Vengti antsvorio
Taigi, kokių veiksmų imtis, kad po 50 m. pradėtumėte kelią į maksimaliai sveiką ilgaamžišką gyvenimo tarpsnį?
Šiuo gyvenimo etapu apgalvotas mitybos racionas padės geriau jaustis, sulėtinti senėjimą ir padidinti gyvybingumą, teigia gydytojai dietologai. Tinkamai maitinantis mažėja tiek jau esamų ligų progresavimas, tiek įvairių ligų rizika.
Daugiausia įtakos svorio kitimui turi cukrus, rafinuoti angliavandeniai, transriebalai, riebūs produktai. Neigiamai veikia ir užkandžiavimas, mažas fizinis aktyvumas, miego trūkumas ir nuolatinis nuovargis.
Mitybos režimas – svarbu
Mitybos režimas, kas valgoma, kiek ir kaip, – labai svarbu.
Daržovės, uogos ir vaisiai, visadalių grūdų produktai, ankštinės daržovės suteikia ne tik energijos, bet ir skaidulų, vitaminų, taip pat ir mineralinių medžiagų bei antioksidantų. Kuo daugiau šviežių daržovių kasdien, pirmenybę teikti sezoniniams produktams.
Ankštiniai taip pat svarbus baltymų, lėtai virškinamojo krakmolo (užtikrina ilgam sotumo jausmą), skaidulų ir mineralų bei vitaminų šaltinis. Lęšiai, avinžirniai – puikus pasirinkimas, kuris labai tinka derinyje su kruopomis ir daržovėmis, pakeičia mėsą. Riešutų – 28 g (tiek telpa į saują) primygtinai rekomenduojama vartoti kasdien, tačiau ne kaip užkandį, o kaip pusryčių košės priedą ar salotų pagardą.
Naudingos ir įvairios aliejinės sėklos – linų sėmenų, ispaninio šalavijo: 2 valgomieji šaukštai per dieną yra būtini. Būtent skaidulų gausa maisto produktuose užtikrina sotumo jausmą, padeda kontroliuoti svorį ir suvalgomo maisto kiekį.
Išskirtinis dėmesys – odos sveikatai
Tai, ką žmogus valgo, tiesiogiai veikia ir odą. O jai kenkia rafinuoti angliavandeniai, hidrinti riebalai, greitasis maistas, karvės pieno produktų ir cukraus perteklius, alkoholis, apdoroti mėsos produktai, konservantai, dažikliai. Tad šių ingredientų reikėtų kiek įmanoma labiau vengti.
O odos (taip pat ir nagų, plaukų) sveikatą gerina riebi žuvis, avokadas, uogos (ypatingai mėlynos spalvos), graikiniai riešutai, paprikos, kopūstinių šeimos daržovės (brokoliai, žiediniai, Kale kopūstai ir kt.), juodasis šokoladas, alyvuogių aliejus, polifenoliai, kurių itin gausu ryškių spalvų augaliniame maiste.
11 bendrų mitybos patarimų
Savaime suprantama, kiekvienam žmogui – savas mitybos racionas. Jis priklauso nuo lyties, ūgio ir svorio, genetikos, profesinės veiklos pobūdžio, turimų lėtinių ligų, taip pat – fizinio aktyvumo lygio. Tačiau yra nemažai bendrų principų, kurių vertėtų laikytis, sulaukus 50 metų – tam, kad būtų daugiau galimybių tvirtiems sulaukti gal net ir 100 metų. Juos portale health.com sugrupuoja ir apžvelgia gydytojai dietologai.
Mažinkite porcijas
Ketvirtadaliu sumažinkite maisto kaloringumą
Su metais lėtėja medžiagų apykaita, žmogus nebesudegina tokio kiekio kalorijų, kokį sudegindavo anksčiau. Ketvirtadaliu sumažinę paros kalorijų kiekį ne tik nesustorėsite, bet ir apsisaugosite nuo sunkių ligų, kaip antai, aterosklerozės, hipertonijos, diabeto, išeminės širdies ligos ir insulto.
Druskos mažiau
Druska – svarbus produktas, reikalingas įvairiems procesams organizme. Kita vertus, druskos perteklius didina hipertonijos riziką, apkrauna inkstus, skatina tinimą. Būtent dėl to, bėgant metams druskos patartina mažinti. Ir atpraskite berti druskos ant valgio, kol jo dar neparagavote.
Valgykite vertingus riebalus
Išbandykite naujus skonius
Pasistenkite maksimaliai paįvairinti savo mitybos racioną, atraskite naujų patiekalų ir produktų. Įvairovė garantuos organizmui pakankamą kiekį vitaminų ir mineralų, apetitas bus geresnis ir pats valgymas teiks malonumo.
Nepamirškite šviežių vaisių, daržovių ir žalumynų
Bėgant metams organizmui reikia daugiau antioksidantų, o jų yra šviežiuose vaisiuose, daržovėse ir žalumynuose. Jie padės išvengti ir vidurių užkietėjimo, kuris vyresniems žmonėms dažnesnis. Daržovėse, vaisiuose – daug ląstelienos, ji gerina žarnyno peristaltiką, normalizuoja virškinimo procesus.
Visur ir visada gerkite vandenį
Neatsisakykite pieno produktų
Pieno produktuose gausiu kalcio, kuris būtinas vyresniems nei 50 metų žmonėms. Kalcio trūkumas sukelia osteoporozę, didėja kaulų lūžių rizika. Tad jei organizmas toleruoja pieno produktus, būtinai įtraukite juos į savo racioną.
Stenkitės, kad valgymas teiktų malonumą
Įtraukite į mitybos racioną uogų
Laisvieji radikalai – vienas didžiausių stangrios odos priešų. Prasta žinia – jiems susidaryti kasdienoje gausybė priežasčių: ultravioletiniai spinduliai, užteršta aplinka, radiacija, stresas skatina raukšlių ir pigmentinių dėmių atsiradimą. Gerai tai, kad čia gali padėti uogos – jose gausu antioksidantų. Rekomenduojama kasdien valgyti uogų, būtų idealu – per pusryčius, tada jos suvirškinamos, įsisavinamos ir visą dieną saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir nuo priešlaikinio senėjimo.
Vartokite vitaminus D ir E
Nebūtina gauti vitamino D su saule, atvirkščiai – geriau pasisaugoti ir nepamiršti visus metus naudoti apsauginio kremo nuo saulės, oda jums tik padėkos. Jei gyvenate ne šiltame krašte ir dirbate biure, veikiausiai jums trūks vitamino D. Pasitarkite su gydytojU – jis skirs kraujo tyrimus ir parinks reikiamą dozę.
Vitaminas E yra galingas antioksidantas, todėl veiksmingai kovoja su laisvųjų radikalų poveikiu, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Taip pat padeda palaikyti imuninę sistemą, ląstelių funkciją ir odos sveikatą. Šis vitaminas gali užkirsti kelią ląstelių pažeidimams, priešlaikiniam odos senėjimui.