aA
Šilti vasariški orai neabejotinai kviečia iškylauti gamtoje. Tai puiki proga ne tik pasimėgauti saulėtu oru, bet ir praleisti savaitgalį su šeima, draugais ar giminaičiais. Tačiau svarbi ne tik smagi draugija, bet ir skanus maistas. Dvylikos knygų autorius bei „Delfi TV“ laidų vedėjas Alfas Ivanauskas pasidalijo savo patarimais besiruošiantiems iškyloms bei atskleidė vasariškiausius receptus, suteiksiančius kiekvienai iškylai dar daugiau džiaugsmo.
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© Organizatorių nuotr.

Trys svarbiausi dalykai


A. Ivanauskas yra įsitikinęs, kad bet kokiai iškylai svarbu turėti gerą nuotaiką, gerą kompaniją ir pledą. „Kai iškylaujama su gera nuotaika ir gera kompanija, tikrai viskas gali puikiai pavykti. Aš visada esu už tris ingredientus, kuriuos tikrai verta pasiimti su savimi. Tai duonos gaminiai, vaisiai ir daržovės, kietieji sūriai arba vytinta mėsos. Juos ne tik verta, bet ir būtina turėti“, – teigia „Delfi TV“ laidos „Alfas vienas namuose“ vedėjas.

Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© Organizatorių nuotr.

Nors žmonės yra linkę ilgai svarstyti iškylos meniu, vis dėlto, A. Ivanausko nuomone, iškylos meniu beveik niekuo nesiskiria nuo pietų, pusryčių ar vakarienių namuose. „Tik reikėtų apgalvoti, ar nebus naudojamas keptuvas. Jei pasirinksite iškylą be jo – greičiausiai daugiausiai bus užkandžiaujama. Jei naudosite keptuvą, gali būti kepamos tiek daržovės, tiek duonos gaminiai, tiek įvairūs sūriai“, – sako A. Ivanauskas.

Taip pat jis pataria nepamiršti užkloto ir patogių indų. Iškyklose galima naudoti ir daugkartinius indus. Tačiau, anot profesionalo, svarbu ir neapsikrauti indais. „Visada stengiuosi neapsikrauti indais iškylose ir tiesiog siūlau pagalvoti kūrybiškai: patiekalus susukti į popieriaus lapus ar servetėles. Keptą mėsą galima dėti tiesiai ant daržovių ar duonos gaminių ir tokiu būdu išvengti krūvos indų, kurie apsunkintų iškylą, jei eitumėte pėsčiomis, o ne keliautumėte automobiliu“, – pataria garsus virtuvės šefas.

Ar verta eksperimentuoti?


Nors A. Ivanauskas visuomet drąsiai pasisako už eksperimentus, vis dėlto, jo nuomone, eksperimentuoti yra geriau gaminant su bičiuliais ir namiškiais. „Aš visada už eksperimentus, bet geriau tai darykite būdami savoje kompanijoje. Tačiau, kita vertus, galite eksperimentuoti ir į tai įtraukti visus. Taip perleisite atsakomybę ir kitiems bei nereikės jaudintis, kad kažkas nepavyko dėl jūsų kaltės“, – pataria A. Ivanauskas.

Alfo Ivanausko receptai
Alfo Ivanausko receptai
© Organizatorių nuotr.

Pats A. Ivanauskas prisipažino, jog pat mėgsta eksperimentuoti kartu su svečiais ir jiems perleisti žaidimo vadeles. Tačiau kartu kulinarinių laidų vedėjas turi taisyklę visus naujus receptus išbandyti anksčiau, o prireikus juos ir patobulinti.

Būtinos priemonės


Iškylaujantiems A. Ivanauskas pataria nepamiršti priemonių nuo uodų ar kitų vabzdžių bei apsaugos nuo saulės priemonių: saulės kremo, akinių ir kepurės. Taip pat A. Ivanauskas pažymi, kad svarbu imti tokius įrankius, kurie būtų kiek įmanoma lengvesni.

„Taip pat kaip ir apsipirkinėjant turguje, viską paprasčiau nešiotis krepšyje lygiai taip pat, kaip uogaujant ar grybaujant. Tik dar į juos įdėkite kelis buteliukus ar butelius plastikinis sušaldyto vandens. Jie atliks tarsi šaltkrepšio funkciją, o taip pat turėsite ledinio vandens atsigerti, nes jis po truputį tirps. Bet jei krepšio neturite, visada siūlau turėti, net ir važiuojant automobiliu, sulankstomą dėžę, į kurią galėsite susidėti visus norimus produktus“, –patarimais dalijosi A. Ivanauskas, primindamas, kad iškyla turi būti ne tik apie maistą, bet ir apie aplinką, pokalbius, stalo žaidimus, istorijas, gražias nuotraukas, emocijas bei smagius prisiminimus.

Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© Organizatorių nuotr.

Ruošiantis iškylai A. Ivanauskas siūlo pasigaminti puikiai jai tinkantį patiekalą.

TRAŠKI SKANDINAVIŠKA DUONELĖ

2–3 asmenims

Ingredientai: 500 ml obuolių sulčių, 200 ml viso grūdo kvietinių miltų, 50 g ruginių miltų (grikių miltų), 90 ml mėgstamo aliejaus (graikinių riešutų, lazdynų riešutų, avokadų, saulėgrąžų, alyvuogių), 50 g sezamų sėklų, 50 g sutrintų linų sėmenų, 5 šaukštų kmynų, 5 šaukštų aguonų, 100 g moliūgų sėklų, 150 g saulėgrąžų sėklų, 5 šaukštų džiovintų medetkų žiedlapių, žiupsnio druskos (duonelių masei ir apibarstymui).

