Ar galima persivalgyti arbūzų? Kokie galimi šalutiniai to poveikiai? Ekspertų teigimu, nepaisant didelės arbūzo naudos, organizmui žalingas per didelis jo kiekis, rašoma portale „NDTV Food“.

1. Gali pasireikšti virškinimo sutrikimai

Arbūzas – vandens ir dietinės ląstelienos šaltinis. Vis tik pernelyg didelis minėtų medžiagų kiekis gresia virškinimo sutrikimais – viduriavimu, pilvo pūtimu ir t. t. Arbūzuose yra cukraus komponento sorbitolio, kuris laisvina vidurius, sukelia dujų kaupimąsi. Likopenas, pigmentuotas antioksidantas, kuris ir suteikia arbūzui ryškią spalvą, vartojamas dideliais kiekiais taip pat laisvina vidurius ir sukelia dujų kaupimąsi.

Arbūzas

2. Gali padidėti gliukozės lygis kraujyje

Jei sergate diabetu, didelė tikimybė, kad padauginus arbūzo, padidės cukraus lygis kraujyje. Arbūzai turi didelį glikemijos indeksą. Esant diabetui, geriausia pasitarti su gydytoju, ar jums galima kasdien valgyti arbūzo.

3. Gali padidėti kepenų uždegimo rizika

Reguliariai alkoholio vartojantiems žmonėms rekomenduotina riboti arbūzo, kadangi didelis likopeno kiekis gali sureaguoti su alkoholiu ir sukelti kepenų uždegimą. Oksidacinis stresas kepenims ypač žalingas.

4. Gali susikaupti per daug skysčių organizme

Kai organizme yra per didelis kiekis vandens, pasišalina per daug natrio. Natūralu, kad, suvalgius daug arbūzo, organizme gali padaugėti vandens. Kitas dalykas – nepašalinus iš organizmo vandens pertekliaus, pagausės kraujo, vėliau tikėtinas kojų tinimas, nuovargis, pernelyg didelis krūvis inkstams.

Arbūzas

5. Gali atsirasti širdies ir kraujagyslių problemų

Kaip žinoma, arbūzai – kalio šaltinis, o kalis yra būtinas daugeliui organizme vykstančių procesų. Kalis yra elektrolitas, būtinas širdžiai, stiprina kaulus ir raumenis. Kita vertus, dėl per didelio kalio kiekio galimi širdies veiklos sutrikimai – padažnėjęs širdies plakimas, silpnas pulsas.

Kiek arbūzo patartina suvalgyti per dieną? Mitybos specialisto Ritesho Bawri teigimu, „100 g arbūzo turi apie 30 kalorijų. Kadangi arbūzas sudarytas praktiškai iš vandens, be vargo suvalgoma net 500 g, o tai yra 150 kalorijų. Arbūzas – lengvas maistas, tad tikėtina, kad valgydami nejausite sotumo. Svarbiausia atkreipti dėmesį į cukraus kiekį – 100 g arbūzo yra 6 g cukraus, vadinasi 500 g arbūzo turi 30 g cukraus. Per dieną rekomenduojama neviršyti 100–150 g cukraus (gaunamo su maistu), tad verčiau apsiriboti keliais arbūzo gabaliukais.“

Arbūzas

Ekspertų nuomone, besaikis valgymas žalingas – tiek arbūzų, tiek kitokių produktų, o saikingai vartojant, arbūzai aprūpins organizmą skysčiais ir maistingomis medžiagomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)