Alfas kalbino biomedicinos mokslų daktarą, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistą Artūrą Sujetą.

Kaip reaguoji, kai dabar žodis „Detox“ yra dedamas visur. Ant sulčių, vandens, mitybos programų. Ar tavęs tai neerzina?

Ne, manęs gyvenime jau nebeerzina daug dalykų, kurie erzino anksčiau. Vienareikšmiškai galima pasakyti, tiek remiantis mokslinėmis studijomis, tiek užsienio patirtimi, ypatingai mitybos specialistų, biomedicinos daktarų, pavyzdžiui, Anglijos patirtimi. Aišku, didžioji dalis visų tų terminų „Detox“, detoksikacinių dietų yra ne kas kitas, o būdas iš žmonių išvilioti daugiau pinigų.

Kokie produktai gali iš tikrųjų padėti vykti detoksikacijos procesams?

Kalbant apie detoksikaciją, mes galime padėti savo kepenims vartodami tam tikrus maisto produktus, gerdami vandenį ar net kavą. Nes kava trukdo kepenims kaupti riebalus. Yra įvairių rekomendacijų, bet daugybė tyrimų rodo, kad kava gerina kepenų funkciją ir net kai kuriais atvejais apsaugo nuo tradicinio kepenų vėžio, taip pat kavą labai patartina vartoti po įvairių pažeidimų, pavyzdžiui, jei žmogus piktnaudžiavo alkoholiu ar pan. Kadangi, kaip ir sakiau, kavos vartojimas trukdo kepenims kaupti riebalus ir kolageną.

Kava

Kaip atskirti daktarus ar kitus specialistus, kurie nori tik užsidirbti pinigų, kaip neapsigauti?

Tai yra moralės klausimas, mano žiniomis visi gydytojai yra davę Hipokrato priesaiką. Ir jei mes nuvažiuotumėme į Santaros klinikas, ten tikrai rasime patikimiausią informaciją. Pasikalbėję pradedant nuo šeimos gydytojo iki gastroenterologo arba kitais specialistais, kurie specializuojasi savo srityje. Gydytojas neturėtų ir net negali jums meluoti įstatymo numatyta tvarka, ypatingai tokiose institucijose kaip Santaros klinikos. Aišku, atsiranda žmonių, kurie yra nesąžiningi, kurie nori asmeninės finansinės naudos. Ir aš turbūt galėčiau pasakyti labai gerą filtrą žmogui, kuris bijo apsigauti. Jeigu specialistas jums atvykus į konsultaciją visų pirma siūlo arbatų, gėrimų, maisto papildų, tačiau nesigilina į jūsų anamnezę, nepateikia mokslinių faktų, nepacituoja atliktų tyrimų, tai jau yra problema. Tai yra pirmas ženklas, kad šis žmogus tikriausiai labiau nori jūsų pinigų ir vienintelis organas, kuris detoksikuosis bendraujant su juo, bus jūsų piniginė.

Alfas laidoje gamino naujoviškas burokėlių salotas ir greitai pagaminamą šokoladinę tartaletę su braškėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)