aA
Nuo seno žinoma, jog žuvų patiekalai stiprina sveikatą ir aprūpina žmogaus organizmą būtinomis medžiagomis. Žuvyse gausu įvairiausių naudingų maistinių medžiagų, o patiekalus verta ruošti ir šventiniam stalui, ir kasdienai. Tiesa, kiekvieno pirkėjo noras – įsigyti kokybiškas, šviežias žuvis ir pasigaminti gardžius patiekalus. Kaip tai padaryti?
Žuvis švenčių stalui
Žuvis švenčių stalui
© Shutterstock

Nekokybiškos žuvų neišgelbės niekas

Sakoma, jog skonis neturi draugų. Tai visiška tiesa, tačiau sugedusių žuvų skonis tikrai neįtiks niekam. Net geriausi receptai nepadės, jei žuvis nebus kokybiška. Norintiems pasimėgauti skaniomis žuvimis, svarbiausia – šviežumas. Vienas ryškiausių sugedusių žuvų požymių – prastas kvapas, kurio nenuslopins jokie prieskoniai ar paruošimo būdai.

Todėl būtina sąlyga – reikia įsigyti tik šviežias žuvis!

„Rekomenduojama pirkti žuvį visą iš karto, o ne dalimis, nes taip lengviau atskirti ar ji tikrai kokybiška. Taip pat vertėtų atminti, jog patiekalai bus visa galva pranašesni, jei gaminsite juos iš šviežių žuvų. Kitose sąlygose laikomų žuvų, pavyzdžiui – šaldytų, raumeninis audinys yra pažeidžiamas, o atšildant kartu su skysčiais pasišalina ir įvairios maistingosios medžiagos. Dėl šios priežasties patiekalai nebus tokie sultingi, aromatingi, turtingi skoninėmis savybėmis“, – patarimais dalijasi maisto technologė Raminta Bogušienė primindama, jog parduotuvėse tikrai verta atkreipti dėmesį į Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas žuvis.

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© DELFI / Josvydas Elinskas

Dažniausiai tokios žuvys kaip karpiai, eršketai, amūrai ar plačiakakčiai prekybos vietose yra parduodami gyvi arba šviežiai pagauti ir išdoroti, tad jų biologinė vertė – labai aukšta ir nepakitusi. Tokios žuvys ne tik naudingiausios organizmui, bet tikėtina, tinkamai paruoštos bus pačios gardžiausios.

Kaip išlaikyti ir teisingai išvalyti?

Teisingas žuvų pasirinkimas dar ne viskas. Grįžus iš parduotuvės, žuvų šviežumu pasirūpinti teks pirkėjui. Anot R. Bogušienės, geriausia žuvis gaminti iš karto, nes parduotuvėje ji laikoma, atsižvelgiant į tam tikrus reikalavimus. Vis tik, jeigu žuvimis pasirūpinta kiek iš anksčiau ir jas reikia namų sąlygomis išlaikyti bent porą dienų, rekomenduojama pašalinti jų galvas (jos labai tinka virti žuvienei ar žuvies sultiniui), paruošti filė arba riekelėmis. Nuskalavus sutvarkytas žuvis, jas reikėtų nusausinti, suvynioti į kepimo popierių ir laikyti kuo šaltesnėje šaldytuvo vietoje.

Gera, patyrusi šeimininkė žuvų valymo taisykles išvardintų net pabudinta naktį, o tiems, kurie žuvis gamina rečiau, reikėtų žinoti pagrindinius žuvų valymo žingsnius. Juk šviežios ir teisingai išvalytos žuvys – kelias į sėkmingą ir gardų patiekalą.

Nuo ko pradėti? Pirmiausia būtina pašalinti žvynus. Žuvis skusti reikia prieš žvynus, nuo uodegos galvos link. Rekomenduojama tai daryti po tekančiu vandeniu. Tuomet prapjovus pilvą išimti vidaus organus ir pašalinti žiaunas. Sekantis etapas – nykščio nagu arba peiliu, braukiant palei nugarkaulį galvos link, išgramdyti inkstus, jeigu reikia – nukirpti pelekus (tinka žuvienei virti). Galiausiai būtina nuskalauti žuvis po šaltu tekančiu vandeniu. Štai ir viskas.

Kokias žuvis pasirinkti?

Jeigu pristinga idėjų, kokias žuvis pasirinkti, atkreipkite dėmesį į auginamų žuvų gausą, kurios su dideliu rūpesčiu ir meile gamtai išaugintos Lietuvos žuvininkų mūsų krašto vandenyse.

Karpiai: Vieni populiaresnių Lietuvos akvakultūros tvenkiniuose auginamų žuvų. Jų mėsa yra skani, sultinga, ne sausa ir saugi valgyti. Karpiai nekaloringi, ir juose didelė omega–3 riebalų rūgščių koncentracija. Suvalgius karpio 150 g gabalėlį, užtenka pilnai aprūpinti žmogaus organizmą nepakeičiamomis ir būtinomis polinesočiomis rūgštimis ne mažiau dviem dienoms.

