„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene aiškinosi, kokie yra skirtingų mėsos gaminių gamybos procesai? Kaip atskirti geros kokybės produktus nuo prastesnės? Kaip gaminama visų mėgstama „Daktariška“ dešra ar pieniškos dešrelės ir ar jose naudojamas tualetinis popierius?

Dar kartą sugriaukite mitą, kad į pieniškas dešreles ir dešrą nėra dedamas tualetinis popierius.

Tikrai nėra dedamas. Pieniškoje dešroje ir dešrelėse yra naudojami sausi pieno milteliai. Dešrą galima naudoti ir šaltą, pavyzdžiui, sumuštiniams. Dešreles taip pat galima valgyti šaltas, nes jos yra termiškai apdorotos, bet rekomenduojama jas pašildyti, o ne virti. Esu girdėjusi nusiskundimų, kad verdant jos sutrūkinėja ir plyšta. Žmonės neįsiskaito į rekomendacijas, kad jas reikia tik pašildyti, bet nevirti. Pavirkite 4–5 min., tik kol sušils.

Asociatyvioji nuotr.

O kaip yra su parūkytomis dešrelėmis? Ar jos yra mirkomos kažkokiame skystyje, kad būtų išgautas rūkymo kvapas?

Ne, tai yra mitas. Dešrelės yra rūkinamos ir padžiovinamos. Tačiau yra tokia technologija, kai gaminius galima pamerkti į skystį ir jie įgauna tą dūmų aromatą, tada ji nėra rūkoma, bet ši technologija nėra Lietuvoje populiari. Vartotojų neapgausi, nes jie atskirs, kad tai ne natūraliai rūkintas produktas, paėmus jį į rankas, jos net gali išsitepti rudu skysčiu. Lietuvoje populiarus natūralus dūmas. Tik rūkinimui naudojamos skirtingos medžių pjuvenos.

Kaip išsirinkti geros kokybės mėsos produktus parduotuvėje?

Rinkdamiesi aukščiausios rūšies produktus, niekada nenusivilsite. Nes juose nebus panaudota baltyminių mėsos pakaitalų, užpildų: krakmolo, sojos. Lietuvos rinkoje mėsos gaminiai yra suskirstyti į aukščiausią, pirmą ir antrą rūšis. Aukščiausioje rūšyje yra naudojama mėsa ir prieskoniai, pirmoje rūšyje yra mėsos baltyminių pakaitalų ir užpildų iki 2 proc. ir krakmolo iki 3 proc., o antroje rūšyje krakmolo gali būti nuo 3 proc., mėsos ten yra labai mažai arba naudojama mechaniškai atskirta nuo kaulų spausta mėsa. Geriau rinkitės mažesnį kiekį aukštesnės rūšies nei žemesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)