aA
Vasaros pabaiga – uogų ir daržovių metas. Prie puodų besisukiojančios šeimininkės suka galvą, kaip geriausia būtų šias sodo gėrybes išsaugoti, kad jos neprarastų savo naudingųjų savybių? Štai atokiame vienkiemyje gyvenanti Ieva Šidlaitė – natūralaus rauginimo ir žolelių bei lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas“ autorė – atsakė į daugeliui šiam sezonui aktualius klausimus: kurias daržoves geriau rauginti, o kurias konservuoti ir kiek tokias daržoves verta laikyti.
Ieva Šidlaitė
Ieva Šidlaitė
© DELFI / Modesta Meškė

Kuo skiriasi konservavimas nuo rauginimo?

Rauginimas – tai vienas iš konservavimo būdų. Kiti konservavimo būdai gali būti marinavimas, džiovinimas, sūdymas, užpilimas sirupu ar aliejumi ir t.t. Konservuoti – tai tiesiog išsaugoti produktą ilgesniam laikui. Daugumoje atveju konservuojant sudaroma nepalanki terpė vystytis nepageidaujamai mikroflorai, kuri sugadina produktą (taip veikia didelė druskos, cukraus, rūgšties koncentracija).

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė

Rauginant viskas vyksta atvirkščiai – mes pasikviečiame gerąsias bakterijas ir mieles ir sudarome sąlygas tik joms daugintis. Taip jos neleidžia plisti nepageidaujamai mikroflorai, suteikia produktams išskirtinį skonį, ilgaamžiškumą bei papildomų naudingų medžiagų. Papildomai suvalgome ir pačias gerąsias bakterijas, kurios turi labai daug įtakos mūsų sveikatai.

Ar išvis verta konservuoti daržoves? Ar lieka iš jų naudos?

Jei daržovės kokybiškos, augintos be chemijos švarioje dirvoje, aišku, verta. Kaitinant sunaikinama dalis vitaminų, bet lieka mineralai ir kitos maistinės medžiagos. Be to turime įvairesnių daržovių ir įdomesnių skonių. O raugiant vitaminų tik padaugėja. Aš pati mėgstu ir rauginti, ir marinuoti, ir sūdyti, ir džiovinti.

Ieva Šidlaitė
Ieva Šidlaitė
© DELFI / Modesta Meškė

Kas geriau rauginti ar konservuoti?

Žali rauginti burokėliai


Marinuotos daržovės ilgiau laikomos, joms nereikia specialių laikymo sąlygų, stiklainiai gali metus ar du stovėti virtuvinėse spintelėse. Rauginiams reikalingas šaldytuvas arba visiškai nešildomas rūsys, kitaip daržovės greitai perrūgsta ir suminkštėja. Tačiau raugintos daržovės naudingesnės sveikatai – tai žalia, termiškai neapdorota daržovė apdorota laktobakterijų ir taip lengviau pasisavinama mūsų organizmo. Kartu su jomis gauname ir tą taip dabar vertinamą probiotikų dozę.

Kokiu konservavimo būdu labiau išsaugomi vitaminai?

Rauginimo, džiovinimo, sūdymo – ten, kur daržovės neapdorojamos termiškai.

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė

Kuris metodas padeda ilgiau išsaugoti daržoves?

Tai priklauso nuo sąlygų – jei turite rūsį, kuriame laikosi pastovi 1-2 laipsnių temperatūra (tai labai giliai žemėje iškasti rūsiai, duobės išgrįstos akmenimis į kuriuos dar žiemos metu nunešama ledo gabalai ir užklojami šienu ar pjuvenomis – taip ledai neištirpsta ištisus metus ir palaiko patalpos temperatūrą), tada geriausia daržoves rauginti. Jos išsilaikys metus, dvejus ar net penkerius.

Rauginimas sustabdomas 1-2 laipsnių temperatūroje. Jei rauginį laikysite šaldytuve, tai jis vis tiek rūgs, daržovės rūgštės ir minkštės. Jei tokių sąlygų nėra, tai geriau rinktis marinavimą, džiovinimą ar sūdymą.

Ar tiesa, kad rauginti kopūstai yra vienas sveikiausių maisto produktų pasaulyje?

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė


Netiesa, nėra tokio „sveikiausio produkto pasaulyje“. Mums tai gali būti labai sveika, o štai tautoms, kurių karta iš kartos net nematė kopūsto bus tikra bomba. Be to nereikia pamiršti, kad raugiant sunaudojama nemažai druskos. Bet jei viskas savo vietoje ir savo laiku, tai rauginti kopūstai žiemą Lietuvoje tikrai yra vienas sveikiausių produktų pasaulyje.

Ko nepatartų konservuoti? O kuriuos produktus prasminga konservuoti?

