aA
„Apmaudžiausia, kai tradiciniais karaimų kibinais pavadinami neaiškios formos neišvaizdūs pyragėliai su kiauliena, – DELFI Maistas apsilankius Trakuose esančioje kibininėje „Kybynlar“ sako joje dirbanti Jelena Špakovska. – Tai baisiausia ir nemaloniausia situacija, nes mes, karaimai, kiaulienos nevalgome.“

Jau 16 metų veikiančioje kibininėje tokių kibinų ir nėra, o šeimininkai džiaugiasi, kad kasmet kibinų su kiauliena teiraujasi vis mažiau klientų. Aptarnaujantis kibininės personalas Trakuose viešinčius svečius jau baigia išmokyti, kad tradiciškai šis patiekalas gaminamas su kapota aviena arba jautiena, o jei svečiui nei viena, nei kita mėsa nepatinka, kaip alternatyvą siūlo kibinus su vištiena.

Dar vienas klaidingai įsitvirtinęs ir plačiai įsivyravęs įprotis – šalia kibių patiekti sultinio. Tradiciškai tai yra „savarankiškas“ patiekalas.

J. Špakovska pasakoja, kad kibinai nėra kasdienis greitas maistas, tai šventinis patiekalas, ruošiamas tik ypatingomis progomis. „Nors daug kam atrodo, kad tai labai paprastas patiekalas, kurį greit pagriebei ir suvalgei, iš tiesų taip nėra. Namie kasdien kibinų neruošiame, nes tai užima daug laiko, be to, reikia aukščiausios kokybės produktų“, – kalba ji.

Jelena Špakovska
Jelena Špakovska
© DELFI montažas

Gaminant tradicinius karaimų kibinus teks apsišarvuoti kantrybe. Vien jau ruošiant įdarą pirmiausia reiks nusikaulinti ir nusigyslinti mėsą, smulkiai ją sukapoti. Atkreipiame dėmesį – jokiu būdu nenaudojamas faršas! Į mėsos įdarą galima įdėti šiek tiek kopūsto, druskos ir pipirų. Jokių žolelių ar kitų prieskonių. J. Špakovskai tekę matyti, kad į mėsą dedama ir sviesto ar grietinės, bet, anot jos, mėsoje riebalų ir sulčių užtektinai, todėl kibinai ir taip išeina sultingi.

Atskira kalba – kibinų tešla. „Mes laikomės tos receptūros ir tradicijų, kurios visada buvo mūsų šeimose. Tradiciniai mėsiški kibinai gaminami su mieline tešla. Tačiau yra tokių dienų, kai karaimai mėsos nevalgo, taigi tada kibinai gaminami ne su mieline, o riebesne – kapota sviestine tešla. Tokią tešlą įprastai gamina Krymo karaimai. Mes iš sviestinės tešlos gaminame kibinus su troškintais kopūstais ir kiaušiniu arba su varške ir špinatais“, – atskleidžia pašnekovė.

Nuo tešlos priklauso ir pačių kibinų skonis. Su sviestine tešla kibinus gaminti gerokai lengviau, dėl to mažai kas gamina tradicinius mielinės tešlos kibinus. Pagaminti mielinę tešlą sudėtingiau, nes ji gali gerai neiškilti, o gali iškilti ir per daug, sako kibininės atstovė ir dalijasi senu šeimos receptu.

Visų mėgstami pyragėliai su kiauliena – tai ne kibinai: parodė, kaip pasigaminti tradicinį karaimų patiekalą

Tradiciniai karaimų kibinai

Reikės:

  • 1 kg miltų
  • 0,5 l pieno
  • 50 g mielių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio cukraus
  • šiek tiek pipirų
  • apie 1,5 kg mėsos
  • 2 svogūnų
  • 1 kiaušinio aptepti

Gaminimas:

Pirmiausia reikia padaryti paprastą mielinę tešlą. Mieles ištrinti su cukrumi pašildytame piene. Į mieles sudėti pusę kiekio miltų. Viską sumaišius padėti šiltai, kad tešla iškiltų. Kai pakils, viską permaišyti. Tuomet dėti likusius miltus, kol minkant tešla nebelips prie rankų. Tešla turi būti elastinga, bet ne kieta. Išminkytą tešlą dėti šiltai ir dar kartą leisti pakilti. Jei norite, į tešlą galite dėti ir kiaušinį.

