aA
Lietuviai – ne amerikiečiai, subproduktai, taip pat ir liežuvis, mums tikras gardėsis, ypač, jei gerai pagamintas.
Virtas jautienos liežuvis
Virtas jautienos liežuvis
© Recepto autorės nuotr.

Tiesa, apie amerikiečius čia parašiau šiaip sau. JAV, kaip ir visame pasaulyje, valgo ir liežuvį, ir kepenėles, ir kitus skanius dalykus. O Lietuvoje liežuvis – nuo seno pripažintas delikatesas, būtinas švenčių atributas.

Galima, žinoma, liežuvį tiesiog įmesti į puodą, pavirti ir šveisti. Bet kur kas gardžiau prieš tai jį pamarinuoti.

Todėl imame šviežią jautienos liežuvį ir įtriname jį prieskoniais. Šiuo atveju tiks sausas marinatas – tai yra druska ir kiti prieskoniai, be jokios papildomos rūgštelės.

Sumaišome druską ir džiovintus mairūnus – jie šiuo atveju labai tinka. Įberiame juodųjų pipirų žirnelių. Šiuo mišiniu įtriname liežuvį.

Stambiai supjaustome svogūno galvą, didesnę morką, gabalą saliero, kelia skilteles česnako. Apdedame daržovėmis prieskoniais įtrintą mėsą. Dar užmetame kelis laurų lapus, kelis žirnelius kvapiųjų pipirų, pamaigome, pamasažuojame, ir uždengę dubenį statome liežuvį marinuotis.

Viena maža gudrybė, ir pagaliau išvirsite skanų liežuvį
© DELFI montažas

Kuriam laikui? Trumpiausiai – parai, bet sausai užmarinuotą liežuvį galime laikyti iki trijų parų.

Praėjus šiam laikui, marinuotą liežuvį su daržovėmis perdedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu ir statome virti. Nugraibome iškilusias putas.

Į užvirusį vandenį įberiame dar šaukštą druskos, puodą pridengiame ir, sumažinę kaitrą, verdame, kol liežuvis suminkštės. Virimo laikas priklauso nuo liežuvio svorio. Kilograminis liežuvis išverda per maždaug pusantros valandos, du kilogramus sveriantis gali virti ir tris.

Ar mėsa išvirusi, tikriname įbesdami šakutę į storiausią liežuvio vietą. Jeigu šakutė sminga lengvai – mėsa išvirusi. Dar viena patikimas būdas nuspręsti, jog liežuvis jau tinkamas – nuo jo pūslėmis atsikelianti stora oda.

Tada liežuvį traukiame iš sultinio ir tučtuojau pakišame po labai šaltu vandeniu, kaip virtą kiaušinį. Tokiu atveju lengvai nusilupa tiek kiaušinio lukštas, tiek liežuvį dengianti oda.

Atsargiai, nenusidegindami pirštų, nes mėsa vis dėlto karšta, liežuvį nulupame. Tada mėsą grąžiname į verdantį sultinį, kaitrą po puodu išjungiame ir paliekame, kol mėsa skystyje atvės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(35 žmonės įvertino)
4.3429

4 patarimai šventiniam Joninių stalui ir jogurtinio braškinio torto receptas

Šventinė mityba ne visuomet sveikatai palanki, tačiau tikrai nei vienas nenori jaustis blogai...

Vasariškos iškylos gamtoje: žinomo virtuvės šefo Alfo Ivanausko patarimai ir receptai (9)

Šilti vasariški orai neabejotinai kviečia iškylauti gamtoje . Tai puiki proga ne tik pasimėgauti...

Įvardijo, kiek laiko šaldytuve galima laikyti mėsą, žuvį ir kitus dažnai perkamus maisto produktus (1)

Tvarkingas šaldytuvas palengvina kasdienį gyvenimą ir leidžia išvengti maisto švaistymo,...

Lektorė papasakojo, kokios Joninių tradicijos ir papročiai padės ateinančiais metais prisitraukti sveikatą ir meilę (11)

Paparčio žiedo ieškojimas, laužai ir trumpiausia metų naktis. Taip, tai – Joninės ....

Rusnė Valatkaitė | D+

Svajojate apie ilgus ir sveikus plaukus? Vaida Kurpienė įvardijo produktus, kuriuos turėtumėte valgyti

Sveiki, gražūs ir vešlūs plaukai yra kiekvienos moters siekiamybė. Dažnai moterys perka...

Top naujienos

Užkalnis. Gyvenimas jau per geras ir eina dar geryn (172)

Kartais būna taip, kad apsidairai, ir matai, kad viskas tiesiog taip puiku, kad geriau mes nesame...

Incidentas Pabradėje: migrantai sukėlė riaušes, pasieniečiai panaudojo ašarines dujas, aidėjo šūviai papildyta (216)

Trečiadienį vakare VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje apgyvendintiems...

Po vartininko liapsuso pakrikę slovakai patyrė ispanišką egzekuciją ir praleido tolyn Ukrainą (40)

Paskutinis Europos futbolo čempionato grupių etapo vakaras virto asmenine Slovakijos rinktinės...

Stiprus škvalas atkeliauja į Lietuvą: stichija artinasi prie Kauno papildyta (61)

Kaip ir žadėta, per Lietuvą birželio 23-osios vakarą slenka audros debesys. Nors didžiųjų...

Chris Kay, P R Sanjai | D+

Didžiausia vakcinų gamintoja pasaulyje patiria rimtų problemų: gaisras buvo tik pradžia

Virtinėje pasaulio šalių, nuo Bangladešo iki Nepalo ir Ruandos, kur fiksuojami koronaviruso...

Užkurkite lenkų lėktuvą: laimėję švedai namo išsiuntė geriausią pasaulio futbolininką (32)

Trečiadienį vakare Europos čempionate E grupės trečiame ture išlikimo rungtynėse Lenkija 2:3...

Prieš Joninių naktį – šansas norintiems meilės: ieškantiems poros proga ypatinga (2)

Senovės baltų religinės bendrijos „ Romuva “ krivė Inija Trinkūnienė Žinių radijo...

Dėl dujų nuotėkio Vilniuje buvo uždarytos 4 gatvės: pranešama apie įvykį degalinėje papildyta įmonės komentaru (14)

Trečiadienį Vilniuje, Subačiaus g., įvyko incidentas - degalinėje buvo nustatytas dujų nuotėkis.

Tyrimas: Lietuvoje kasdien į darbą ateina apie 10 tūkst. neblaivių darbuotojų (13)

Lietuvoje kasdien į darbą ateina apie 10 tūkst. neblaivių darbuotojų, teigia tyrimą atlikę...

Vasaros iššūkiai keliuose: specialistai perspėja dėl padidėjusių pavojų

Šiltuoju metų laiku keliuose vairuotojus pasitinka per metus primiršti iššūkiai. Nors dažnam...