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė


Iš tiesų rauginimui ir marinavimui tinka visos daržovės. Svarbiausia, kad jos būtų geros kokybės, sezoninės ir kuo šviežesnės. Tik svarbu žinoti, kaip tas daržoves paruošti. Štai pavyzdžiui rauginimui nelabai tinka jaunos cukinijos – jos labai greitai ištyžta, suminkštėja. Tuo tarpu senesnės, su jau stora oda kuo puikiausiai laikosi. Česnakų galvas raugti reikia tik iškastas iš žemės, kol neapdžiuvo lukštai, vėliau raugti galima tik nuluptas skilteles. Bet čia iš tiesų nėra jokių griežtų taisyklių – reikia nebijoti bandyti ir atrasti savo būdus ir receptus.

Rauginimui dar svarbu ir temperatūros, todėl jei neturite gero rūsio, vasarines daržoves ilgam laikymui geriau marinuoti, o rudenines galima ir rauginti. Vasarą raugtos daržovės dėl labai didelio bakterijų ir mielių aktyvumo dažnai sugenda.

Raugintos daržovės
Raugintos daržovės
© DELFI / Modesta Meškė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(114 žmonių įvertino)
4.1404
Rusnė Valatkaitė | D+

Vaida Kurpienė papasakojo, kokie požymiai rodo, kad jūsų organizmui trūksta kalcio ir įvardijo produktus, kuriuose jo gausu

Kalcis – vienas iš pagrindinių mineralų, esančių žmogaus organizme. Bet kurio mineralo...

Sūrio ekspertas papasakojo, kaip išsirinkti geriausią sūrį ir nesuklysti jį patiekiant (6)

Pasaulyje yra tiek daug sūrio rūšių, kad net galva gali susisukti. Vieniems sūris asocijuojasi...

Rusnė Valatkaitė | D+

Sergantiems artritu – mitybos specialistės patarimai ir įspėjimas: nedarykite šios klaidos

Artritas yra sąnarių sutrikimo tipas, pasireiškiantis vieno ar kelių sąnarių uždegimu. Yra...

Pasibaigusio galiojimo maisto produktai ne visada netinkami vartoti – tereikia atkreipti dėmesį į kelis dalykus (9)

40 proc. viso pasaulyje pagaminamo maisto yra sunaikinama dėl pasibaigusios galiojimo trukmės . Kam...

Dietistė įvardijo produktus, kurie skatina alkio jausmą (3)

Jei nejaučiate sotumo jausmo ir nuolat norisi užkandžiauti, tam veikiausiai yra priežastis. Šie...

Top naujienos

Žiaurumu visą Lietuvą šokiravęs 17-metės žudikas per daug kentėjo, todėl gaus solidžią kompensaciją (53)

Dėl įvykdyto šaltakraujiško nusikaltimo daugiau kaip prieš dešimt metų visą Lietuvą...

XX amžiaus pradžioje gimęs interjero stilius, kuris mūsų namų nepalieka iki šių dienų: skoninga ir ne pigi elegancija

Minimalistinis stilius pradėjo formuotis praėjusio amžiaus pradžioje. Tam neginčijamos...

Paulius Jurkevičius. Jeigu maršas vyktų Italijoje – organizatorius teistų (207)

Apie gegužės 15 – ąją pasisakė beveik visi, kas galėjo: vyskupai, eiliniai vienuoliai,...

Į „įmonės zombio“ spąstus patekęs raseiniškis algos neatgauna dvejus metus: direktorius Ačas tvirtina pats esąs įkaitas (83)

Veiklos nevykdančios, turto neturinčios įmonės gali tapti tikru galvos skausmu buvusiems jų...

Dieviškų vaizdų Europos sala pamažu vaduojasi iš pandeminio liūdesio gniaužtų: visi trokšta čia atvykti (4)

Tokių privalumų kaip Žydroji grota, raibuliuojanti jūra, penkių žvaigždučių viešbutis ir...

Daugelis tėvų vis dar vengia kalbėtis su savo vaikais apie seksą: psichologė paaiškino, kodėl tai būtina ir nuo kelių metų pradėti (1)

Daugelį tėvų ši tema vis dar verčia raudonuoti ir jaustis nejaukiai. Bet norite tikėkite, norite...

Gydytojas pažėrė naudingų patarimų, kaip numalšinti po skiepo atsiradusį šalutinį poveikį (178)

Įsibėgėjant vakcinacijai nuo COVID-19 žmonėms kyla vis daugiau su tuo susijusių klausimų:...

Transliacija / „Musica humana“ pristato išskirtinę programą „Muzikiniai šachmatai“

Kamerinis ansamblis „Musica humana“ pristatys išskirtinę programą, pavadintą „Muzikiniai...

Užkalnis: kvepiu, kaip elitinis muilas (119)

Šią antraštę buvo labai paprasta parašyti. Yra raktažodis apie kvapą, yra raktažodis apie...