1. Puode užvirkite obuolių sultis, suberkite visas sėklas ir šiek tiek druskos. Išmaišykite.
2. Nuimkite nuo ugnies, supilkite aliejų, dėkite miltus ir maišykite tol, kol masė taps kremiška. Suberkite medetkių žiedlapius ir išmaišykite. Tešla turėtų būti tokia, kad nekristų nuo šaukšto, bet lengvai teptųsi ant sviestinio popieriaus. Jei matote, kad tešla per tiršta, reguliuokite jos tirštumą įpildami šiek tiek vandens.
3. Masę plonai tepkite ant sviestinio popieriaus (išlyginkite mentele arba dėkite antrą sviestinio popieriaus lakštą, palyginkite su kočėlu ir nuimkite popierių), apibarstykite druska ir dėkite į 150 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite su karšto oro apipūtimo funkcija apie 40–45 minutes, kol gražiai apskrus. Išėmus padalinkite į mažesnes dalis.
4. Geriausia duoneles džiovinti po vieną skardą, taip geriau išdžius.

Alfo Ivanausko receptai
Alfo Ivanausko receptai
© Organizatorių nuotr.

PATARIMAS: šios duonelės puikiai tiks ruošiantis iškylai. Vienintelis blogas dalykas, kad šių duonelių reikia iškepti ne vieną ir ne dvi porcijas, nes jų bus vis negana. Jei norite dar įmantresnio skonio, įdėkite aitriųjų paprikų ar kitų prieskoninių žolelių.

„Delfi TV” laidą „Alfas vienas namuose“ žiūrėkite sekmadieniais 10:00 val. „Delfi TV” – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
1.0000

Karmėlaviškė išdavė geriausią traškių marinuotų agurkėlių receptą: paprasta, greita ir labai skanu (69)

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 75 tūkst....

Ar žinojote, kad viename Lietuvos regione gyvenantys žmonės labiau netoleruoja piene esančios laktozės? (4)

Kyla daug diskusijų apie pieno produktų naudą ir žalą mūsų organizmui. Vieni sako, kad mums...

Maisto technologė žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip planuoti kassavaitinį meniu: valgysite skaniai, sutaupysite laiko ir pinigų (7)

Vis labiau populiarėjantis savaitės meniu planavimas yra puiki priemonė ne tik sveikiau...

Maisto pakavimo gudrybės: ką reikėtų žinoti perkant traškučių, mėsos ar sūrio pakuotes, pripildytas dujų? (2)

Kai vis labiau rūpinamės maisto kokybe ir šviežumu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį...

Išdavė penkias traškių marinuotų agurkėlių paslaptis: nuo šiol gaminsite tik taip (14)

Vasarai įpusėjus vis dažniau pradedame galvoti apie konservuotų daržovių atsargas. Šiuo metu,...

Top naujienos

ES ambasadorius: panašu, kad skrydžiai iš Irako į Minską kuriam laikui atšaukiami papildyta 22.23 val. (521)

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Irake Martinas Huthas sako, kad skrydžiai iš šios šalies į...

Lašas: dar vienas karantinas – ir galėsime dėti kryžių ant Vyriausybės (1109)

Naujų atvejų skaičiams kylant, šalies savivaldybėms vis raudonuojant ir po truputį artėjant...

Po kritikuojamų valdžios sprendimų kreipėsi į Dalią Grybauskaitę: šitai jums pasakyti nori daugelis (377)

Kai šalyje kyla neramumai ne tik dėl pandemijos, bet ir dėl situacijos, kuri vyksta šalies...

Miglė Rakauskaitė | D+

Vokiečiai patys sukūrė monstrą, kuris juos pribaigė: po cheminio ginklo atakos juos pasitiko „numirėlių armija“ (1)

Kruvinas mūšis, nuodingosios dujos, numirėliais virtę kariai ir pūliuojančios žaizdos – visa...

Kauniečiai už 6 tūkst. eurų įsigijo ir įsirengė automobilinį namelį: derinant darbą ir keliones galima net ir sutaupyti (38)

Gabija Cvilikaitė ir Tomas Bikuličius – labai aktyvi ir vietoje nenustygstanti pora, kuriai...

Nausėda: pasienyje su Baltarusija dalis tvoros galėtų atsirasti iki pavasario (95)

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad sprendžiant migrantų krizę dalis tvoros pasienyje su...

Kovido skaičiai auga: Veryga parašė tris patarimus valdžiai (223)

Augant susirgusiųjų koronavirusu ( COVID-19 ) skaičiams, buvęs sveikatos apsaugos ministras,...

Lukašenkos režimas nesustoja: tariasi dėl paprastesnių kelionių iš Pakistano, Afrikos valstybių (1252)

Aliaksandro Lukašenkos režimas tariasi dėl vizų liberalizavimo su Pakistanu, derasi dėl naujų...

JAV miestas paslaugų neskiepytiems nuo COVID-19 jau nebeteikia (52)

Kol JAV prezidentas Joe Bidenas ir kiti politiniai lyderiai rungtyniauja vakcinacijos varžybose,...

„Dzūkų jūra“ vadinamas ežeras nuo poilsiautojų antplūdžio ginasi versdamas juos kasytis (27)

„Dzūkų jūra“ pravardžiuojamas Dusios ežeras šią savaitę svečius pasitinka pašiaušęs...