Amūrai: Jų skonis labai gaivus, o maistinės medžiagos nenusileidžia karpiams. Šios karpžuvių žuvys itin stiprios, daug raumens t.y. baltymų, amino rūgščių, maitinusiosios tvenkinio augmenija. Amūrų skonis labai subtilus, švelnus. Jas tinkamai paruoštas tinka skanauti tiek kaip karštus, tiek kaip šalto užkandžio patiekalus.

Eršketai: Jų balta mėsa – švelnaus skonio, neturinti ašakų, nes jie iš kremzlinių žuvų. Žuviena gerai subalansuota baltymų – riebalų santykiu, ypač gardi, primenanti ungurį ir tuo pat metu naudinga mūsų organizmui. Palyginti su kitomis žuvimis, eršketai turi gausesnį kiekį lengvai įsisavinamų baltymų, nepakeičiamų amino rūgščių. Eršketas nuo seno garsus kaip karališkoji žuvis.

Eršketas
Eršketas
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(41 žmogus įvertino)
4.0000

Mitybos ekspertė Tautvilė Šliažaitė-Miller: duonos gabalėlis visada bus geriau nei pyragėlis (14)

Dažnai girdime, kad mityboje reiktų siekti pusiausvyros, tačiau iš tiesų nežinome, kaip tai...

Medicinos mokslų daktaras papasakojo, kaip reikėtų maitinti vaiką pirmaisiais jo gyvenimo metais ir kas gali jiems sukelti sunkias ligas (13)

Maistas yra labai svarbus aspektas mūsų gyvenime. Visada renkamės, kokį maistą valgyti, kiek jo...

Grilio sezono pradžia – patarimai, kaip iškepti puikaus skonio šašlykus (10)

Atšilę orai skatina pradėti ir grilio sezoną – Lietuvoje egzistuoja senos mėsos kepimo ant...

Rusnė Valatkaitė | D+

Negalite atsikratyti emocinio valgymo? Dietistė Vaida Kurpienė paaiškino, kaip su tuo kovoti

Daugelis mūsų žinome, kad maistas gali padėti nusiraminti, bent jau trumpam. Persivalgymą ir...

Benedikto kiaušinių diena: sugriaukime mitus dėl tariamų sunkumų ruošiant šį patiekalą (9)

Balandžio 16–ąją minima Benedikto kiaušinių diena yra ypatinga šventė maisto gurmanams iš...

Top naujienos

Monstrų puota Raseinių rajone: po kruvinos egzekucijos gyrėsi, kaip daužė „ne vyrą“ ir jį gaivino šlapimu (70)

Raseinių rajono Girkalnio miestelyje šiandien jau ramu – daugiau kaip prieš pusmetį į...

80 m. Alfonsą vadina gyvuoju sidabru: aistringam pomėgiui nesutrukdė grėsminga vėžio diagnozė ir gyvenimas be skrandžio (2)

Apie Alfonsą Jakimavičių turbūt esate jau girdėję – jau dešimtmetį vyras pristatomas kaip...

Atnaujintame paveiktų šalių sąraše – svarbus pakeitimas grįžtantiems iš užsienio (14)

Nuo pirmadienio griežtesnės izoliacijos sąlygos bus taikomos keliautojams, atvykstantiems į...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+

Klaipėda šią vasarą ruošiasi nustebinti: atsinaujinusį miestą sunku atpažinti

Pernai vasarą lietuvių antplūdžiu besidžiaugęs pajūris panašaus scenarijaus tikisi ir šiemet,...

Dingusio povandeninio laivo įgulai – lemtingos valandos: nelaimė buvo tik laiko klausimas (13)

Dingęs Indonezijos karinio jūrų laivyno povandeninis laivas , trečiadienį įsitraukęs į...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Apleistos salos „šturmas“: kaip amerikiečiai su įsivaizduojamais japonais kovojo

Ar gali būti juokinga, kai kažkas pradeda kovoti su įsivaizduojamu priešu? Taip, jeigu tai...

Vairuotojus stebina kainų pokyčiai degalinių švieslentėse: skirtumai matyti tarp benzino ir dyzelio (142)

Naftos kainoms grįžus į prieš pandemiją buvusį kainų lygį, Lietuvos degalinėse kai kurių...

Vystytojas įspėja: įsigaliojus naujam įstatymui, būsto pirkėjai gali stipriai pralošti (22)

Seimas po Vyriausybės išvadų ketina svarstyti Žemės įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo...

Rusija vaikšto ant bedugnės krašto: Briuselis jau ruošia griežtą atsaką (315)

Aleksejaus Navalno vardas pastaraisiais metais tapo pasipriešinimo valdžios neteisybei simboliu....

Atšiauriomis oro sąlygomis ir geltonų kortelių gausa pažymėtame Vilniaus derbyje – lygiosios (1)

Antrame šio sezono „Optibet A lygos“ sostinės derbyje buvo parodyta net 10 geltonų kortelių...