aA
Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių stalą. Prekyba šia žuvimi parduotuvėse jau prasidėjo daugelyje šalies miestų.
Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Skanios ir maistingos


„Lietuviai tikrai mėgsta stintas ir vertina jas kaip delikatesą. Kad galėtume pasiūlyti šviežių stintų vos prasidėjus sezonui, bendradarbiaujame su vietos žvejybos įmonėmis. Svarbiausia stintos savybė – šviežumas, todėl visi procesai sudėliojami taip, kad Lietuvos pajūryje sugautos stintos kuo greičiau pasiektų parduotuves“, – sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas, sako, kad siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, tik iš tinklų ištraukta žuvis dar tą patį vakarą vežama į prekybos vietas. Anot jo, geriausiai stintas vartoti kuo šviežesnes. Jas, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvartoti per 2–5 dienas.

Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

„Jeigu norite ryškiau jausti stintoms būdingą agurkų kvapą ir ypatingą skonį, kuriuo pasižymi šios žuvys – geriausia jas būtų suvartoti per 2–3 dienas nuo įsigijimo datos. Jeigu stintas laikote ilgiau, iki 5 dienų, jos taip pat tinkamos valgyti, bet gali dingti specifinis kvapas“, – sako žuvininkystės įmonės atstovas.

Pamėgtos dėl sezoniškumo ir lengvo paruošimo


Pasak R. Kriščiūno, į klausimą, kodėl stintos tokios populiarios mūsų šalyje, atsakyti nėra paprasta. Veikiausiai stintų fenomeną Lietuvoje būtų galima paaiškinti sezoniškumu. „Šios žuvies bet kada negausi – jos pasiūlą diktuoja pati gamta. O žmogus prisitaiko prie gamtos. Stintų gaudymo sezonas – žiema bei ankstyvas pavasaris. Šiuo laikotarpiu galima pasiūlyti šviežių stintų, o tai padeda išlaikyti visas žuvies maistines savybes, dėl kurių pirkėjai stintas taip mėgsta mūsų krašte“, – pasakoja R. Kriščiūnas

Saulius Mikalauskas, Lietuvos meškeriotojų sąjungos pirmininkas, kalbėdamas apie jau prasidėjusį stintų sezoną, pabrėžia, kad žvejai jau dabar giriasi neprastais laimikiais, todėl tikisi, kad šis stintų sezonas bus gausus. Vis dėlto tai lemia daugybė veiksnių, netgi vėjo kryptis.

„Koks bus stintų sezonas tik jam prasidėjus, pasakyti yra sunku, nes stintų gausą ir lemia oro sąlygos“, – teigia meškeriotojų sąjungos pirmininkas. Pasak S. Mikalausko, žvejai itin pamėgę stintas ne tik todėl, kad jos paprastai pagaunamos, bet ir todėl, kad jos lengvai paruošiamos. Geriausia dar šviežias stintas iškepti keptuvėįe, anot jo, taip pat populiarus ir nesudėtingas būdas ruošti stintas – marinavimas, taip jomis mėgautis bus galima ilgesnį laiką.

S. Mikalauskui antrina ir V. Juodkazienė, ji sako, kad gaminant stintas nereikia persistengti: „Ryškiausią stintų skonį atskleidžia ir bene populiariausias ir paprasčiausias jų paruošimo būdas yra žuvies pakepinimas svieste. Žinoma, prieš tai žuvies nepamirškite paskaninti druska ir pipirais“.

Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Pasak jos, šios žuvys – ne tik skanios, bet ir maistingos. Stintos – ir sveikųjų baltymų šaltinis, aprūpinantis organizmą aminorūgštimis. Kvapniosios žuvys taip pat turtingos mikroelementais: jose gausu geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, chloro, fluoro ir molibdeno. Be to, stinta pasižymi vitaminų B ir D gausa. Jos lengvai virškinamos, todėl jų rekomenduojama valgyti vaikams ir vyresniems žmonės.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo pabandyti kelis paprastus receptus ir mėgautis stintomis jau šį savaitgalį.

Keptos traškios stintos

Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Jums reikės:

  • Stintų
  • Miltų
  • Druskos, pipirų
  • Sviesto ir aliejaus kepimui


Paruošimas:

Pirmiausia išvalykite ir nuplaukite stintas. Apibarstykite druska ir pipirais. Tuomet lengvai apvoliokite miltuose plonu sluoksniu. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, galite įpilti šiek tiek aliejaus. Įkaitintoje keptuvėje kepkite žuvis iš abiejų pusių po 3–4 minutes.

Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Marinuotos stintos

Jums reikės:

  • 1 kg stintų
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • Miltų
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • 5 v. š. acto
  • Lauro lapų, pipirų grūdeliais, gvazdikėlių

Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Paruošimas:

Pirmiausia morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o svogūnus – žiedeliais. Sudėkite juos į stiklainius. Tuomet išvalykite ir nuplaukite stintas. Jas pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Įkaitinkite keptuvėje aliejų, stintas apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje 3–4 min. iš abiejų pusių.
Iškeptas žuvis dėkite į stiklainius ant morkų ir svogūnų.

Paruoškite marinatą: užvirinkite vandenį su actu, cukrumi, druska, pipirų grūdeliais, lauro lapais ir gvazdikėliais. Pakaitinkite kelias minutes. Tuomet dar karštą marinatą supilkite į stiklainius su stintomis.

Kai stiklainiai atvės, juos reikia palaikyti šaldytuve bent parą, kad stintos spėtų pasimarinuoti. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(19 žmonių įvertino)
4.4211

Karštai vasaros dienai – gaivus gėrimas: pasidalino egzotišku receptu

Termometro stulpeliams vasarą pasiekus aukščiausią tašką, ieškome bet kokios atgaivos formos....

Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir po kurio laiko konservai jau nuodingi? + daržovių mišrainės receptas

Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir...

3 paprastos taisyklės, kurių laikydamiesi pagaminsite pačius traškiausius konservuotus agurkėlius (1)

Raugintus ar marinuotus agurkėlius mėgsta daugelis. Visgi, norint ypatingo skonio ir traškumo...

Pataria, kuriuos vaisius bei daržoves tinka džiovinti ir kaip tai daryti, kad netektų nusivilti rezultatais: svarbūs keli žingsniai

Vasara – sodo, daržo bei miško sezoninių gėrybių metas. Šiuo laikotarpiu naudinga derlių ne...

Top naujienos

Laukia pokyčiai: svarstoma griežtinti techninę apžiūrą, planuoja gatvėse tikrinti senus automobilius (33)

Aplinkos ministerija ryžtingai nusiteikusi per 5 metus iš gatvių išimti senus, taršius...

Naujame Kauno viešbutyje išskirtinė paslauga: susidomėjo net turtuoliai iš Kanados

Nakčiai galima užsisakyti visą viešbutį, tik sau ir savo draugams – tai išskirtinė naujo...

Kraupi avarija Vilniuje: motociklininkas užmušė į kelią išėjusį pėsčiąjį, vairuotojo būklė sunki susidarė spūstis (2)

Ketvirtadienį 22.23 val. Bendrajame pagalbos centre skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112...

Maksvytis turėjo ir gerą, ir prastesnę žinią: keičiasi rinktinės puolėjų situacija pergalinga Brazdeikio ataka – improvizacija

Mindaugo Kuzminsko ir Eigirdo Žukausko keliai Lietuvos rinktinės atsarginių suolo gale...

Iš Erdogano – naujas perspėjimas JT vadovas: bet koks Zaporižios AE apgadinimas būtų savižudybė (5)

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pareiškė Turkijos paramą Ukrainai ir...

Karas Ukrainoje. Ukrainos žvalgyba: Rusija nurodė Zaporižios AE darbuotojams nedirbti baiminamasi, kad Rusijos pajėgos planuoja įvykdyti teroristinį išpuolį (7)

Ketvirtadienio naktį Rusijos pajėgos galingai atakavo Charkivą – smogta bendrabučiui, kurio...

Po karščiausios savaitės dienos laukia atokvėpis: trumpalaikis lietus ir vėsesnės naktys

Penktadienį Lietuva išliks anticiklono poveikio sferoje. Vyraus mažai debesuoti arba giedri, be...

Vartininko ir fortūnos Bulgarijoje gelbėtas „Žalgiris“ Vilniuje turės naikinti minimalų deficitą

Ketvirtadienį Vilniaus „Žalgiris“ pradėjo kovą dėl vietos Europos lygos grupių etape:...