šventinio stalo, o tik tada į krepšelį dėti produktus, kurių prireiks kulinariniams planams įgyvendinti.

„Važiuojant į svečius visada derėtų pasitarti, kas bus gaminama ten ir ką galite pagaminti ir atsivežti jūs. Susiderinus tarpusavyje šventinį meniu, išvengsite tiek maisto švaistymo, tiek šventinio nuovargio“, – pataria maisto fotografė.

Žinoma, prieš dėdami produktus į krepšelį, atsidarykite virtuvės spinteles ir šaldytuvą – galbūt ten rasite produktų, kuriuos galite panaudoti naujametiniams patiekalams. Juk prieš Kalėdas dažniausiai maisto perkame daugiau ir nebūtinai jį visą sunaudojame.

Pavyzdžiui, nusprendus įsigyti gardžiai atrodantį pyragą, vertėtų pagalvoti ar namuose nėra kito pyrago likučių, o gal laukiate svečių ir pyragą atsiveš jie. Pasak maisto tinklaraštininkės, šventiniu laikotarpiu šiomis taisyklėmis vadovautis kur kas paprasčiau.

Eglė Juzumas su sūnumi

„Kasdienybėje maisto švaistymo išvengti yra sunkiau, ypač kai namuose yra mažų vaikų – kartais sudėtinga suplanuoti kiek maisto bus suvalgyta. Tačiau geriausia pagaminti šiek tiek mažiau ir jei kažkas šeimoje vis dar jaučiasi alkanas – pasiūlyti užkandį arba desertą. Taip pat nepamirškite naudoti to maisto, kurį namuose jau turite. Juk visi spintelėse turime prikaupę įvairių kruopų, makaronų ir konservuotų gaminių, šaldymo kamerose – mėsų ir žuvų. Iš jų taip pat gali gana greitai gimti šventiniam stalui tinkami užkandžiai“, – pataria E. Juzumas.

Prikelkite maistą antram gyvenimui


Maisto fotografė ir tinklaraštininkė teigia, kad dažnai išmetame maistą, kuris dar galėtų pasitarnauti virtuvėje kitu pavidalu. Daržovės, kurios jau netinkamos valgyti šviežiai – gali virsti sultiniu, o praeitos dienos pietų likučiai atgimti troškinyje.

„Jeigu daržovės šaldytuve skaičiuoja paskutines dienas, jos mano namuose nukeliauja į sriubas arba troškinius. Nuo pietų ar vakarienės likusi mėsa taip pat gali būti panaudojama verdant sriubą, troškinius arba gaminant apkepus. Mano šeima labai mėgsta makaronų apkepą – jeigu lieka virtų makaronų, mėsos ar daržovių juos sumaišau apibarstau sūriu ir užkepu orkaitėje“, – idėjomis dalijasi E. Juzumas.

Vakarykščiai pietūs arba vakarienė greitai ir paprastai gali virsti gardžiu patiekalu ir tai nereikalaus papildomo apsipirkimo.

„Įvairius likučius galima užkepti sluoksniuotoje tešloje ir paversti daržovių, sūrio ar mėsos pyragėliais, kurie papuoš net ir šventinį stalą. Jeigu nuo pusryčių lieka avižinės košės, vakarienei iš šio likučio galima iškepti blynus arba vaflius. Jeigu mūsų namuose lieka bulvių košės, kitai dienai planuoju gaminti apkepą arba piemenų pyragą – apačioje gula mėsa ir žuvis, grietinėlė, o viršui panaudoju bulvių košės likučius“, – pataria „Barboros“ ambasadorė.

Kalėdų likučiai virs gardžia galete


Spanguolių pagardas yra vienas iš tų, kuris dažnai atsiduria ant Kalėdinio ar kitų švenčių stalo prie paukštienos patiekalų – anties, žąsies ar kalakuto. Jeigu po švenčių jo vis dar liko šaldytuve – nebūtina išmesti. E. Juzumas dalijasi ypač gardžiu spanguolių, aviečių ir sūrio galetės receptu. Puikus desertas naujametinei nakčiai!
Eglės Juzumas receptai


Spanguolių, aviečių ir sūrio galetė
Reikės:

Tešlai: 165 g kvietinių miltų, 60 g pilno grūdo kvietinių miltų, 150 g sviesto, 3 šaukštų šalto vandens, 2 šaukštų rudojo cukraus, žiupsnelio druskos.
Įdarui: 250 g spanguolių padažo likučio, 50 g šviežių arba šaldytų aviečių, 50 g minkšto ožkų arba brie, camembert sūrio (jo galima ir nedėti), sauja migdolų riekelių.
Aptepimui: 1 kiaušinio, rudojo cukraus papuošimui.

Gaminimo eiga:

1. Paruoškite tešlą – dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, rudąjį cukrų ir žiupsnelį druskos. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštų pagalvėlėmis trinkite iki drėgnų trupinių. Stenkitės atlikti tai kuo greičiau, kad sviestas neištirptų.
2. Į tešlos trupinius pilkite po šaukštą vandens ir minkykite tešlą, kol susiformuos į vientisą rutulį. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve mažiausiai 30 min.
3. Atvėsusią tešlą padalinkite į 2 vienodo dydžio dalis, jei norite mažesnių galečių, arba formuokite vieną didesnę. Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiokite 3-4 mm storio apskritimą, jį perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Į centrą dėkite spanguolių padažą, pabarstykite avietėmis, ožkų sūriu ir migdolų riekelėmis.
4. Imkite vieną apskritimo išorinę dalį ir lenkite link centro, tačiau įdaro pilnai neuždenkite. Taip judėdami viena kryptimi užlankstykite visą apskritimą.
5. Lengvai išplakite kiaušinį, juo aptepkite užlankstytą tešlą. Galite pabarstyti trupučiu rudojo cukraus.
6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių, kol tešlos kraštai bus gražios aukso spalvos.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)