Mėsą smulkiai sukapoti maždaug 1 cm dydžio gabaliukais, jokiu būdu nemalti. Svogūnus supjaustyti ir sumaišyti su mėsa, pagardinti druska ir pipirais. Į įdarą galima dėti ir šiek tiek kopūstų – daržovės suteikia papildomo skonio ir daugiau sulčių.

Tešlą padalinti vienodo dydžio gabaliukais ir iškočioti ovalo formos blynelius. Įdėti po tokį patį kiekį įdaro į kiekvieno iškočioti blynelio vidurį, perlenkti per pusę, kad išeitų pusmėnulio forma. Tada iš kraštelių susukti pynutę. Patogiausia bangelę padaryti iš priešingos pusės, kuria ranka sukate.

Kibinus išdėlioti ant skardos ir aptepti kiaušinio plakiniu. Dėti į iki maždaug 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti apie 20 min., priklausomai nuo orkaitės. Kibinai turi gražiai apskrusti, o mėsa viduje – iškepti.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.4286

Patarė, kokius maisto produktus valgyti prieš miegą, jei norite gerai išsimiegoti (9)

Kokybiško miego stoka yra dažna problema, persekiojanti daugybę žmonių. Dažniausiai tai būna...

Ekspertė pataria: kaip tinkamai laikyti maisto produktus per karščius

Atėjus karščiams labai svarbu tinkamai laikyti maisto produktus . Juk kartu su vasariška šiluma...

„Kalorijas deginantis“ maistas: dietistė išaiškino, tai tiesa ar mitas (3)

„Dažnai žmonės internete ieško informacijos, kuri pateisintų jų lūkesčius: kaip be pastangų...

Žingsnis po žingsnio išaiškino, kaip pasigamini kombučią namuose: prireiks vos kelių ingredientų (25)

Kombučia – natūraliai fermentuotas arbatos gėrimas, kuriame gausu probiotikų, organinių...

Ledų technologė paaiškino, kodėl ledus reikia laižyti, o ne kąsti (12)

Atėjus vasarai privalomu jos atributu tikriausiai visi įvardytumėme ledus . Šerbetai, šaldytos...

Top naujienos

Matomais vaizdais kauniečiai pasibaisėjo: masinių žudynių vietoje – tualetas ir statybiniai konteineriai (28)

Kiek daugiau nei už savaitės, birželio 28 dieną Kaune bus minimos 80-osios „Lietūkio“...

Avulis apie statybininkų trūkumą: jei nebus kam dirbti, kainos į viršų šaus taip, kad mažai nepasirodys (184)

Baltarusijai ribojant išvykimą iš šalies, į Lietuvą nebegali atvykti čia dirbę darbuotojai, o...

Pavojinga viruso atmaina plinta toliau: nustatyti dar 2 atvejai papildyta (2)

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL), koordinuojanti koronaviruso...

Į pajūrį jau plūsta tūkstančiai žmonių: įspėja – šiomis valandomis į paplūdimį geriau neikite paaiškino, už ką galite gauti baudas (132)

Šį savaitgalį sinoptikams prognozuojant, kad termometro stulpeliai perkops 30 laipsnių karščio,...

Kryme skelbiama nepaprastoji padėtis: skęsta ištisi miestai dėmesį patraukė Aksionovą lydėję trys mįslingi plaukikai (247)

Ukrainai priklausantį Krymą , kurį Rusija aneksavo 2014-aisiais, ištiko smarkios liūtys,...

Navickas įvardino didžiausią sofos ūkininką valstybinėje žemėje – plotai ir sumos įspūdingi

Nors valstybė metų metais kovoja su sofos ūkininkais ir stengiasi, kad tiesioginės išmokos...

Pasitikrinkite: skelbiami preliminarūs 2021 m. matematikos egzamino atsakymai (8)

Penktadienį abiturientai visoje šalyje laikė matematikos egzaminą. Vis dėlto nuotaikos po 2021 m....

Savo maudymosi kostiumėlių modeliu tapusi Karolina Meschino pademonstravo it nulietą figūrą

Socialinių tinklų žvaigždės Karolinos Meschino prekės ženklas „By Karolina Meschino “...

Statybininkai nugirdo moters pokalbį su kolege: po jų komentaro norėjau prasmegti skradžiai (3)

Turiu pasiūlymą visiems: prieš pradėdami kalbėti įsitikinkite, kad esate tik su tuo, ko norite...

Bloomberg News | D+

Trumpo prekybos karai pagimdė pirmąją pasaulinę mados gigantę iš Kinijos: įsidėmėkite šį vardą

Internetinė parduotuvė „Shein“ net 152 dienas „Amazon“ platformoje tituluota daugiausiai...