Tad kokius patiekalus ruošiant kuris aliejus tinkamiausias, pranešime žiniasklaidai dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

„Savo prekybos tinkle turime itin platų aliejaus asortimentą. Visgi daugiausiai parduodame saulėgrąžų bei alyvuogių aliejaus. 2020 m. sausį, palyginti su atitinkamu 2019 m. laikotarpiu, visų aliejų pardavimai išaugo 4 proc. O lyginant 2019 m. su 2018 m. matome, kad labiausiai, 22 proc., išaugo alyvuogių išspaudų aliejus pardavimai. Ekologiško aliejus pardavimai augo 21 proc., o aliejus su priedais 19 proc.“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Atidarytas butelis nerafinuoto aliejaus, jei gamintojas nenurodė kitaip, spintelėje gali stovėti mėnesį. Nefiltruotą aliejų suvartoti turėtume dar greičiau.

Saulėgrąžų aliejus

Šis aliejus yra vienas populiariausių. Rafinuotas jis tinkamas kepimui, sodraus skonio nerafinuotas tinka salotoms, bulvių ir grybų patiekalams gardinti.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Į Lietuvą šis aliejus atkeliavo iš Viduržemio jūros virtuvės. Labiausiai vertinamas ypač tyras, pirmojo spaudimo aliejus. „Šiuo aliejumi galima mėgautis vienu, pilti į kepinių tešlas, šlakstyti salotas, maišyti į padažus, marinatus. Kepimui tinkamas rafinuotas alyvuogių aliejus“, – pataria B. Baratinskaitė.

Kanapių aliejus

Pastaruoju metu šis aliejus tampa vis populiaresnis. Jis tinka košėms, salotoms, daržovių patiekalams gardinti. Visgi kaitinti jo negalima.

Linų sėmenų aliejus

Šis aliejus turi senovinį skonį. Juo gardinami rauginti kopūstai, grybų patiekalai, košės. Laikyti šį aliejų būtina vėsioje, tamsioje vietoje.

Kokosų aliejus

Šis aliejus nebijo aukštos temperatūros, taigi tinkam ir kepti, ir gruzdinti. „Kokosų aliejus dažnai naudojamas veganiškiems nekeptiems desertams. Jeigu dar nebandėte su šiuo aliejumi kepti blynų, būtinai išmėginkite šį būdą“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Kokosų aliejus

Sezamų aliejus

Šis aliejus skleidžia Pietryčių Azijos virtuvės prieskonį. Jis tinka salotoms gardinti, maišyti į padažus ir troškinius.

Moliūgų aliejus

Šis aliejus išsiskiria savo skleidžiamu aromatu. Tinka salotoms, daržovių patiekalams skaninti, maišyti į košes, padažus ir marinatą.

Judrų aliejus

Judra – vienas seniausių kultūrinių augalų. Jis turi šiek tiek aštrų prieskonį. Toks aliejus itin tinka dietinei ir vegetarinei mitybai. Tinkamas salotoms, užpilams, padažams ir valgiams iš kruopų ruošti.

Graikinių riešutų aliejus

Ypač malonaus skonio aliejus tinka desertams, salotoms gardinti. Visgi kaitinti jo nevertėtų, nes tuomet dingsta jo vertingosios savybės.

Rapsų aliejus

„Bene plačiausiai naudojamas mūsų virtuvėje, šis aliejus tinka kepti, virti ar gruzdinti. Rafinuotas rapsų aliejus yra neutralaus skonio, taigi, patiekalų skonio nekeičia“, – priduria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)